Grad Vurberk Foto:  Občina Duplek
Grad Vurberk Foto: Občina Duplek

V Dupleku so se odločili, da bodo sanirali zidanico pri gradu Vurberk, ki je zaradi dotrajanosti ob začetku poletja ostala brez polovice ostrešja. Pridobili so že prvo ponudbo za obnovo strehe, ki pa je nekoliko višja, od pričakovanj.

Zidanica, ki je od 18 stoletja sestavni del grajskega kompleksa in ima status kulturne dediščine. Pod njo je ohranjena vinska klet, v pritličju sta stiskalnici grozdja; žal pa je stavba že več let brez vsebine, saj občina nima denarja za temeljito obnovo. Upravitelja z dovolj kapitala pa za zdaj niso našli. Ob začetku poletja je zidanica ostala še brez polovice ostrešja. Občina je k reševanju nastalega položaja pristopila urgentno. Takoj po zrušitvi so pridobili oceno stanja objekta. Ocenjeno je bilo, da so podporne stene v dovolj dobrem stanju za novo postavitev ostrešja.

Prejeli so prvo ponudbo

Zdaj pa so prejeli tudi prvo ponudbo. Pričakovali so ceno do 30 tisočakov, tako bi se namreč lahko izognili rebalansu. Izvajalec pa je ponudil ceno 38 tisoč evrov. Zato se zdaj poskušajo dogovoriti za boljšo ceno, v nasprotnem primeru pa bo treba izvesti rebalans občinskega proračuna. Sicer pa je obnova ostrešja nujna, saj bodo tako pridobili čas, da stavbi poiščejo vsebino.

Nekaj zasebnega interesa za upravljanje z zidanico že je, vendar je pri tem kar nekaj omejitev, predvsem finančnih. Zato na občini med možnostmi razmišljajo tudi o celotni obnovitvi v lastni režiji in nato razglasitvi spomeniškega varstva. V zidanico pa bi po tem scenariju umestili muzej.