Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Včeraj okrog šeste ure popoldne se je okrušil del Čeligijevega stolpa v središču Maribora, še edinega stoječega obrambnega stolpa, ki so ga zgradili v 15. stoletju. Do poškodbe je prišlo zaradi dotrajanosti, na katero je Zavoda za varstvo kulturne dediščine opozarjal že leta 2006.

Sesedel se je severovzhodni del spodnjega vogala Čeligijevega stolpa, to pa so gasilci že včeraj zavarovali s trakovi. Območje poškodbe sta si na poziv občine ogledala strokovnjak Zavoda za varstvo kulturne dediščine in operativni vodja gradbišč. Ugotovila sta, da stolp večje nevarnosti za okolico ne predstavlja, saj statika ni ogrožena. Vodja zavoda za varstvo kulturne dediščine Maribor Srečko Stainbaher pa ob tem poudarja, da je treba poškodbo nemudoma sanirati, saj se v nasprotnem primeru razpoke lahko razširijo in povzročijo še obsežnejše težave.

Župan Saša Arsenovič je že odredil, naj se poškodba nemudoma sanira in se tako preprečijo nadaljnje poškodbe objekta in povzročanje splošne. In ker zahtevajo take poškodbe nujna vzdrževalna dela, za to sanacijo ni treba pridobiti soglasja Zavoda za varstvo kulturne dediščine.