Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Vzhodna mreža Raziskovalne umetnosti in kulture RUM ter ljubljanski KONS – Platforma za sodobno raziskovalno umetnost sta uspešno kandidirali za 9 milijonov evropskih kohezijskih in državnih sredstev, temeljni cilj projektov do leta 2022 pa je integracija umetnosti in kulture v gospodarstvo. Kot so pojasnili predstavniki mreže RUM - mariborske Kibla, PiNA Koper in Delavski dom Trbovlje - bodo 4 in pol milijone evrov porabili za pilotne projekte, izdelavo laboratorijev in ostalih dejavnosti za iskanje sinergij z gospodarstvom, ki jim je že ponudilo roko.

Sodelovanje med kulturo, umetnostno in znanostjo z gospodarstvom je v Sloveniji za razliko od avstrijskega Linza še v povojih. Predstavniki vzhodne mreže RUK bodo v treh letih in pol pripravili 11 pilotnih projektov. Aleksandra Kostič iz mariborske Kible je glede teh še skrivnostna, med drugim pa izpostavlja povezovanje virtualne resničnosti in kulturne dediščine s ciljem pospeševanja mariborskega turizma z novimi mediji. V trboveljskem Delavskem domu želijo po besedah Špele Pavli Perko ob nadgradnji simulatorja letenja izdelati še 3D tiskalnik za uporabo odpadne plastike za gradbeni material, v koprskem PiNU pa bodo testirali mobilno samooskrbno hišo za mlade družine in možnosti različne uporabe biomase iz invazivnih rastlinskih vrst.

Za stroške dela bodo namenili 20 odstotkov sredstev, izvedli bodo tudi raziskavo o kreativnih potrebah v gospodarstvu in o dejanskem potencialu med ustvarjalnimi delavci, ki bodo od razpisnega denarja pridobili v socialnem smislu, zmanjšala naj bi se namreč prekarnost med njimi. Sicer pa so cilji jasno določeni – projekti morajo po koncu financiranja postati tržno uspešni.