Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

V Sloveniji so danes potrdili še drugi primer okužbe z novim koronavirusom. Kot je povedal minister za zdravje Aleš Šabeder, je bil novi okuženi v stiku s 60-letnim moškim, ki so mu okuženost potrdili sinoči in je v izolaciji na ljubljanski infekcijski kliniki. Na Cesti proletarskih brigad v Mariboru pa bodo pozno popoldne vzpostavili vstopno točko za testiranje bolnikov s sumom okužbe s koronavirusom. V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so na zdravljenje morebitnih bolnikov kot zagotavljajo - pripravljeni, preventivne ukrepe pa izvajajo tudi drugi mariborski javni zavodi.

Konternerji na Cesti proletarskih brigad, kjer bo delovala mariborska vstopna točka, so že na mestu, pomočnik direktorja mariborskega Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca za področje zdravstvene nege Aleksander Jus pa sporoča »da bodo pozno popoldan našo vstopno točko odprli«. Ob tem opozarja, da bo vstopna točka na voljo izključno za bolnike, ki jih bo po predhodnem pregledu tja napotil osebni zdravnik. »Osebni zdravnik in epidemiolog sta tista, ki po posvetu določita ali gre pacient na vstopno točko ali ne«.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

V UKC Maribor so na zdravljenje morebitnih bolnikov, po zagotovilih Janeza Lencla, tako kadrovsko kot prostorsko dobro pripravljeni: »Mi smo pripravljeni, zato smo predvideli najprej oddelek za infekcijske bolezni in dejansko potem tudi za najtežje primere intenzivno, če bi potrebovali takšno oskrbo bolniki«. Za nekaj dni imajo na zalogi tudi dovolj zaščitne opreme, dodatno še pričakujejo. V veljavi ostajajo tudi sprejeti preventivni ukrepi, kot sta prepoved obiskov na vseh oddelkih in parkiranje znotraj območja bolnišnice.

Tudi v mariborskih javnih zavodih so pripravili preventivne ukrepe za omejitev širjenja koronavirusa. V domu Danice Vogrinec na Pobrežju smo že na vhodnih vratih opazili podrobnejša navodila in razkužilo. Vodja nega in oskrbe Tomaž Teran pojasnjuje, da v vseh njihovih enotah velja omejitev obiskov na eno zdravo osebo, »saj naši stanovalci sodijo v starostno skupino, ki jo različna virusna obolenja bolj ogrožajo, ne samo koronavirus, pač pa tudi gripa in druge virusne bolezni.«

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Teran še opozarja, naj obiskovalci pridejo na obisk popolnoma zdravi, ker v praksi to ni samoumevno, saj se zgodi tudi, da na obisk v dom upokojencev pride tudi kdo, ki preboleva bolezen in pove, da so doma vsi že več dni bolni, on pa da je zdaj 'že malo bolje.' »To ni v redu. Počakati je treba, da je mimo kužna doba,« poudarja Teran.

Ravnatelj Osnovne šole Martina Konšaka Damir Orehovec je pojasnil, da so uvedli dodatno čiščenje izpostavljenih mest, pripravili pa so tudi izolacijsko sobo za primer, če bi kak otrok med poukom zbolel in bi v tej sobi počakal na prihod staršev. »Tudi igrače čistimo in obenem prosimo, naj otroci v šolo ne prinašajo svojih igrač, saj je to dodatno tveganje,« dodaja Orehovec. Preventivne ukrepe izvajajo tudi v mariborskih vrtcih. Med drugim so preventivno umaknili zobne ščetke in nabavili razkužila za roke, je pojasnila predsednica Skupnosti mariborskih vrtcev Branka Šamec. Vsi sogovorniki pa poudarjajo, da naj starši in svojci dosledno upoštevajo navodila in ravnajo samozaščitno.