Foto:
Foto:

Mariborska mestna blagajna, ki zagotavlja plačilo položnice brez provizije, od marca 2017 deluje pod okriljem zunanjega izvajalca – Delavske hranilnice. Minuli petek se je končal občinski razpis za izbiro zunanjega izvajalca mestne blagajne za tekoče leto, z občinske službe za stike z javnostjo pa so nam sporočili, da je prispela le ena prijava. Ker slednja ni bila oddana v skladu z določili razpisne dokumentacije bodo razpis ponovili. Rok je do 7. februarja, do takrat pa bo mariborska mestna blagajna na treh enotah Delavske hranilnice obratovala nemoteno.

Leta 2017 so na mesečni ravni zabeležili plačilo 33 tisoč položnic brez provizije, lani do poletja pa se je število mesečno plačanih položnic na mestni blagajni znižalo na 24 tisoč. S seznama podjetij sta se zaradi prevelikega stroška umaknila Plinarna Maribor in Staninvest.

Na začetku obratovanja mestne blagajne so na občini sicer obljubljali razširitev seznama položnic brez provizije, do česar pa ni prišlo. Kljub temu je na treh lokacijah Delavske hranilnice, kjer deluje mestna blagajna pogosto vrsta, ki pa ljudi pretirano ne moti. Sicer pa provizije na mnogih bankah in mestih za plačilo položnic presegajo evro, ponekod tudi dva ali več, kar se marsikomu zdi neupravičeno, saj pri plačilu večjega števila položnic lahko predstavlja precej visok strošek.