Dvorana Tabor Foto: www.alesfevzer.com
Dvorana Tabor Foto: www.alesfevzer.com

Športni objekti Maribor imajo hude finančne težave. Skupni dolg naj bi znašal milijon dvesto tisočakov. Na mariborski občini, ki je ustanoviteljica zavoda Športni objekti, težave skušajo reševati, a ne izključujejo niti možnosti likvidacije. V svetu zavoda pa so prepričani, da občina ne izpolnjuje zavez, ki so bile sprejete s sanacijskim programom avgusta lani na občinskem svetu.

Tekoča izguba letošnjega leta se je ponovno povzpela nad 400 tisočakov. Ob nekaj manj kot 800 tisočakih neplačanih obveznosti do dobaviteljev pa je skupni dolg za športne objekte previsok, da bi ga sanirali sami. So pa se že dogovorili za način odplačevanja dolgov. Direktor Tadej Mežnar pojasnjuje, da bodo javnim podjetjem, Energetiki in Zavarovalnici Sava dolgove odplačali v 33. obrokih do leta 2022.

A težava ostaja zaradi občinskega podfinanciranja, na katero opozarja predstavnik sveta zavoda Milan Mikl. Pravi, da bo občina letos zagotovila zgolj 1,6 milijona evrov od v sanacijskem programu predvidenih 2 milijonov evrov. S tem po njegovo občina poglablja težave Športnih objektov.

Mariborski podžupan Samo Peter Medved pa ne zanika, da bodo zavodu namenili manj denarja, kot je predvideno. Vendar dodaja, da je financiranje odvisno od zmožnosti proračuna. Že letos pa predvidevajo, da bodo dodatna sredstva poskušali zagotoviti iz postavke letnega programa športa. Vsa morebitna preostala sredstva bodo namreč preusmerili na Športne objekte Maribor.

V načrtu pa je, da bi zavod izplaval iz rdečih številk leta 2022, kar je leto dni kasneje, kot je predvideno v zdaj veljavnem sanacijskem načrtu.