Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Poslabšan položaj avtomobilske industrije zaradi kar nekaj odstotnega padca prodaje, kot kaže, vpliva tudi na Magno Styer, kje so še pred kratkim trdili, da se uspešno prilagajajo spremembam na trgu. Pa vendar naj bi zmanjševali število agencijskih delavcev v Gradcu, za redno zaposlene pa zagotavljajo, da ne bo sprememb.

Iz Magne Styer so na naše poizvedovanje o domnevnem krčenju števila zaposlenih odgovorili, da so spremembe na pri številu delovnih izmen in dolžine delavnikov del običajnega poslovanja v tej industriji. Zagotovili pa so, da v graški tovarni zmanjševanje števila redno zaposlenih ni predvideno, prav tako pa ni predvidena sprememba števila redno zaposlenih v hoški tovarni. Teh je zdaj približno 200. Dodajajo še, da ostaja obseg proizvodnje v Sloveniji v letu 2019 nespremenjen, prav tako bo delo še zmeraj enoizmensko.

Neuradno bodo zmanjšali število agencijskih delavcev

Kljub tem pojasnilom pa smo neuradno izvedeli, da v tovarni v Gradcu, kjer dela 11 tisoč delavcev, od teh je približno 1700 Slovencev, načrtujejo zmanjšanje števila agencijskih delavcev. Koliko je teh v Gradcu, ne pojasnjujejo, je pa industrijski standard med 10 in 15 odstotkov. To pa bi lahko pomenilo, da je v takšnem delovnem razmerju približno 1500 delavcev. Med njimi naj bi bilo tudi kar nekaj Slovencev.

Delavci s tehničnim znanjem so izredno iskani

Če bi večje število agencijskih delavcev ostalo brez dela, v Sloveniji naj ne bi imeli večjih težav pri iskanju dela. Na Območni službi Maribor, Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje, pravijo, da je tehnični kader na trgu dela še zmeraj izredno iskan. Vseh delovnih mest, ki jih razpisujejo delodajalci enostavno ni mogoče zapolniti. Za zdaj pa tudi trg dela v Sloveniji bistveno še ne občuti ohlajanja evropskega gospodarstva.