Impol, Slovenska Bistrica, zahodna obvoznica Foto: MMC RTV SLO
Impol, Slovenska Bistrica, zahodna obvoznica Foto: MMC RTV SLO

Aprila lani je takratni minister za infrastrukturo Peter Gašperič z občino Slovenska Bistrica in družbo Impol podpisal sporazum o izgradnji kablovoda in druge etape, 1,3 km dolge, zahodne obvoznice od Impola do priključka na avtocesto. Po takratnih načrtih naj bi dela začeli že februarja letos, a se začetek zamika.

Zahodna obvoznica bo prometno zelo razbremenila slovenskobistriško mestno jedro, saj se v Impol dnevno pripelje tudi do 90 tovornjakov. Z novim kablovodom pa bo zagotovljena tudi ustrezna oskrba Impola z električno energijo. Po grobih ocenah naj bi projektna vrednost del znašala 7,2 milijona evrov, dejanska cena pa bo znana po razpisu za izbiro izvajalca gradbenih del. Župan občine Slovenska Bistrica dr. Ivan Žagar zatrjuje, da je občina poskrbela za vse, za kar je bila zadolžena: "Zapleta pa se v tem smislu, da ima ministrstvo sredstva za to investicijo v NRP-jih ves čas rezervirana, a ne dovololj visoka. To pa naj bi zagotovili v prihodnjih dveh letih. Vsa potrebna dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja pa je po mojem vedenju pridobljena in se pripravljajo podlage za razpis."

Na direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo so nam pisno zagotovili, da je za obvoznico že izdelana projektna dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja, vlogo na bistriško UE naj bi oddali predvidoma na začetku oktobra, pridobili so večino potrebnih zemljišč ter izdelali in potrdili investicijski program. Začetek gradnje pa na DRSI-ju predvidevajo sredi prihodnjega leta.