Foto: EPA
Foto: EPA

Vsak dan se na črnem trgu pojavi kakšna nova psihoaktivna snov, vse mlajši uporabniki pa z njimi popolnoma nekritično eksperimentirajo. S tem pa se izpostavljajo ogromni nevarnosti, ki jo predstavljajo predvsem neznane snovi in primesi s slabo poznanimi učinki na uživalca.

Poleg konoplje, ki jo je po najnovejši raziskavi že poskusila skoraj polovica mladostnikov, pri tej starosti že eksperimentirajo tudi z drugimi drogami. Predstavnica DrogArta Simona Šabič pravi, da se poleg najbolj pogosto zlorabljenima drogama konoplje in alkohola, pogosto uporabljajo še amfetamini, kokain in ekstazi.

V teh poznanih drogah pa se vse pogosteje pojavljajo različne nevarne primesi, te pa so lahko še bolj nevarne od snovi, ki jih uporabnik želi zaužiti. Te pa je vse več, pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, , kjer redno testirajo vzorce drog. Andreja Drev iz NIJZ pa dodaja, da so letos zaznali že precej vzorcev, ki so vsebovali nove in pogosto neznane snovi z neznanimi učinki.

To pa je tudi eden od vzrokoh, da v zadnjih 5 letih število zastrupitev in smrti zaradi drog narašča. Za uporabnike pa je poleg primesi izredno nevarna tudi čistost neke droge. Sicer pa se je pri preprečevanju uporabe drog represija že mnogokrat izkazala za neuspešno, zato je izredno pomemben sistematičen in premišljen pristop do mladostnikov, ki so še posebej podvrženi tovrstnemu nevarnemu početju.