Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Regionalni RTV-center Maribor

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Pomemben del slovenske radijske in televizijske ustvarjalnosti nastaja tudi v Regionalnem RTV-centru Maribor, ki je bil ustanovljen leta 1995. Sodelavci v Mariboru in Lendavi vsak dan pripravljajo tri radijske in dva televizijska programa. Tudi pomembnejši kulturni, glasbeni, športni in drugi dogodki v Severovzhodni Sloveniji so tesno povezani z ustvarjalnostjo regionalnega RTV-centra.

Najdaljšo tradicijo ima Radio Maribor, ki svojo informativno in kulturno poslanstvo opravlja že od sredine preteklega stoletja. Program odlikujejo kakovostne informativne oddaje in zahtevna lastna produkcija glasbenega in umetniškega programa. Poleg celodnevnega regionalnega programa sodelavci veliko prispevajo tudi k ustvarjanju nacionalnih programov Radia Slovenija.

Radio SI – Radio Slovenia International z oddajanjem programa v angleškem, nemškem in slovenskem jeziku uresničuje poslanstvo javnega zavoda RTV Slovenija na področju informiranja tuje javnosti. Poleg 24-urnega programa uredništvo sodeluje tudi v združenju evropskih radijskih postaj EURANET. Tako pomembnejše vsebine o dogajanju v Sloveniji dnevno dosežejo več kot 12 milijonov poslušalcev po Evropi.

Televizija Maribor pripravlja regionalni televizijski program v severovzhodnem delu Slovenije. Delujejo od leta 1968, leta 2002 pa so začeli oddajati samostojni regionalni TV-program na lastnem regionalnem kanalu. V uredništvu pa nastajajo tudi številne oddaje nacionalne televizije, ki imajo dolgo tradicijo in veliko priljubljenost med gledalci. Strokovno usposobljena produkcijska ekipa zagotavlja tudi najzahtevnejša snemanja in prenose glasbenih, kulturno-umetniških in športnih dogodkov.

Še dva programa nastajata v RTV-studiu Lendava, kjer sodelavci pripravljajo radijski in televizijski program za madžarsko narodnostno skupnost. Ob osnovni vlogi, tj. obveščanju narodne skupnosti v maternem jeziku in krepitvi njene narodne samozavesti, imajo še posredno vlogo, in sicer seznanjati večinski narod o življenju manjšinske skupnosti, torej z dosežki in težavami madžarske narodne skupnosti v Sloveniji. Program namenja največ pozornosti življenju narodne skupnosti, ohranjanju njene tradicije in kulturne dediščine, spremljanju dosežkov na področju založništva in narodnostne politike, gospodarskim in političnim dogodkom v pokrajini, ki vplivajo tudi na življenje madžarske narodnosti, ter sodelovanju med Madžarsko in Slovenijo na vseh področjih življenja.

Radijski program za madžarsko narodno skupnost - Pomursko madžarski radio (MMR) je v Sloveniji začel oddajati novembra 1958. Radio je bil sprva sestavni del Radia Slovenija in se je imenoval Radio Murska Sobota, leta 1996 pa postane del RTV Slovenija. Program MMR sloni na informativnih oddajah, a ob oddajah za otroke in mladostnike pripravljajo še kulturno-umetniške, zgodovinske, gospodarske, kmetijske, športne in politične oddaje.

Prva televizijska oddaja Hidak/Mostovi namenjena madžarski narodni skupnosti, je bila na RTV Slovenija predvajana jeseni 1978. Tehnični pogoji za pripravo programa niso bili optimalni, saj je bila oprema že zastarela. Nadaljnji razvoj in širitev programa je omogočila nova tehnična oprema. Septembra 2004 pričneta radijski in televizijski studio delovati v novih, sodobno opremljenih prostorih v Lendavi.

Naša dejavnost

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov