V nedeljo, 9. junija, bo Slovenija izvolila devet poslancev Evropskega parlamenta, volivci pa bodo hkrati odločali tudi na treh posvetovalnih referendumih, in sicer o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v državni zbor in o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene ter gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo.

Da bo odločitev lažja, bodo poskrbela informativna uredništva Televizije Slovenija, Radia Slovenija in spletnega portala rtvslo.si.

TV-soočenja dostopna vsem

Poskrbljeno bo tudi, da bo TV-soočenja dostopna za osebe, ki za spremljanje potrebujejo določene prilagoditve. TV-soočenja bodo tolmačena v slovenski znakovni jezik in sočasno predvajanja na TV-Maribor. Vsa soočenja bodo tudi podnaslovljena s podnapisi za gluhe in naglušne. Za kasnejši ogled bodo soočenja dostopna na www.rtvslo.si in Dostopno. Povzetki TV-soočenj pa bodo prilagojeni tudi v lažje razumljivo slovenščino objavljeni na portalu Enostavno.info v posebni rubriki. Na portalu Enostavno.info bodo v preprostejši, strnjeni in razumljivejši obliki jezika na voljo tudi druge informacije o volitvah, s pomočjo katerih bodo bralke in bralci Enostavno.info lahko bolje spoznali delovanje in ustroj Evropske unije in njenih institucij, pa tudi pomen članstva Slovenije v skupnosti evropskih držav. Prav tako pa bomo na portalu Enostavno.info spremljali tudi referendumsko kampanjo ter pripravili povzetke referendumskih TV-soočenj v lažje razumljivi slovenščini.

Veliko finalno soočenje prvič živo na Televiziji Slovenija, Radiu Slovenija in rtvslo.si

Televizija Slovenija pripravlja tri soočenja mnenj o referendumskih vprašanji in prav toliko soočenj predstavnikov kandidatnih list na evropskih volitvah. Soočenja pripravljajo tudi na Radiu Slovenija v terminu Studio ob 17.00, na spletni strani www.rtvslo.si bodo pripravili spletne klepete s predstavniki kandidatnih list, vse informacije o volilnem dogajanju so na voljo na posebni strani Evropske volitve 2024, na posebni spletni podstrani pa bomo spremljali tudi referendumsko dogajanje.

Sklepno dejanje predvolilnega dogajanja na RTV Slovenija pa bo veliko finalno soočenje predstavnikov kandidatnih list, ki prvič nastaja v sodelovanju med uredništvi Televizije Slovenija, Radiem Slovenija in rtvslo.si. Soočenje predstavnikov parlamentarnih kot zunajparlamentarnih strank in list bodo vodili trije voditelji – Manica J. Ambrožič (Televizija Slovenija), Aleš Kocjan (Prvi program Radia Slovenija) in Katja Štok (rtvslo.si). Neposreden prenos soočenja bo na TV SLO 1, na Prvem programu Radia Slovenija, Radiu Koper, Radiu Maribor, živo pa bodo razpravo spremljali na rtvslo.si.

Predvolilna soočenja in referendumske oddaje

20. maj ob 20.00 na TV SLO 1 – soočenje predstavnikov parlamentarnih strank na TV SLO. Voditeljica bo Tanja Gobec.

22. maj ob 17.00 na Prvem programu Radia Slovenija – Studio ob 17.00: soočenje predstavnikov zunajparlamentarnih strank. Voditelja bosta Sandra Krišelj in Robert Škrjanc

22. maj ob 20.00 na TV SLO 1 – referendumska oddaja o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Voditelj Igor E. Bergant.

27. maj ob 20.00 na TV SLO 1 – soočenje neparlamentarnih strank na TV SLO. Voditeljica bo Katarina Veselič Golob.

29. maj ob 17.00 na Prvem programu Radia Slovenija – Studio ob 17.00: soočenje predstavnikov parlamentarnih strank. Voditelja bosta Špela Novak in Tomaž Celestina.

30. maj ob 20.00 na TV SLO 1 – referendumska oddaja o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene ter gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo. Voditeljica bo Erika Žnidaršič.

3. junij ob 20.00 na TV SLO 1 – referendumska oddaja o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v državni zbor. Voditeljica bo Tanja Starič.

6. junij ob 20.00 (TV SLO 1, Prvi program Radia Slovenija in rtvslo.si) – Veliko finalno soočenje na RTV Slovenija – vodili ga bodo Manica J. Ambrožič (TV SLO), Aleš Kocjan (Radio Slovenija) in Katja Štok (rtvslo.si)

VOLILNA NEDELJA

9. junij na TV SLO, Radiu Slovenija in rtvslo.si

Volilno dogajanje bodo na Televiziji Slovenija in Radiu Slovenija pozorno spremljali v vseh nedeljskih informativnih oddajah, ki jim bodo v poznih popoldanskih urah sledile poglobljene in obsežne informativne oddaje. Posebno volilno oddajo bo na Televiziji Slovenija vodila Tanja Gobec, v sodelovanju z Igorjem E. Bergantom in Sašo Krajncem.

Tudi na Radiu Slovenija bodo na volilni večer spremljali dogajanje v volilnih štabih, poiskali odzive na rezultate ter analitično ovrednotili rezultate volilne nedelje. V ponedeljkovem jutru pa že sledijo poglobljene analize, ko bo na Prvem predvajana tudi posebna oddaja Umetnost možnega s Tanjo Starič in Alešem Kocjanom.

Spletni portal rtvslo.si bo na volilni dan od jutra do pozno v noč spremljal dogajanje doma in po drugih državah članicah, o izidih in posledicah volitev pa bodo obširno poročali tudi v nadaljnjih dneh.