Ciklus orgelskih koncertov v oktobru, novembru in decembru. Foto: Vesna Vidmar
Ciklus orgelskih koncertov v oktobru, novembru in decembru. Foto: Vesna Vidmar

Ciklus radijskih koncertov so na Programu Ars zasnovali z mislijo na tisto pravo vlogo radia; radio kot posrednik med umetniško gesto in poslušalcem, radio kot koncertna dvorana, radio kot glasnik izvirne umetniške poustvarjalnosti in ustvarjalnosti nekega okolja. Morda celo: radio kot umetniški salon, intimen studijski prostor, od koder lahko prek medmrežja učinkovito prenaša umetniške impulze širom po svetu ter učinkovito poskrbi tudi za predstavitev najrazličnejših umetniških refleksih v pogovorih in radijskih komentarjih.

Radijski koncerti so poskus virtualizacije umetniškega dogodka. Svojevrstne privlačnosti koncertnih dogodkov ne bodo nadomestili, so pa, zaradi velikega dosega občinstva, izjemno dragocen promotor glasbene umetnosti in to se je izkazalo tudi v času krize zaradi pandemije koronavirusne bolezni.

Gregor Pirš, urednik Uredništva za resno glasbo

Na programu Ars v nedeljo, 24. 10. 2021, ob 18.30

Torek, 19. 10. 2021, ob 19.30 v Župnijski cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani

Koncertne orgelske improvizacije ob stoti obletnici rojstva skladatelja in akademika Primoža Ramovša

Maks Strmčnik, organist
Maks Strmčnik, organist

Naslovi in vsebine improvizacij so vzeti iz dela Via crucis Slovenica – Slovenski križev pot pisatelja in akademika Alojza Rebule, ki je pred leti na prošnjo Maksa Strmčnika napisal posebno besedilo za oratorij – v latinskem jeziku govori o Kristusovi Kalvariji, v slovenskem je občutena reminiscenca Kalvarije, ki jo je skozi zgodovino doživljal slovenski narod.

Koncert je skladatelj, profesor in orgelski improvizator Maks Strmčnik posvetil spominu na prijatelja, prav tako organista, improvizatorja in skladatelja, akademika Primoža Ramovša, ki bi letos praznoval stoti rojstni dan in s katerim sta tudi skupaj improvizirala – leta 1996 na temo Credo, v počastitev obiska papeža Janeza Pavla II.


Na Programu Ars v nedeljo, 21. 11. 2021, ob 18.30

15. 11. 2021, ob 20.00 v Frančiškanski cerkvi Marijinega oznanjenja v Ljubljani

Dela romantičnih in sodobnih dunajskih skladateljev ter sodobnikov Stanka Premrla

Ines Schüttengruber, organistka
Ines Schüttengruber, organistka

Stanko Premrl, slovenski skladatelj, glasbeni pedagog, zborovodja in organist se je glasbeno izobraževal na Dunaju. Od tam prihaja tudi tokratna gostja Ines Schüttengruber, organistka, pianistka in čembalistka ter pedagoginja na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju.

Svoj koncertni program je oblikovala v znamenju glasbe Premrlovih sodobnikov: Roberta Fuchsa, Franza Schmidta, Antona Heillerja, ter mlajših dunajskih orgelskih ustvarjalcev: Petra Planyavskega, Wolfganga Sausenga, Hansa Haselböcka in drugih.


Na Programu Ars v nedeljo, 26. 12. 2021, ob 18.30

15. 12. 2021, ob 19.30 v Stolnici sv. Nikolaja v Ljubljani

Orgelska glasba Stanka Premrla

Polona Gantar, organistka
Polona Gantar, organistka

Letos mineva trideset let od slovenske osamosvojitve; to je hkrati tudi priložnost, da širši javnosti predstavimo del orgelskega opusa Stanka Premrla, avtorja slovenske himne, ki je po mnenju glasbenih raziskovalcev verjetno najplodovitejši slovenski skladatelj. Ali kot je zapisal muzikolog dr. Edo Škulj: »Velika sredstva je imel Premrl v rokah, da je širil svoj vpliv: revijo za cerkveno glasbo, ki jo je urejal …, šolo za organiste, stolni kor, ki je bil vedno nekak vzor cerkvenega petja ... Vendar je ves ta njegov vpliv malenkosten v primerjavi z dolgotrajnim vplivom, ki ga je imel in ga ima še danes s svojimi kompozicijami.«

V ospredju tokratnega koncerta bodo njegove Pastorale, ki jih bo izvajala organistka Polona Gantar. Skladatelj je z njimi v najrazličnejših odtenkih slikal razpoloženje ob slovenskem božiču, koncert bo v jubilejnem letu zaokrožen s kompozicijo Jubilus.