V javnosti že dlje časa opažamo vrsto nesprejemljivih zapisov žalitev, hujskanja in celo sovražnega govora. Na takšne zapise in izjave se vodstvo RTV Slovenija redno odziva in jih tudi obsodi. Zavedamo se, da je v vsaki demokratični družbi pravica do svobode govora in mišljenja, ustavna pravica, vendar so hkrati vse pravice omejene predvsem s pravicami drugih, v takšnih primerih običajno s pravico drugih do časti in dobrega imena. Vsled temu verjamemo, da se pravica do svobode govora ne sme zlorabljati na način, ki prekomerno posega v pravice drugih, ob tem pa še nemalokrat na nedostojen način.

V zadnjem času pa vzbujajo skrb neprimerna pisanja nekaterih tiskanih medijev, ki bi morali med prvimi skrbeti za spoštljiv in dostojen govor v družbi. Zapisi, kot npr. »Urgentna deratizacija javne norišnice« Leona Magdalenca v Dnevniku 27. 8. 2022 in »Kriminal na RTV Slovenija« Grega Repovža v Mladini 12. 8. 2022, vsebujejo skrb vzbujajoče elemente sovražnega govora. Avtorja v omenjenih člankih besedno obračunavata z javnim zavodom RTV Slovenija, ga ponižujeta in pri tem uporabljata izraze, ki sodijo v neke pretekle, temne čase, za katere smo mislili, da so že davno pozabljeni in jih nikoli več ne bo, saj so v demokratični družbi povsem nesprejemljivi.

Skrbi torej dejstvo, da elemente sovražnega govora po novem uporabljajo tudi mediji, ki imajo določen vpliv v družbi in, ki pri določenih bralcih uživajo zaupanje. Sprašujem se, ali res ni mogoče medijske vsebine sporočiti na drugačen, kultiviran način kot se za četrto vejo spodobi, oziroma kakšne občutke želijo ti mediji sporočiti svoji javnosti, ko pozivajo k očiščenju in deratizaciji zavoda. Mar ne gre za spodbujanje sovražnih občutkov?

Spoštovani predsednik Republike Slovenije in spoštovani varuh človekovih pravic, odgovornost za stanje v družbi nosimo vsi. V javnem zavodu si po svojih najboljših močeh prizadevamo za kulturen in spoštljiv dialog. Da bi skupaj dosegli ta pomemben cilj, vas vljudno pozivam, da kot najvišji moralni instanci v naši državi javno spodbudita strpno razpravo ter obsodita vsakršno spodbujanje sovražnega govora, tudi takšnega, kot smo mu bili priča v zgoraj zapisanih člankih.

V upanju, da boste naš poziv razumeli kot spoštljiv poziv k boju zoper sovražni govor, vas lepo pozdravljam.

Andrej Grah Whatmough
generalni direktor RTV Slovenija