Pomembno pa ni zgolj to, da so informacije na voljo, pomembno je tudi, da so na voljo v obliki, ki je dostopna in razumljiva.
V času epidemije s koronavirusno boleznijo smo na portalu Dostopno.si naredili korak naprej k zagotavljanju informacij v čim bolj dostopni obliki. Pripravili smo posebno rubriko, ki smo jo poimenovali LAHKO BRANJE. Rubrika je namenjena ljudem, ki imajo težave pri branju, to so na primer osebe z disleksijo, osebe z motnjo v duševnem razvoju, osebe z motnjo avtističnega spektra, tudi osebe z demenco in še številni drugi.

Lahko branje je posebna tehnika dostopnosti in ima svoja pravila in zakonitosti. Bistvo besedil, napisanih v tehniki lahkega branja, je, da so vsebinsko in jezikovno preprostejša in lažje razumljiva. Tudi oblikovno so dostopnejša, saj teksti niso tako gosti in strnjeni, vsebina pa je dopolnjena tudi s slikovnim gradivom.

Trenutno v rubriki LAHKO BRANJE objavljamo predvsem novice, povezane z dogajanjem ob epidemiji s koronavirusno boleznijo. Podajamo pomembne informacije, obveščamo o ukrepih, ki jih moramo upoštevati za lastno varnost in varnost ljudi okoli nas, prav tako pa obveščamo tudi o dogajanju po svetu.

Epidemija se bo postopoma umirila, rubrika LAHKO BRANJE pa bo ostala in še naprej izpolnjevala svoj namen: obveščanje, izobraževanje in ozaveščanje v lažje razumljivi obliki.
Iskanje in razumevanje informacij je lahko preprosto. Vabljeni k spremljanju novic v lahkem branju na www.dostopno.si v rubriki LAHKO BRANJE
(https://www.rtvslo.si/dostopno/lahko-branje/)

V času epidemije s koronavirusno boleznijo smo na portalu Dostopno.si naredili korak naprej k zagotavljanju informacij v čim bolj dostopni obliki. Pripravili smo posebno rubriko, ki smo jo poimenovali LAHKO BRANJE. Foto: SOJ RTV SLO
V času epidemije s koronavirusno boleznijo smo na portalu Dostopno.si naredili korak naprej k zagotavljanju informacij v čim bolj dostopni obliki. Pripravili smo posebno rubriko, ki smo jo poimenovali LAHKO BRANJE. Foto: SOJ RTV SLO

Portal Dostopno.si
V okviru MMC RTV Slovenija je bil leta 2014 ustanovljen poseben spletni portal Dostopno.si, ki je narejen v skladu z mednarodnimi standardi spletne dostopnosti. Portal omogoča hiter dostop do informacij osebam z različnimi oviranostmi, predvsem gluhim in naglušnim ter slepim in slabovidnim ter starejšim s pešanjem vida in sluha. Na spletnem portalu Dostopno.si lahko berete članke s področja življenja, pravic, dela in vključevanja v družbo oseb z invalidnostjo, obenem pa je portal tudi zbirališče vseh radijskih in televizijskih oddaj, ki vključujejo te tematike v svoje vsebine, ter oddaj, ki so opremljene s posebnimi tehnikami dostopnosti. Na portalu so na voljo na ogled in v poslušanje oddaje z zvočnimi opisi in zvočnimi podnapisi, ki so v prvi vrsti namenjene ljudem z okvaro vida, oddaje s tolmačem v znakovni jezik ter oddaje s podnapisi za gluhe in naglušne gledalke in gledalce. V rubriki LAHKO branje pa so na voljo novice v lažje razumljivi in berljivi obliki.