Na programih Radia Slovenija že desetletja nastaja veliko vsebin, namenjenih malčkom, otrokom in mladostnikom. Pripravljamo izobraževalni program, pomembne so glasbena produkcija, radijske igre za otroke, 55 let že vsak večer nastaja pravljica Lahko noč, otroci!, že več let smo z literarnimi in podobnimi oddajami v pomoč maturantom.

Med epidemijo smo v vse programe uvrščali vsebine, ki so poslušalce informirale in jim pomagale pri premagovanju težav. S koncerti, radijskimi igrami in drugim smo ohranjali stik s kulturo in družabnim življenjem, s kvizi smo jih motivirali in zabavali. Med številnimi odzivi poslušalcev smo med drugim zaznali tudi, da so otroci v času epidemije intenzivneje spremljali programe Radia Slovenija in da so otroci z zdravstvenimi težavami še posebej prikrajšana skupina. Zato smo zavihali rokave in predčasno udejanjili idejo, da skupaj s Pediatrično kliniko v Ljubljani z našimi vsebinami ustvarimo neke vrste bolnišnični radio za hospitalizirane otroke.

Nastal je spletni kanal Radio Z, kjer na enem mestu zbiramo vsebine za malčke, otroke in mladostnike. Pri naboru vsebin in z umestitvijo v časovne okvirje smo sledili tudi razmislekom zdravstvenih strokovnjakov, da bi otrokom lahko vsaj nekoliko olajšali okoliščine zdravljenja in dodatne izolacije v bolnišnici.

Zdravnik specialist nevropediater Igor M Ravnik
Zdravnik specialist nevropediater Igor M Ravnik

Prvi pogovori za vzpostavitev tematskega radijskega programa za hospitalizirane otroke so na pobudo zdravnika nevropediatra Igorja M. Ravnika stekli že v predpandemskem času, v okviru prijave projekta B-AIR in razvoja radiofonskih vsebin za različne (tudi ranljive) ciljne skupine – od najmlajših do starostnikov. Zanimalo nas je vprašanje, kako na kognitivni, čustveni in osebnostni razvoj vplivajo dražljaji, ki jih prevaja slušna pot (zvok, glas, beseda, glasba).

V obdobju epidemije pa je potreba po dostopnosti naših vsebin, namenjenih odraščajočim, postala večja. Na prošnjo Pediatrične klinike v Ljubljani smo se odzvali takoj. Primerne vsebine in oddaje smo vsakodnevno prestavljali na poseben nosilec, ki je bil dostopen samo kliniki v Ljubljani, s spletnim kanalom Radia Z pa smo vzpostavili tehnično kakovostnejšo in dostopnejšo možnost za predvajanje tako v bolnišnicah kot drugih ustanovah s področja sociale, vzgoje in izobraževanja. Radio Z je torej poskus na enem mestu zbrati vso kakovostno radijsko produkcijo z vseh programov Radia Slovenija in jo ponuditi zainteresirani javnosti.

Močno me je razveselil pozitiven odziv Radia na pobudo, da bi omogočili radijski prenos za to posebno skupino državljanov (malih bolnikov v otroških bolnišnicah, pa tudi staršev in osebja), tako da do njih po radijskih valovih dospejo vsebine in sporočila po čudovitem kanalu, ki nam je dan – to je sluh –, in nagovorijo njihov um in dušo in srce. Razvedrilo, tolažba, uspavanka, pravljica za lahko noč, sprostilna ali razigrana glasba, ritem, melodije, besedilo in tudi umirjen pogovor, izobraževalne vsebine in zgodbe (tudi zgodovinske), povedane na otroku prijazen način, radijske igre, zvoki narave in tišina, ki jim otrok lahko prisluhne (po slušalkah) celo v prostoru, kjer je sicer prisoten živahen zdravstveni promet, gotovo pomenijo korak k boljšemu počutju v bolnišnici.Upam, da tudi zgled za starše, da se znova privadijo in neposredno spoznajo, kako koristne so lahko v našem ekranom podrejenem času takšne slušne spodbude za otrokov umski in čustveni razvoj.

Zdravnik specialist nevropediater Igor M Ravnik, pobudnik sodelovanja Radia Slovenija s Pediatrično kliniko Ljubljana

Komu je namenjen spletni kanal Radio Z

Doc. dr. Marko Pokorn. Foto: Žiga Živulović
Doc. dr. Marko Pokorn. Foto: Žiga Živulović

Razporeditev vsebin v dnevu sledi potrebam otrok v bolnišnicah, vrtcih in šolah. Verjamemo, da bo kakovosten nabor vsebin, namenjenih posameznim starostnim skupinam, zanimiv številnim učiteljem, vzgojiteljem in navsezadnje tudi staršem. Tako bodo malčki lahko zaspali ob njim namenjeni glasbi (Violinček) ali pravljicah, osnovnošolci se bodo lahko učili ob Radijski učilnici, slišali, kakšni novinarji so njihovi kolegi (Hudo), srednješolci pa debatirali z vrstniki (Gymnasium) ali pa si z oddajami pomagali pri maturi, če poudarimo samo delček vsebin. Spletni kanal Radio Z je dostopen v aplikaciji RTV 4D in ga je mogoče spremljati brez zahtevnih tehničnih prilagoditev ali dodatne opreme.

8.30–14.00 Radio Dinozaver, vsebine za hospitalizirane otroke
Pravljice, Violinček − oddaja o zanimivih glasbenih temah s prepletom najboljših otroških skladb, radijske igre, glasba iz filmov za otroke, zborovski kotiček, Radijski ringaraja, zanimivi instrumentali in glasbene pravljice, kot so Peter in volk, Orkester se predstavi in druge …

14.00–16.00 Radio V-eter, vsebine za otroke, ki ostajajo doma
Izobraževalne oddaje in druge zanimive vsebine: Radijska učilnica, Hudo, Enajsta šola, KiKs, Veste, kaj jeste …

16.00–19.00 Radio kriza, vsebine za srednješolce
Izobraževalne vsebine, ki mladim pomagajo pri pripravi na maturo in učenju na daljavo, Prvi na maturi, Gymnasium, Možgani na dlani, Rožnata dolina, Književnost v pižami, Radio bla bla, 7. stran, Mladi mladim, Literarna oddaja. Tudi izbor glasbe bo sledil željam mladostnikov.

19.00–00.00 Vsebine za hospitalizirane otroke in njihove starše
Pravljica za lahko noč, uspavanka, muzikali ... V nadaljevanju pa vsebine za starše, literarne in druge oddaje, zdravstvene vsebine.

Bivanje v bolnišnici za otroka in njegove starše lahko predstavlja precejšen stres, k čemur pripomorejo iztrganost iz domačega okolja, slabo počutje v zvezi z boleznijo ter negotovost glede poteka in izida zdravljenja. Tega se na Pediatrični kliniki zelo dobro zavedamo, zato poskušamo ponujati bolnim otrokom in njihovim staršem vso podporo in biti do njih karseda razumevajoči.Omenjena prizadevanja nam je otežila epidemija koronavirusne bolezni, saj se je družbeno in družabno življenje ustavilo, vsi v bolnišnici pa smo zaradi nošenja mask ostali prikrajšani za temeljna načela medčloveške nebesedne komunikacije. Nasmeški so ostali le še v očeh.Zato smo se obrnili na Radio Slovenija za pomoč, kako otrokom in njihovim staršem na nevsiljiv in spodbuden način olajšati bivanje v bolnišnici in ga narediti tudi bolj kratkočasnega. Radio Slovenija se je prijazno odzval in pripravil kakovostne razvedrilne in izobraževalne vsebine za vse starostne skupine otrok in njihove starše.Epidemija koronavirusa je bila nedavno preklicana, upam pa, da bo radio v bolnišnici ostal, saj njegova prisotnost bogati, popestri in olajša vsakdan bolnih otrok in njihovih staršev, nenazadnje pa tudi zaposlenih na Pediatrični kliniki.

Doc. dr. Marko Pokorn, strokovni direktor Pediatrične klinike v Ljubljani, o vlogi bolnišničnega radia med epidemijo

Na Radiu Slovenija za umeščanje vsebin na kanal Radio Z redaktorsko skrbijo Saška Rakef Perko in Tina Ogrin s programa Ars in Špela Šebenik s Prvega programa. V sodelovanju z uredniki 5 radijskih programov si prizadevajo, da bi otrokom in mladostnikom na enem mestu ponudili kakovostne vsebine, jim pomagali pri izobraževanju in jih tudi zabavali.

Radio Z je v tem hipu namenjen predvsem otrokom v bolnišnicah, prepričani pa smo, da bo dobrodošla pomoč tudi vzgojiteljem v vrtcih in učiteljem v osnovnih in srednjih šolah.