Big Band RTV Slovenija z legendarno Carmen Bradford pod taktirko Sigija Feigla
Sobota, 20. aprila 2024 ob 19.30 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani

Big Band RTV Slovenija bo na odru Cankarjevega doma gostil izjemno džezovsko pevko, ki prihaja naravnost s podelitve letošnjih najprestižnejših glasbenih nagrad grammy. To je prejela skupaj z orkestrom Counta Basieja, s katerim je Carmen Bradford prehodila dolgo glasbeno pot.

Carmen Bradford, dolgoletna pevka legendarnega
Carmen Bradford, dolgoletna pevka legendarnega "Count Basie Orchestra" Foto: RTV SLO

Carmen Bradford je namreč odkril ravno legendarni pianist, skladatelj in dirigent William Count Basie, ko ji je bilo 22 let. Kar devet let je bila glavna vokalistka v njegovem orkestru. Od takrat je nastopala in snemala z Wyntonom Marsalisom, Johnom Claytonom in njegovim orkestrom Clayton-Hamilton, Nancy Wilson, Georgeem Bensonom, Frankom Sinatro, džezovskim orkestrom Lincoln Center in številnimi glasbeniki po vsem svetu.
Carmen je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja nastopila na dveh z grammyjem nagrajenih albumih z orkestrom Counta Basieja in pozneje sodelovala pri tretjem z gremijem nagrajenem albumu Big Boss Band s kitaristom Georgeom Bensonom leta 1991. Njen samostojni album iz leta 2004 Home With You je zbirka vokalnih in klavirskih duetov z džezovsko velikanko Shelly Berg. Album je še en Carmenin presežek, saj svojim oboževalcem ponuja skromen, intimen portret umetnice.
S projektom Sherrie Maricle & The DIVA Jazz Orchestra se je Carmen nato vrnila k svojim bigbandovskim koreninam. To sodelovanje jo je tudi pripeljalo nazaj k njeni bigbendovski družini, orkestru Counta Basieja, s katerim nastopa še danes. Svojega prvega mentorja, ki ji je odprl ta čudovita vrata in ji dal krila, Carmen nikoli ni pozabila. Nastal je album, nominiran za grammyja leta 2019, All About That Basie z orkestrom Counta Basieja pod vodstvom Scottyja Barnharta, ki vključuje med številnimi drugimi tudi Carmen Bradford, Stevieja Wonderja in Take 6. Bolje kot to preprosto ne gre.
Carmen Bradford v svojem petju izkazuje veliko globino glasbenih izkušenj in tehnične briljantnosti. Prepoznana je tudi po izjemni strasti, ki jo vnaša v interpretacijo besedil. Carmen Bradford je resnično prispevala k nastajanju in ohranjanju te velike ameriške umetniške glasbene zvrsti, imenovane džez. Poslanstvo, ki ga ohranja še danes in ga bo delila skupaj z izjemnimi glasbeniki Big Banda RTV Slovenija pod vodstvom avstrijskega dirigenta Sigija Feigla.

BigBAND@SiTi 6: solist Tomaž Gajšt, trobenta in krilovka
Četrtek, 11. aprila 2024, ob 20.00 Siti Teatru v BTC-ju.

Tomaž Gajšt, dolgoletni član Big Banda RTV Slovenija Foto: RTV SLO
Tomaž Gajšt, dolgoletni član Big Banda RTV Slovenija Foto: RTV SLO

Big Band RTV Slovenija vas vabi na koncert v ciklu Big Band v Sitiju, na katerem boste lahko prisluhnili avtorski glasbi trobentača Tomaža Gajšta. Za džezovski orkester jih je priredil Lojze Krajnčan, ki bo orkestru tudi dirigiral. Gostje koncerta bodo pevke Nina Strnad, Ana Čop, Maša But in bobnar Kristijan Krajnčan.

Tomaž Gajšt je član Big Banda RTV Slovenija že dvanajsto leto. V tem času je postal pomemben del trobentaške sekcije in kot odličen solist, kar dokazujejo številni posnetki koncertov, kot tudi mnoge plošče, ki so bile izdane v zadnjih letih - kot solista ga namreč lahko najdete skoraj na vsakem izdanem albumu našega džezovskega orkestra. Gajštovo igranje odmeva ne samo znotraj orkestra, temveč tudi širše, saj velja za enega najboljših slovenskih trobentačev v zadnjem obdobju. Odlikujejo ga izreden občutek za muziciranje, poosebljanje vsakega izvedenega dela ter odlična interpretacija.

Poleg vloge instrumentalista se nam je v preteklosti že predstavil tudi kot aranžer in dirigent (Elevators, državna proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti), tokrat pa se bo z našim orkestrom ter pod vodstvom dirigenta Lojzeta Krajnčana prvič predstavil še kot avtor.
Gajštov avtorski opus je močno zaznamovan z izkušnjami, ki jih je pridobil s številnimi sodelovanji ter s preigravanjem skladb njemu najbližjih glasbenih prijateljev. V njegovih avtorskih delih se tako kažejo številni kontrasti in izredna pestrost glasbenih elementov; od plavajočih do ritmično kompleksnih, od tradicionalnih do sodobnih.
Na sporedu bodo tako starejša dela (Sleepless Thoughts, Bye Bye Bygones) kot čisto nove skladbe, pod aranžmaje pa se je ob tej priložnosti podpisal Lojze Krajnčan.

Kromatika 7: Simfonični orkester RTV Slovenija, Martin Rajna, dirigent, Tamás Varga, violončelo
Četrtek, 11. 4. 2024 / 19.30 / Gallusova dvorana CD

Za sedmi koncert letošnje Kromatike je Simfonični orkester RTV Slovenija k sodelovanju povabil dva izvrstna madžarska glasbenika, dirigenta Martina Rajno in violončelista Tamása Vargo. Izvedli bodo igrali dela Ludwiga van Beethovna in Dmitrija Šostakoviča.

RTV Slovenija Foto: RTV SLO
RTV Slovenija Foto: RTV SLO

Mladi dirigent Martin Rajna je leta 2021 prevzel mesto šefa dirigenta Filharmoničnega orkestra iz Györa, prav tako pa redno gostuje v Madžarski državni Operi, kjer je lani izvedel Verdijevega Rigoletta in Leharjevo Veselo vdovo, ter pri Madžarskem narodnem filharmoničnem orkestru. Študiral je na budimpeški Lisztovi akademiji, nato pa še na Lisztovi glasbeni univerzi v Weimarju. Leta 2021 je bil izbran v izobraževalni program Fundacije Pétra Eötvösa za sodobno glasbo, kjer so bili njegovi mentorji poleg Pétra Eötvösa tudi György Kurtág, Fabián Panisello in Magnus Lindberg.

K sodelovanju so povabili mladega dirigenta Martina Rajno. Foto: RTV SLO
K sodelovanju so povabili mladega dirigenta Martina Rajno. Foto: RTV SLO

Po izvedbi uverture k tragediji Coriolan Heinricha Josepha von Collina, enega najpogosteje izvajanih Beethovnovih koncertnih del, se mu bo na odru pridružil rojak Tamás Varga. Ta izvrstni glasbenik deluje hkrati kot prvi violončelist Dunajskih filharmonikov in prvi violončelist Orkestra Dunajske državne Opere. Dejaven je tudi kot komorni glasbenik in solist, del njegovega opusa pa predstavlja tudi baročna glasba, ki jo izvaja na avtentičnih glasbilih. Posnel je na primer tudi celotne Bachove suite za violončelo solo. Tokrat se bo predstavil kot solist v Prvem koncertu za violončelo Dmitrija Šostakoviča, velikega ruskega skladatelja, čigar ustvarjalnosti ni zatrl niti do njega nenaklonjeni sovjetski režim.

Izvrstni madžarski violončelist Tamás Varga, deluje na Dunaju kot prvi violončelist Dunajskih filharmonikov in prvi violončelist Orkestra Dunajske državne Opere. Foto: RTV SLO
Izvrstni madžarski violončelist Tamás Varga, deluje na Dunaju kot prvi violončelist Dunajskih filharmonikov in prvi violončelist Orkestra Dunajske državne Opere. Foto: RTV SLO

Po premoru se vračajo k opusu velikega Ludwiga van Beethovna. Izvedli bodo Drugo simfonijo, enega zadnjih del iz njegovega zgodnjega, mladostnega obdobja. Mladostni duh veje tudi iz dejstva, da je elegantni menuet, standardni tretji stavek simfonije, Beethoven tukaj nadomestil z energičnim scherzem.

Dan pred koncertom
Dan pred vsakim koncertom lahko poslušalci v posebnemu podkastu programa ARS prisluhnejo iskrivim intervjujem z izvajalci in zanimivim dejstvom o skladbah. Podkast, ki ga pripravljata glasbeni urednik Arsa Primož Trdan in moderatorka Lidija Hartman, je na voljo v aplikacijah za podkaste in na spletni strani programa Ars.