Superdo Foto: iz risanke
Superdo Foto: iz risanke
Studio Kriškraš Foto: Borut Gale
O peki potice, zavijanju daril in kako biti božično #odpuljen Foto: Borut Gale
O predčasni novoletni zabavi, opernem petju in drugih talentih Foto: Borut Gale
Reaktivčki Foto: iz risanke
Sneženi mož in snežni kuža Foto: iz risanke
Mimi in Liza Foto: iz risanke
Kralj Matjaž Foto: iz risanke
Rokavička Foto: iz risanke
Potovanje na ladji Beagle – Ljubezen galapaške želve Foto: iz risanke
Male sive celice: posebna VIP oddaja Foto: Borut Gale
Mišji razbojnik Foto: iz risanke
Podlasica Foto: iz risanke
Pojdi z mano Foto: iz filma
Veliki božični koncert Gimnazije Kranj 2018 Foto: iz oddaje
J. in O. Bubeniček: Doktor Živago, dueta - solisti Baleta SNG Opera in balet Ljubljana Foto: iz oddaje
Božič s Helene Fischer; posnetek iz palače Hofburg na Dunaju Foto: iz oddaje
Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja – Ivan Cankar Foto: iz filma
Električne sanje – Miha Kralj Foto: iz filma
Idealisti Foto: iz filma
V družbi severnega jelena Foto: iz filma
Menjava Božičkov Foto: iz filma
Resnični Jezus iz Nazareta Foto: iz filma
Salzburška zgodba Foto: iz filma
Deček z oblaki Foto: iz filma
George Michael Foto: iz oddaje
Marguerite Foto: iz filma
Deček s planin Foto: iz filma
New York, New York Foto: iz filma
Zadnji kralj Foto: iz filma
Kanček miru Foto: iz filma
Krvavi zaščitnik Foto: iz filma
Osem baskovskih priimkov Foto: iz filma
Bacek Jon Foto: iz risanke
Pločevinko Foto: iz risanke
Hrabri avtek Plodi Foto: iz risanke
Drobižki Foto: iz risanke
Poldi, pustolovščine pogumnega ptička Foto: iz risanke
Muha Foto: iz filma
Tunel Foto: iz filma

Otroški program

Otroci si bodo lahko v prazničnem času ogledali obilico risank, animiranih filmov in zanimivih oddaj. Na TV SLO 1 ob 18.10 bodo lahko videli novi epizodi Princa Ki-ki-do (24. 12. Begunec in 31. 12. Superdo).

Za Božičkova oblačila bodo poskrbeli v Studio Kriškraš: Kaj bo oblekel Božiček? (premierno 22. 12. ob 7.55 na TV SLO 1). Puloverji, hlače, celo nogavice z luknjo … Kriškraški skrbno perejo oblačila. Čigava oblačila? Božičkova. Pošteno so zavihali rokave in se pranja lotili zelo temeljito, morda celo preveč temeljito, saj jim stvari ne grejo ravno po načrtu … Še dobro, da jih lahko deklica Ajda malce sprosti s telovadbo in čudovito pesmico o ptici. Novoletni Studio Kriškraš: Ob polnoči bo premierno 29. 12. ob 7.55 na TV SLO 1. Zana je doma v svetu lutk. Tam je veliko zgodb in domišljije, zato le hitro skočimo vanj. Kakšne lutke poznamo in kakšne so lahko zgodbe, ki jih ustvarjamo z njimi? Usedimo se v prvo vrsto in uživajmo v Zanini imenitni lutkovni predstavi. Kaj pa nam bodo pripravili Kriškraški? Pustimo se presenetiti … priprave na njihovo predstavo gredo kar malce svojo pot.

Firbcologi bodo imeli obilo dela tako za Božič, kot za novo leto. 22. 12.ob 8.50 na TV SLO 1 premierno O peki potice, zavijanju daril in kako biti božično #odpuljen. Božič je pred vrati. Toliko stvari je treba še pripraviti, Pia pa ima nogo v mavcu. Brez skrbi, Firbcologi ji bodo pomagali. Mia in Jakob spečeta potico, Lina in Juš zavijeta darila. Zarja in Vid skočita v staro trgovino. Hm … Pijin nakupovalni seznam je precej čuden. Kje naj sredi decembra dobita pirhe? Pia je vsa iz sebe, zabava mora biti popolna. Na obisk namreč pride ena total odštekana, total izruvana, total odpuljena oseba.

29.12. ob 8:50 na TV SLO 1 premierno O predčasni novoletni zabavi, opernem petju in drugih talentih. Firbcologi ugotovijo, da novega leta tokrat ne bodo preživeli skupaj. Jakob se ne vda, imeli bodo predčasno novoletno zabavo. Izabela naj poskrbi za večerjo, Marko za glasbo … Oh ne! Vse gre narobe, pa še elektrike je zmanjkalo. Brez panike, nastopili bodo firbcološki talenti. Alisa in Marko se podata v operne vode, Vid in Naja se preizkusita v odbojki. Vsi vabljeni na … dobrodelno zabavo za mačje zavetišče … Mijav?!

22. 12. ob 18.25 na TV SLO 1 premierno bodo Reaktivčki na božični večer obiskali Severni tečaj. Toda tam na žalost ugotovijo, da je Velemojster Zafrk ukradel Božičkove sani. Bo Božiček lahko pravočasno dostavil darila? Bo Zafrk poreden ali prijazen? Bo Reaktivčkom uspelo rešiti božič?

23. 12. ob 9.40 na TV SLO 1 bo risanka Sneženi mož in snežni kuža, ki je nastala 30 let po risanki Sneženi mož. V hišo se vseli nova družina - mama z dečkom, ki mu kmalu po tem umre kuža. V njegovi sobi se dvigne talna deska, pod katero najde star šal, klobuk, oglje in fotografijo dečka s snežakom, spomin, ki ga je shranil dolgo nazaj otrok, ki je prej živel tu.

25. 12. ob 18.00 na TV SLO 1 bosta imeli Mimi in Liza skupno božično jelko in darila. Najbolj od vsega si Mimi želi psa vodnika, s katerim bi lahko šla sama v mesto. Iz dežele daril, kamor ju odnese domišljija, pa prineseta starega godrnjavega psa, ki postane njun dobri prijatelj.

25. 12. ob 18.05 na TV SLO 1 si bomo premierno ogledali Kralja Matjaža. Nekega dne, navihana sedem letna deklica Ilona, obišče svojega starega soseda, ki je izjemen pripovedovalec zgodb. Med pripovedovanjem zgodbe, o slovenskem epskem junaku kralju Matjažu, si skupaj ustvarita svoj domišljijski svet. Ilona s svojimi domislicami duhovito posega v pripoved, jo humorno prepleta s sedanjostjo ter na koncu odkrije veliko sosedovo skrivnost.

26. 12. ob 9.00 na TV SLO 1 premierno Rokavička. Sneži. Deklica z dedkom izdeluje ptičjo hišico, da bodo ptice laže preživele zimo. »Kje pa zavetje pozimi najdejo druge živali na vrtu?« se sprašuje deklica. Zato k vznožju drevesa, kamor pritrdita ptičjo hišico, odloži svojo rokavičko.

26. 12. ob 18.05 na TV SLO 1 premierno Potovanje na ladji Beagle – Ljubezen galapaške želve. Raziskovalna ladja Beagle se približuje otočju Galapagos, kjer živali bivajo v sožitju in blaginji. Želvji par v grmičevju ob peščeni obali ravno leže jajca, ko ju Ščinkavec opozori na prihajajočo nevarnost – človeka. Živali so ob prihodu ladje vznemirjene, saj se bojijo plenilskih pohodov, ki so jih v preteklosti že prizadeli. Za novorojene želvice pa se je potovanje šele začelo.

29. 12. ob 9.15 na TV SLO 1 premierno bodo Male sive celice: posebna VIP oddaja. Novoletna oddaja tradicionalno gosti VIP goste, ki bodo letos Tara Milharčič in Neža Smolinsky iz filma Gajin svet, Rok Gumzej iz mladinske oddaje Čist zares, Saša Lešnjek iz Briljantina Muzikala ter Klemen Kostrevc in Matija David Brodnik iz filma Košarkar naj bo.

29. 12. ob 18.25 na TV SLO 1 premierno nas bo obiskal Mišji razbojnik. Risanka je posneta po priljubljeni knjigi, ki jo je napisala Julia Donaldson in ilustriral Axel Scheffler. Mišji razbojnik govori o požrešni miši, ki ji dišijo pecivo, piškoti in vse sladkarije. Jaha po cesti, išče slaščice in ropa mimoidoče, dokler ga njegova sladkosnednost ne spravi v težave. »Predaj mi pogače in puding. Predaj mi kolače, biskvit. Sem mišji razbojnik na cesti, neznanski je moj apetit.« To je vznemirljiva zgodba o razbojniku in ruladah, ki bo navdušila vso družino. Risanko so ustvarili Magic Light Pictures, producenti, ki so odgovorni za priljubljene in uspešne risanke Zverjasec, Zverjašček, Bi se gnetli na tej metli, Palčič in Odvratne rime Roalda Dahla.

31.12. ob 18.00 na TV SLO 1 premierno Lačna Podlasica tava po pusti deželi. Pride do poslednjega živega drevesa, ki ga pri življenju ohranja jata posmehljivih ptičev. Drevo je nestabilno in ptiči ga neprestano ohranjajo v ravnotežju. Podlasica se trudi splezati na zibajoče se drevo, na srečo jate to terja veliko trme in neuspelih poskusov.

1. 1. 2019 ob 20.00 na TV SLO 1 premierno bo na sporedu slovenski mladinski triler Pojdi z mano. Zgodba o štirih trinajstletnikih, ki se v iskanju najboljše fotografije za šolski natečaj odpravijo iz sicer domačega, urbanega okolja v njim povsem tuj ruralni svet. Pot jih zanese v odročne hribe, kjer se na videz preprosto fotografiranje lepot spremeni v boj za golo preživetje. Tja jih popelje Manc, ki ga zaradi obtožbe kraje mobitela mečejo iz šole. Sam bi predvsem rad podoživel otroštvo, ki ga je v tistih hribih preživel z dedkom. Pridružijo se mu še sošolci Mina, Oto in Špurč. Mina, samosvoja in jezikava mestna punca se v tujem okolju prva zlomi, ob strani pa ji stoji Oto, preudaren fant, ki je zaljubljen vanjo. V neobljudenem svetu se tudi Špurč, ki mu je vse v življenju prinešeno na pladnju, spremeni v strahopetnega razvajenca in na koncu je prav Manc tisti, ki jih varno vodi domov. Topla in napeta zgodba o odraščanju, ljubezni, prijateljstvu in junaštvu, ki nam na izviren način postavlja vprašanje, kaj se zgodi, ko v današnjem svetu odpove tehnologija.

Mladinski program

25. 12. ob 17.15 na TV SLO 2 premierno nas bo razvajal Veliki božični koncert Gimnazije Kranj 2018, ki so ga ustvarjalci podnaslovili kot Zadnje potovanje domov. To bo še eden izmed glasbenih in produkcijskih presežkov vrhunski mladih glasbenikov. Veliki simfonični orkester in Združeni zbori Gimnazije Kranj bodo tako zopet iz Gallusove dvorane Cankarjevega doma pripravili magično glasbeno doživetje, ki ima po svetu milijonsko publiko in občudovalce. Tako bo pred nami nemška pravljica iz tridesetih let, valižanska uspavanka, nostalgija ciganskih pesmi, slovensko domotožje, koncert za violino, čelo in orkester in končno monumentalna Simfonija št. 9, Iz novega sveta Antonina Dvořáka. Dirigent in umetniški vodja orkestra je Nejc Bečan, zborovodja Erik Šmid. Gostje večera so vrhunski mladi poustvarjalci: violinist Matjaž Bogataj, violončelistka Maruša Turjak Bogataj in sopranistka Ernestina Jošt. Koncert tudi letos nastaja pod rokami režiserja in producenta profesorja Primoža Zevnika.

Duhovne vsebine

24. 12. ob 21.35 na TV SLO 1 premierno si bomo lahko ogledali dokumentarni film Radost ljubezni. Kaj ima božič skupnega z zasvojenostjo s pornografijo, smrtjo moža, izstopom iz duhovniške službe, ločitvijo? Vsa ta težka življenjska vprašanja postavi pred nas dokumentarni film Radost ljubezni. Bog se ne rojeva v svet brez bolečin in težav. Prihaja v jasli nepopolnih ljudi, da bi v življenju slehernega človeka prižgal luč upanja in radost ljubezni, če mu seveda to dovolimo. Na to pot nas bo na sveti večer popeljal dokumentarni film Uredništva verskih oddaj, Radost ljubezni.

24. 12. ob 23.45 na TV SLO 1 bo Polnočnica - prenos iz Šentvida pri Stični. Slovesno polnočnico bomo prenašali iz župnije Šentvid pri Stični. Le nekaj župnij po Sloveniji se lahko pohvali z več kot 1.000-letnim obstojem, ena takih je župnija v Šentvidu pri Stični. Davnega leta 1016 je bila župnija prvič omenjena v pisnih virih. Pri bogoslužju, ki ga bo daroval župnik Izidor Grošelj, bodo sodelovali pritrkovalci in župnijski pevski zbori.

25. 12. ob 10.00 na TV SLO 1 si bomo ogledali Praznični prenos maše iz Križevcev. Prenos prazničnega evangeličanskega bogoslužja bo letos potekal iz vasi Križevci. Leta 1783 je bila tu prva božja služba in dve leti kasneje je bila je bila dograjena in predana svojemu namenu tudi cerkev. Leta 1982 je bila opravljena renovacija cerkve in na novo prekrit cerkveni zvonik. Cerkvena občina Križevci trenutno šteje 16 vasi.

25. 12. ob 12.00 na TV SLO 1 sledi Urbi et orbi. Papež Frančišek bo tradicionalno nagovoril vernike, zbrane na Trgu svetega Petra v Rimu in pred televizijskimi ekrani. Razmišljal bo o božični skrivnosti in sporočilo o rojstvu božjega sina v Betlehemu soočil z izzivi našega časa. Nagovoru bo sledilo božično voščilo

Glasba in balet

23. 12. ob 23.05 na TV SLO 2 premierno predvajamo čudoviti balet J. in O. Bubeniček: Doktor Živago, dueta - solisti Baleta SNG Opera in balet Ljubljana. Brata Jiří in Otto Bubeníček, svetovno znana baletna umetnika , sta z Baletom SNG Ljubljana po eni najlepših ljubezenskih zgodb ruskega pisatelja Borisa Pasternaka postavila balet Doktor Živago. Prikazali vam bomo dva dueta v baletni interpretaciji solistov Tjaše Kmetec, Petra Đorčevskega in Lukasa Zuschlaga.

25. 12. ob 20.55 na TV SLO 2 premierno se bomo prepustili Božiču s Helene Fischer; posnetek iz palače Hofburg na Dunaju. Helene Fischer, najbolj uspešna nemška pevka današnjega časa in znani Kraljevi filharmonični orkester (Royal Philharmonic Orchestra) v bivši cesarski palači na Dunaju pričarajo čudovito božično vzdušje z najbolj popularnimi božičnimi pesmimi. Ob tem se ji pridružijo Plácido Domingo, Ricky Martin, Dunajski dečki in preko videa tudi Frank Sinatra.

Dokumentarni program

V božično novoletnem času si bomo lahko ogledali tri nadvse zanimive dokumentarne filme, ki smo jih podrobneje predstavili pred časom. 26. 12. ob 20.05 na TV SLO 1 premierno vstopimo v življenje in delo našega najbolj čislanega pisatelja. Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja – Ivan Cankar. 30. 12. ob 22.10 na TV SLO 1 se bomo premierno potopili v vesoljsko simfonijo z Električnimi sanjami – Miha Kralj. 01. 01. ob 21.25 na TV SLO 1 bo premierno predstavljen film Idealisti s pionirji televizije.

Znanost na RTV Slovenija

Znanstvene oddaje RTV Slovenija se bodo v svojih zadnjih oddajah v tem letu lotile praznikov. Govorile bodo o kemiji, skriti v praznični peki, o tem, kako na naše možgane vpliva božična glasba in vonj cimeta, o najslavnejšem drevesu tega prazničnega obdobja, jelki. Pozabili pa ne bomo na drugo plat praznikov. Marsikdo se med njimi počuti osamljen.

27. 12. na www.rtvslo.si/stevilke bo predstavljen članek o osamljenosti. Človek je družbeno bitje, ki za svoj obstoj potrebuje družbo. Vseeno je koristno, da je včasih sam in tako lahko analizira svoje stanje in napolni svoje baterije. V zadnji letošnji epizodi Številk pa bo govora o osamljenosti - gre za notranji občutek praznine in zapuščenosti. Osamljenemu človeku se zdi, da je izoliran od zunanjega sveta ali odrezan od ljudi, s katerimi bi želel imeti stike. O osamljenosti se bomo pogovarjali s psihoterapevtko Lidijo Kosaber.

RA SLO Prviob 7.35, Možgani na dlani. Zadnji dve epizodi oddaje Možgani na dlani v letošnjem letu bosta povsem praznično objeli naše nevrone. 20. 12. se bomo s kognitivnim nevro znanstvenikom prof. dr. Brianom Rabinovitzem pogovarjali o tem, kaj se ob poslušanju božične glasbe dogaja z našimi omrežji, kakšno vlogo imata durovski in molovski način in ali se lahko z božično glasbo tudi »predoziramo«. 27. 12. pa bomo vse skupaj začinili še z odmerkom dišečega cimeta in s prof. dr. Mojco Kržan raziskali kako ta začimba vpliva na naše možgane.

20. 12. ob 17.25 na TV SLO 1 premierno Ugriznemo v znanost. Jelka je najpopularnejše drevo pred novim letom. Predstavili vam bomo prav posebno! Jelko, ki je rastla, na Rakitni, je leta 1967 prvi opisal raziskovalec Milan Brinar. Imela je lepo gosto srebrnkasto krošnjo, bila je zelo vitalna in je zelo hitro rastla. Znanstveniki mislijo, da je bila naravni mutant. Julija leta 2016 pa je nekdo to jelko požagal. Zaradi vseh njenih dobrih lastnosti so se znanstveniki trudili, da bi navkljub temu raziskali njeno posebnost. Kje je prišlo do mutacije? In kako bi lahko poznavanje te mutacije koristilo slovenskim gozdovom?

27. 12. ob 12.00 na RA SLO, VAL202 bomo poslušali Frekvenco X. Znanost je povsod. Tudi med prazniki. Zato poljudno-znanstvena ekipa Frekvence X tokratni podkast ustvarja ob popoldanskem čaju. V kuhinji pečejo božične piškote in se čudijo, kako je vse skupaj ena sama velika kemijska reakcija, kjer odločilno vlogo igrajo temperatura in sestavine. In kakšna je vloga glutena? Med zavijanjem daril razmišljajo, kako velik psihološki učinek lahko ima lepo zavita škatla. Pomembnost okusno zavitega darila potrjujejo tudi raziskave.

Tuji program

Praznično potepanje bomo začeli V družbi severnega jelena Snemalec in voditelj Gordon Buchanan se bo na zasneženo Laponsko odpravil na lov za čarobnim severnim sijem v britanski dokumentarni oddaji 23. 12. ob 20.00 na TV SLO 2 premierno.

Božični večer 24. 12. ob 20.05 na TV SLO 1 bomo premierno preživeli ob prisrčni družinski komediji Menjava Božičkov,v dokumentarcu ob 22.25 spoznali nastanek svetovno znane pesmi Sveta noč ob njeni dvestoletnici, 25. 12. ob 20.00 na TV SLO 2 premierno pa bomo začeli s predvajanjem štiridelne dokumentarne serije Resnični Jezus iz Nazareta, ki bo na sporedu štiri zaporedne večere.

Na božični dan, 25.12. bomo ob 20.00 na TV SLO 1 premierno pripovedovali avstrijsko pravljično romanco Salzburška zgodba, še pred tem pa bomo ob 15.45 premierno spoznali Dečka z oblaki, ki bo na severu Evrope spoznaval svoj novi dom.

30. 12. vas ob 20.00 na TV SLO 2 premierno čaka biografski dokumentarni film o življenjski in glasbeni poti priljubljenega glasbenika Georgea Michaela. Glasbeno pabo obarvan tudi prvi film tedna 2.1. ob 20.00 na TV SLO 1 premierno v novem letu,drama Marguerite, navdahnjena z resnično zgodbo o ameriški bogatašinji in nesojeni operetni divi Florence Foster Jenkins.

V silvestrskem maratonu 31. 12. na TV SLO 2 bomo gledalcem ponudili pestro izbiro različnih žanrov: ob 20.00 bomo začeli s švicarskim avanturističnim filmom Deček s planin, se z večnim muzikalom New York, New York Martina Scorseseja družili do nekaj minut čez polnoč, po polnoči pa predstavili napeto norveško zgodovinsko dramo Zadnji kralj. Sledila bo francoska komedija Kanček miru, za ljubitelje akcijskih kriminalk bo poskrbel Mel Gibson v filmu Krvavi zaščitnik, v novoletno jutro pa vas bo popeljala španska komedija Osem baskovskih priimkov.

Praznični čas pa bo pester tudi s televizijsko ponudbo za najmlajše gledalce – v prazničnih dneh med božičem in novim letom jih čakajo naslednje animirane zgodbe: Bacek Jon (25. 12. ob 14.05 na TV SLO 1), Pločevinko (26. 12. ob 10.00 na TV SLO 1 premiera), Hrabri avtek Plodi (31. 12. ob 6.10 na TV SLO 2 premiera), Drobižki (01. 01. ob 8.00 na TV SLO 1) in Poldi, pustolovščine pogumnega ptička (31. 12. ob 18.30 na TV SLO 2 premiera); vse so sinhronizirane v slovenščino.

Igrani program

21. 12. ob 22.30 na TV SLO 2 skupaj s slovenskimi kinematografi praznujemo Noč kratkega filma. V okviru praznovanja predvajamo kratke igrane filme. Med njimi lahko izpostavimo filme Muha, lepo miniaturo o osamljenosti, Tunel, ki govori o soočenju z osebnimi strahovi, predstavitev pa uvajamo z lahkotnim in komičnim filmom Moderne Kunst. Na nočni ogled pa bomo ponudili še kratke filme Nedeljsko jutro, Anja Ganja in Jaz sem.

Zadnji petek v letošnjem letu, 28. 12. ob 23.30, pa bomo popestrili še z enim sklopom kratkih filmov (100 točk, Nevidna roka Adama Smitha, Čevljarna, Prvih 13 in Niko).

Muha - Dnevno rutino osamljene babice, ki si čas krajša s pletenjem nogavic, z reševanjem križank in gledanjem oglasov, nekega dne zmoti nadležna muha. Po kratkem spopadu se babica z živalco spoprijatelji in njeni osamljeni dnevi se napolnijo z radostjo in življenjem. Bo to prijateljsko sobivanje postalo trajno?

Tunel - Moški se na poti v službo srečuje s tunelom. Panično se boji tunelov. Zato se vožnji skozenj izogne tako, da izbere obvoz. Nekega jutra je stranska cesta zaprta, vendar moški prepreko uspešno premaga. Kmalu se pojavi nova, tokrat nepremagljiva ovira. Ker se mu mudi v službo, kjer ga čaka nujen primer, nima druge možnosti, kot da zapelje v tunel, utelešenje vseh njegovih strahov. V hladu in temi tunela se pod težo lastne fobije in nenavadnih peripetij skoraj zlomi, a ne odneha. Ko končno pripelje iz tunela, občuti nepopisno zmagoslavje.

Moderne Kunst je komedija, ki govori o zakonski krizi skozi prizmo sodobne umetnosti. Bojan in njegova žena Ida na prvi pogled živita skladno, vendar brez kakršnegakoli telesnega stika. Ona je gospodinja, on pa varnostnik v Muzeju sodobne umetnosti. Nekega dne v Muzej prispe zelo drag eksponat v obliki falusa. Za njegovo varnost je zadolžen Bojan. Nov eksponat, s svojo energijo in simboliko, začne kmalu prinašati nemir v Bojanov zakon.