Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 28. jun. 2022

TV Slovenija 1 • Tor, 28. jun.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Ob torkih se z vami prebuja Mojca Mavec. Prva ura druženja prinaša pregled črne kronike z dr. Damijano Žišt, rubriko V središču z Moniko Tavčar in športne minute z Anžetom Bašljem. V jezikovnem kotičku se lotevamo slovničnih vprašanj in dilem, s tujci, ki živijo v Sloveniji, spoznavamo svet, s Špelo Močnik na terenu pa Slovenijo. Rubrika Moj RTV prinaša zanimive vsebine iz naše hiše, Kuharski ABC pa hitro in enostavno pripravo hrane. Oddajo ob torkih zaključujemo v družbi z znanimi družinami. Z nami so jutra lepša!

Slastni prigrizki so preproste in prikupne sličice, ki jih iz različnih živil, zlasti iz sadja in zelenjave, lahko na krožniku sestavi vsak otrok. Zabavno jih je izdelovati, še bolj zabavno pa pohrustati. Dober tek!

Pepa in Jure pazita papigo Poli. Poli je zelo zabavna in ponovi vse, kar kdo reče. Ko Poli uide na vrt, se Jure domisli, kako jo bodo zvabili z drevesa.

Mina in Tim najdeta skrivnostno škatlo. Padla je iz vesolja in pristala na planetu Žvenk. V njej sta samo dve okrogli črni krpi – luknji, ki peljeta druga v drugo!

Pepa in njena družina imajo piknik. Ob odhodu domov Pepa pozabi svojega Meda. Zebra Zalka in poštar, gospod Zebra, Pepi dostavita posebno pošiljko ...

Povodni konj pri tenisu oporeka sodniku. Kako dolgo bo to še trajalo?

Cmok ima zelo nagajivega prijatelja Bobka. Danes mu je skril hlače. Ko prideta otroka k Cmoku na kosilo, ju Cmok pričaka brez jedi. Skupaj iščejo hlače, saj se kuhati brez njih ne da. Med iskanjem postanejo lačni in vsi se strinjajo, da bi se jim zelo prilegel zavitek. Malenkost za velike mojstre kuhe. Aja, hlače je Bobek skril v hladilnik. No, problem s hlačami je rešen. Zdaj le še čarobna kuhalnica in mnogo višenj,..in zavitek je en, dva, tri nared. Pa dober tek.

Plavanje z dinozavri
Dana je s sestro Saro na plavalnem tečaju. Ta si ne upa skočiti v vodo, vendar se Dana domisli rešitve. Pokaže ji, kako sta se spravila v vodo deinosuh in spinozaver, nato pa še, kako se je vanjo z višine pognal pterodaktil.

Mikroraptor in miška
Dana iz nogavice naredi prazgodovinskega sesalca in ga nastavi za vabo mikroraptorju. Ugotoviti želi, kako je lovil hrano. Ji bo to kaj pomagalo, ko bo miško lovila sama?

Elias se med vrstniki ne znajde najbolje in že takoj prvi šolski dan se nanj spravi razredni nasilnež. Ta čas pa doma po hiši hodi Buck in raziskuje nenavadni planet in neznane oblike življenja, na katere naleti. Večkrat se za las izogne Elijevi starejši sestri, ki se odpravlja v službo.

Vojna v Ukrajini odpira rane, ob katerih nihče ne more ostati hladnokrven, na vojne so se skozi zgodovino z glasbo odzivali tudi številni skladatelji.
Majski Opus bo tako ponudil vpogled v glasbeno ustvarjalnost na temo vojne, revolucije in upora, z odlomki bodo kronološko predstavljena največja dela s področja klasične glasbe, katerih nastanek so spodbudili vojaški dogodki, vojne razmere ali določene osebnosti, ki so na svojstven način zaznamovale prelomne dogodke svetovne zgodovine. Spoznali boste tudi delček slovenske ustvarjalnosti med NOB, kaj so doživljali nekateri ideološko sporni skladatelji in kateri skladatelji so z glasbo opozarjali na strahote 2. svetovne vojne.

Urednica in avtorica oddaje je Darja Korez Korenčan.

Vsak delovnik poskrbimo, da ne boste ostali brez idej, kako po službi ali po zadnjem video sestanku od doma, pripraviti hitro in okusno kosilo ali večerjo. Lotili se bomo preprostih, vendar inovativnih sezonskih jedi s sestavinami, ki jih ne bo težko poiskati, niti izgovoriti!
Klemen Skubic je mlad izšolan kuhar, simpatičen novopečeni očka, ki si ne predstavlja, da bi v življenju počel karkoli drugega kot ustvarjal v kuhinji in na krožniku povezoval nove okuse.
V preteklih oddajah smo kuhali reciklirano, pa azijsko, »tiktokarsko«, praznično, tudi chefovsko. No, čisto za konec pa si privoščimo piknik na prostem in slastna rebra po skrivnem taščinem receptu! Naučim vas pripraviti zelenjavno predjed baba ghanoush in osvežilno tzaziki omako. Želim vam obilo kuharskih užitkov, sproščenih kosil, recikliranih večerij in poeti veliko piknikov! Ne mečite ničesar stran, kuhajte z veseljem, včasih po chefovsko, toda zmeraj po domače!

Jeklenice postanejo vzor zdrave prehrane in osveščenega življenjskega sloga za vso državo. Vsi so pijani od nove kulture, le Slavc trezno ugotavlja, da se na dolgi rok tako ne bo dalo živeti. Inšpektor in policist skrbno pazita na spoštovanje pravil, še posebej zato, da ne bi kake nepravilnosti odkrila inšpekcija iz samega Bruslja. V javnih lokalih se niti slučajno ne smejo pojaviti meso, alkohol ali tobak, saj bi takoj odpihnili evropska sredstva. Celo Boro postane vegetarijanec, ki pa z roko na srce še vseeno tišči kak čevap. Jeklenice pridobijo evropska sredstva, Mile pa se iz Bruslja vseeno vrne ponižan. Sekretar namreč ni zagledan le v sadje in zelenjavo, temveč tudi v lepe fante... Ko Borota zaprosi za Miletovo roko, stari Balkanec v hipu pozabi na vegetarijanstvo in prohibicijo...

Nedostopni zdravniki. Zmeda, blokada in škoda. Kdo lahko kupi orožje? Spomini Nejca Zaplotnika.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Blob ali znanstveno physarum polycephalum je ena izmed sluzastih plesni, enocelični organizem, ki obstaja že milijardo let. Je izjemno enostaven, a hkrati presenetljivo zmogljiv. Čeprav nima oči, ust, želodca in nog, vidi, voha, prebavlja in se lahko premika. In čeprav je brez možganov in živčnega sistema, je zmožen reševanja zapletenih problemov, celo uporabe strategij. Mar lahko govorimo o inteligentnem bitju?

THE BLOB, A GENIOUS WITHOUT A BRAIN / Francija / 2019 / Režija: Jacques Mitsch

Leta 1990 je nedavno preminuli Hans Küng, profesor ekumenske teologije iz Tübingena izdal knjigo z naslovom »Projekt Svetovni etos«. Idejo o nujnem iskanju soglasja o temeljnih vrednotah, ki nas povezujejo, je podprlo veliko število državnih in verskih voditeljev, človekoljubov in entuziastov. Pri nas je med njimi tudi pater Silvo Šinkovec, urednik revije Vzgoja. Predstavljamo vam tudi temeljna načela Gibanja Svetovni etos s komentarji predstavnikov verskih skupnosti in intervju s profesorjem Küngom, ki ga je posnel kolega Igor Jurič leta 2012, ko je ustanovitelj Gibanja Svetovni etos obiskal Slovenijo.

A Barangolások adásában az MTVA munkatársai jóvoltából az Itthon vagy! című sorozatban a Balaton déli partjára kalauzoljuk el Önöket.

V oddaji Potepanja se bomo s pomočjo fundacije MTVA v nizu oddaj z naslovom Doma si! potepali po južni obali Blatnega jezera.

Žverca je skrit v Tinkini torbi med šolskim poukom. Lahko bi v miru spal, a rajši počne vragolije, tako da ga nihče ne opazi. Med likovnim poukom, med kosilom, na šolskem igrišču…

Manca se igra z Nežino obleko in jo umaže. Neža je jezna in užaljena, ker je to njena najljubša obleka, Manca pa ne ve, zakaj naj bi se ji opravičila. Vila Mila ji pomaga, da vidi dogodek skozi Nežine oči in Manca spozna, kaj mora narediti, da bosta s sestro spet prijateljici.

Nezmotljivi detektivi v parku preizkušajo voki-tokije, toda dekletce poleg njih ima še boljšo napravico, pravi pravcati brezpilotni letalnik. Upravlja ga s tablico, dokler ji letalnik ne pobegne. Takrat Maudie, Ava, Ezra in Kyle zavihajo rokave. Letalnikova kamera je nazadnje posnela trato in kosilnico. Na čigavem vrtu sta?

Howdy, mate! How is it hanging? Firbcologi se s Pižamo učijo angleščine, a ne tiste šolske, temveč avstralskega narečja, in s tem spoznavajo tudi živali, ki tam živijo. Ker so vsi v pižami ali pa so Pižama, se odločijo prirediti pižama žur, ki se zavleče vse do nočnih ur. Vane in Lučka medtem na terenu poizvedujeta, kako je živeti na nasprotnem koncu sveta, v Avstraliji, Manca in Tine se ukvarjata s tiskanjem plakatov, Maruša in Maks pa opravljata meritve hrupa.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Slovenski magazin se je najprej podal na Križevniško ulico v starem delu Ljubljane, ki velja za najlepšo in najbolj fotogenično slovensko ulico. Njena bogata in pestra zgodba se vije skozi stoletja, vendar pa so njeni prebivalci zares tisti, ki so ji vdahnili tako privlačno podobo, s katero se danes ponaša.
Nato smo se sprehodili še po ulicah Škofje Loke, ki občasno postanejo nekakšno zatočišče uveljavljenega slikarja Mita Gegiča. Fotografije, ki jih tu ujame, nosijo tako kot njegova velika platna močno sporočilnost. Odražajo avtorjev pogled na svet, družbo in kot take zahtevajo spremembe.
V ljubljanski Rožni dolini pa so nedavno obnovili Vilo Zlatico, nekdanji dom najznamenitejšega ljubljanskega župana Ivana Hribarja. Poleg muzejske postavitve, ki govori o njegovem življenju in delu, je v Vili Zlatici nove prostore pridobil tudi Forum slovanskih kultur.
Drevesa so že sama po sebi za človeka izjemnega pomena. Veljajo lahko za prave naravne vrednote, kamor spadajo tudi izjemna drevesa. Izjemna so lahko zaradi svoje velikosti, starosti, redkosti ali pa nenavadne oblike.
In oddajo zaključujemo v naravi, ki je človeka od nekdaj privlačila. Skriti kotički Kamniške Bistrice, doline, ki nosi ime po reki, ki se vije skoznjo, pojasnjujejo to privlačnost. Pogledi na visoke vršace, ki jo obdajajo, so izjemni in zato so med Slovenci njihovi vrhovi tudi zelo obiskani.

Niki pomaga Hupi pri šolskem projektu. Sestrica bi rada naredila zmaja, toda Niki ne posluša njenih želja, narediti ga hoče po svoje.

V zabavni kuharski seriji Čarokuhinja spremljate Gojmirja Lešnjaka Gojca v vlogi ata, ki v svoji kuhinji pripravlja jedi po starih receptih. Družbo mu dela nečakinja, ki pa si za pripravo jedi ne vzame toliko časa in si kot mlada sodobna ženska raje kupi že pripravljene in zamrznjene jedi. 15-minutno humoristično in izobraževalno serijo popestrijo tudi obiski znanih gostov, ki ata in njegovo nečakinjo obiščejo v kuhinji in pripravljene jedi tudi poskusijo.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:35
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:45
Kultura

Ogledali smo si premiero muzikala West side story na Festivalu Ljubljana in razstavo o novih težnjah v italijanskem slikarstvu v ljubljanski galeriji Vžigalica. Ulična gledališča Ane desetnice so obiskala Maribor, Ljubljano pa festival ulične umetnosti, ki od leta 2019 povezuje ulično, umetniško in akademsko polje.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Nathan hoče preživeti večer z otroki in Kate v svojem nekdanjem domovanju, kar pa Hannah ni prav nič všeč, posebej zato, ker bi Kate tam tudi prespala. Po večerji Kate pove Liv, da je noseča, Liv se zato močno napije in pokliče na pomoč Hannah. Kate mora podati psihološko oceno Lennie in njene družine, ki jo potrebuje za ločitev. Na obisku pa ugotovi nekaj pomembnega. Christie z Ruth sodeluje pri iskanju človeka, ki je ogoljufal njegovega klienta. Hannah in Christie se spet zbližata.

THE SPLIT (III.) / Velika Britanija / 2022
Scenarij: Abi Morgan, Jane Eden, Louise Ironside, Matt Jones,
Režija Dee Koppang O'Leary
V glavnih vlogah: Nicola Walker, Stephen Mangan, Fiona Button, Annabel Scholey, Barry Atsma, Deborah Findlay

Dokumentarna oddaja prikaže življenje v Belorusiji. Predstavi vzpon predsednika Aleksandra Lukašenka na oblast ter pojasni njegovo dolgoletno obračunavanje s političnimi nasprotniki, veliko vstajo naroda ob volitvah leta 2020 in kruto policijsko nasilje nad protestniki. Oddaja razkrije tudi odnos med Lukašenkom in ruskim predsednikom Putinom. Beloruska opozicija in vojna v Ukrajini silita k sodelovanju Putina, Lukašenko pa to s pridom izkorišča.

INSIDE BELARUS: PUTIN'S PUPPET REGIME / Francija / 2022 / Režija: Pierre Chabert, Emilie Lob

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Pravnika in sociologa prof. dr. Nika Toša poznajo mnoge generacije študentov Fakultete za družbene vede, širša javnost pa ga pozna kot ustanovitelja in predstojnika Centra za raziskovanje javnega mnenja in množičnih komunikacij. Prva dva od štirih delov oddaje sta skozi njegove spomine ter spomine njegovih prednikov zanimiva kronika življenja na Slovenskem v zadnjem stoletju na njegovi življenjski poti od Maribora prek Celja v Ljubljano, med osebnostmi, katerih zgodbe se (tudi z dragocenimi dokumentarnimi posnetki) vpletajo v pripoved, pa so tudi polkovnik kraljeve vojske Draža Mihailovič, major Mirko Bitenc, pisatelj in dramatik Ivan Mrak in njegova žena, kiparka Karla Bulovčeva, stric in teta Nika Toša, družina Mrak, iz katere izhaja Toševa mama, slikar in olimpijec Tošo Primožič in mnogi drugi. Tretji in četrti del Spominov Nika Toša sta posvečena razvoju slovenske in jugoslovanske družbe skozi izsledke raziskav javnega mnenja in spet se v pripoved vpleta cela galerija slovenskih, jugoslovanskih in evropskih osebnosti s tega področja. Danes oseminosemdesetletni letni profesor Niko Toš je izjemen pripovednik in tehten premišljevalec o družbi in času, ki ga živimo, zato mu je vsekakor vredno prisluhniti.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Ogledali smo si premiero muzikala West side story na Festivalu Ljubljana in razstavo o novih težnjah v italijanskem slikarstvu v ljubljanski galeriji Vžigalica. Ulična gledališča Ane desetnice so obiskala Maribor, Ljubljano pa festival ulične umetnosti, ki od leta 2019 povezuje ulično, umetniško in akademsko polje.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov