Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 28. jun. 2022

TV Slovenija 2 • Tor, 28. jun.

Ob torkih se z vami prebuja Mojca Mavec. Prva ura druženja prinaša pregled črne kronike z dr. Damijano Žišt, rubriko V središču z Moniko Tavčar in športne minute z Anžetom Bašljem. V jezikovnem kotičku se lotevamo slovničnih vprašanj in dilem, s tujci, ki živijo v Sloveniji, spoznavamo svet, s Špelo Močnik na terenu pa Slovenijo. Rubrika Moj RTV prinaša zanimive vsebine iz naše hiše, Kuharski ABC pa hitro in enostavno pripravo hrane. Oddajo ob torkih zaključujemo v družbi z znanimi družinami. Z nami so jutra lepša!

V roke smo vzeli škarje in razrezali baterijo električnega avtomobila. Kajti, če je za izdelavo ene same baterije potrebno 100-krat več energije, kot jo lahko shranimo v baterijo, je resnično pomembno, da natančno vemo, katere so tiste kovine, ki jih lahko recikliramo. Ali pa baterijo ponovno uporabimo recimo v hranilnikih elektrike, ki bodo konec leta postali nepogrešljiv del vsake hiše s sončno elektrarno na strehi.

Triglav je skupaj z Aljaževim stolpom za Slovence ikonični in nenadomestljiv simbol naše domovine, ki ga imamo tudi v nacionalni zastavi.

Zaradi kulturnih, krajinskih, zgodovinskih in drugih izjemnih lastnosti ima Triglav poseben pomen za Republiko Slovenijo. Slovenska država je 5. oktobra 1999 razglasila Aljažev stolp za kulturni spomenik državnega pomena in ga 4. novembra 1999 podržavila. Ideja Jakoba Aljaža, da valjasta kovinska stavba z zastavico na vrhu predstavlja mejnik, ki označuje slovensko lastnino vrha slovenske gore, se je dokončno udejanjila.
Kdo, kako in zakaj ga je postavil, kako so skrbeli zanj, kakšna je njegova zgodovina in kakšen njegov pomen? Kaj nam Slovencem predstavlja danes? In kaj naj naredimo za njegovo ohranitev? S temi vprašanji se ukvarja dokumentarni film med spremljanjem ekipe konservatorjev restavratorjev, ki naredijo načrt, po katerem bodo naredili rekonstrukcijo Aljaževega stolpa na isti način in iz enakih kosov pločevine, kot je to storila ekipa Jakoba Aljaža pred več kot sto leti. Da bi bilo vse še bolj pristno, odprava sestavne dele stolpa iz pločevine odnese in sestavi ob originalu na samem vrhu Triglava.
Aljažev stolp dopolnjuje simbolno sporočilo Triglava, ki predstavlja naš ponos, najvišjo goro, očaka, ki bdi nas Slovenijo. Stolp pa predstavlja namreč tistega, ki stoji na Triglavu in nam govori: »Tukaj smo mi gospodar, od tu se ne premaknemo niti za ped, to je naša slovenska duša«.

Prifarski muzikanti so v Cankarjevem domu v Ljubljani marca 2022 pripravili že 14. veliki gala koncert z gosti; ženskim zborom Carmen Manet iz Kranja in 5 člansko skupino IL Divji iz Štajerske. Koncert je vodil Boštjan Romih, za presenečenje pa je poskrbela Folklorna skupina Dragatuš s pesmijo in špalijem, ki ga je naredila za sveže poročenega bračista Prifarcev Dejana Šuštarja in njegovo Nino. Tokrat je bil koncert glasbeno povsem slovensko obarvan – s slovensko narodno in ljudsko pesmijo, popevkami in zimzelenimi melodijami. Tudi takimi, ki jih je njihovo zvesto občinstvo dobro poznalo in se jim je pri petju tudi pridružilo. Za instrumentalno podporo so poskrbeli zdaj že vsem dobro poznani prifarski instrumenti kot so tamburica, brač in bugarijo.
Prifarci so na slovenskih glasbenih odrih že 34 let in tudi na tokratnem 2 krat razprodanem koncertu v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma – niso razočarali.

Henry nikakor noče svoje mame na poroki. Medtem se Marianne zbliža z Jessico in ji pomaga kupiti poročno obleko znanega oblikovalca.
Timovo priznanje spet odvrne Franzi. Paul zagovarja Tima in Franzi svetuje, naj bo potrpežljiva. Nadja pa medtem uživa v zmagoslavju.
Natascha potoži Robertu, da ni kos Michaelovi odvisnosti. Ko Michael sklene, da bi šel na zdravljenje na kliniko, mu pove, da ga ne bo pustila samega in ga bo še naprej podpirala.
André z Lindo uživa v Salzburgu in zato podaljša dopust. Ko to sporoči Hildegard, ta ni preveč navdušena, ker mora sama pripraviti poročni bife za Henryja in Jessico.

STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Trg rabljenih vozil v Sloveniji je velik, lastnika vsako leto zamenja več kot 200 000 vozil. A nakup takšnega avtomobila utegne biti prava loterija. Še posebej če ga kupujete v tujini in si ga pred plačilom ne morete natančno ogledati. To je na svoji koži izkusil tudi gledalec iz Primorske, ki je kupil vozilo iz Nemčije, to pa se je pokvarilo že prvi dan. Kaj lahko stori? Kako je z garancijo? Kaj bi moral preveriti, preden je avto plačal?

V Magnetu danes ne zamudite zelo iskrenega in intimnega pogovora z Janom Plestenjakom o njegovem življenju. Obiskali smo ga v njegovem Strunjanu, kjer je med drugim ekskluzivno pokomentiral govorice o očetovstvu, povedal kakšna vzgoja mu je blizu, spregovoril o zanimivem nasvetu življenja, ki mu ga je predal oče, izdal v čem je tradicionalist in do česa ima ničelno toleranco. Odšli smo tudi na Festival Ljubljana in premierno izvedbo novega projekta - muzikala West Side Story, kjer smo se družili z Urošem Smolejem, Sašo Lešnjek in Ireno Yebuah Tiran.

Biografska drama pripoveduje resnično zgodbo o tragično umrli vojni poročevalki Marie Colvin. Neustrašen uporniški duh jo je gnal na različna vojna območja, od Čečenije do Šrilanke, kjer je leta 2001 v eksploziji granate izgubila oko.

Čeprav so travmatične izkušnje zahtevale visok davek, je Colvinova skupaj z vojnim fotografom Paulom Conroyem pogumno izpolnjevala svoje temeljno poslanstvo – pokazati svetu pravo ceno vojne. To je počela vse do leta 2012, ko je v Siriji umrla.

Film je bil nominiran za dva zlata globusa – za najboljšo glavno igralko v drami (Rosamund Pike) in za najboljšo izvirno filmsko skladbo (Annie Lennox za pesem Requiem for A Private War).

Celovečerni igrani prvenec Matthewa Heinemana, za oskarja nominiranega režiserja dokumentarca Cartel Land (2015).


Originalni naslov: A PRIVATE WAR
Leto produkcije: 2018
Država: Velika Britanija, ZDA
Žanr: biografska drama
Režija: Matthew Heineman
Scenarij: Arash Amel, Marie Brenner
Igrajo: Rosamund Pike, Alexandra Moen, Tom Hollander, Jamie Dornan

"Palača je odprta za javnost, med obiskovalci je tudi veliko Slovencev," nam je zaupal srbski prestolonaslednik, princ Aleksander Karađorđević II., v ekskluzivnem intervjuju med nedavnim obiskom Ljubljane. Sin zadnjega jugoslovanskega kralja je bil rojen v Londonu, od leta 2001 pa živi v Beogradu. Skupaj s srbskim državljanstvom so mu vrnili tudi pravico, da živi na kraljevskem dvoru na Dedinju, ki je odprt za turiste. Spregovoril je tudi o prijateljevanju s slovenskim predsednikom Janezom Drnovškom.
Pogovarjali smo se še s sarajevskim kolumnistom Zvonimirjem Nikolićem, predstavili glasbenika in sorojenca Ognjena in Mirjano Zeljić iz Skupine Bogunov ter pokukali v Schweigerjevo hišo, na razstavo o življenju Nemcev v nekdanji Jugoslaviji in Sovjetski zvezi. Prvi del sezone smo končali z epsko poezijo Petra Petrovića Njegoša.

V okviru Videonoči si boste lahko ogledali široko ponudbo slovenskih glasbenih videospotov vseh zvrsti. Z njimi noč ne bo tako dolga ...

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov