Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 1. jul. 2022

TV Slovenija 1 • Pet, 1. jul.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Poletna jutra imajo poseben čar, najlepša pa so v družbi oddaje Dobro jutro!
Tudi v poletnih dneh vam ustvarjalci oddaje ponujajo številne svetovalne, izobraževalne, razvedrilne in informativne vsebine. Skupaj bomo raziskovali teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi in vam ponudili številne koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja. Pripravili smo tudi številne nagradne igre in terenska javljanja iz različnih krajev širom Slovenije. Z vami smo v živo vsak delovnik med 7. in 9. uro.

Slastni prigrizki so preproste in prikupne sličice, ki jih iz različnih živil, zlasti iz sadja in zelenjave, lahko na krožniku sestavi vsak otrok. Zabavno jih je izdelovati, še bolj zabavno pa pohrustati. Dober tek!

Žvenk Glavni izumi pletilni stroj, da bi babi prihranil vse urice, ki jih neutrudno posveča pletenju. A kaj, ko babi neskončno uživa, kadar plete!

Pepa in njeni prijatelji naredijo časovno kapsulo. Tudi njihovi starši so pred mnogimi leti z gospo Gazelo naredili časovno kapsulo. Zdaj je čas, da jo odprejo ...

Velika žalost obhaja Cmoka, ker je pozabil na svoj rojstni dan. Otroka, ki prideta k njemu na obisk, ga tolažita. Ideja o peki torte Cmoka spravi v dobro voljo. Toda mudi se. Cmok se spomni recepta, za katerega ni potrebno uporabiti pečice. Pripravijo okusno, zdravo in predvsem hitro torto, ki tekne prav vsem. Zdaj se praznovanje lahko začne.

Dinozavrska zdravnica
Dana sreča kentrozavra. Ta ima na repu in boku bodice, zato Dano zanima, kako se brani z njimi. Mu bo lahko pomagala, ko si bo zlomil stransko?

Dinozavrski mladiček
Majazavri so bili skrbni starši. Samica in samec sta varovala gnezdo in branila mladiče. Dana se spremeni v malo majazavro in to sama preizkusi.

Dylan Eliasu v šoli močno otežuje življenje. Elias se trudi ohraniti mirno kri, ko pa mu končno prekipi, jo namesto Dylana skupi učitelj. Eliasova mama ne verjame Buckovi zgodbi, dvomi pa tudi o njegovi zdravi pameti. Nazadnje se odloči, da ga bo peljala na slikanje glave.

Brancin je morska riba, ki živi tudi v našem morju. Meso brancina je mehko in odličnega okusa. Znanstveniki znajo o njem povedati še več. Z analizami lahko ugotovijo, ali je bil gojen ali je žível prosto in tudi, kje. Tudi če ga ne bi videli v celoti, bi lahko z analizo DNK-ja ugotovili, da gre za brancina. Strokovnjaki tako skrbijo, da je morska hrana varna.
Morska hrana ima pomembno vlogo v zdravi prehrani, saj je odličen vir beljakovin, vitaminov A in D, različnih mineralov in maščobnih kislin omega-3. Po priporočilih naj bi jo uživali vsaj dvakrat na teden.

V zabavni kuharski seriji Čarokuhinja spremljate Gojmirja Lešnjaka Gojca v vlogi ata, ki v svoji kuhinji pripravlja jedi po starih receptih. Družbo mu dela nečakinja, ki pa si za pripravo jedi ne vzame toliko časa in si kot mlada sodobna ženska raje kupi že pripravljene in zamrznjene jedi. 15-minutno humoristično in izobraževalno serijo popestrijo tudi obiski znanih gostov, ki ata in njegovo nečakinjo obiščejo v kuhinji in pripravljene jedi tudi poskusijo.

Čas volitev je vedno nekoliko podoben pustovanju. Volkovi nadenejo maske ovčic in ovce maske volkov. Glavna kandidatka za novo županjo je seveda ponovno Irma. Kmalu dobi protikandidata, policista Mirka, ki na volitvah nagovarja preprosto ljudstvo. Mirko sicer sprva le počasi stopiclja za favoritko, ki dela velike korake ob podpori vodje volilnega štaba Nandija. Toda Irma v svoji kampanji zagovarja tudi asfaltiranje vseh poljskih poti, čemur se upre Anja. Ta se demonstrativno vključi v predvolilno tekmo kot vodja volilnega štaba policista Mirka. Ob tako močni podpori se začne tehtnica javnega mnenja vse bolj obračati v prid Mirka. Irma mora izvleči še zadnjega Jokerja, s katerim se ji bo morda uspelo obdržati v županskem sedlu…

V prvi pregledni poletni Tarči o dosjeju Kangler, eni izmed najbolj odmevnih tem naše pretekle sezone. Nekdanji mariborski župan in državni sekretar se je znašel v več kot dvajsetih sodnih postopkih, ki so bili pravnomočno sklenjeni v njegovo korist. Kaj so počeli na policiji, tožilstvu in sodiščih?

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Slušalke. Na voljo so v številnih oblikah in v velikem cenovnem razponu. Tako zelo so povezane z našim življenjem, da sploh ne pomislimo, da z nami pravzaprav še niso dolgo časa. Zoe nam v tej oddaji predstavi začetke slušalk, razišče, ali za več denarja res dobimo "več muzike", obišče laboratorije, v katerih raziskujejo možnosti individualnega uživanja v "potopitveni izkušnji" v skupnem prostoru brez slušalk, na koncu pa izdela tudi svoje.

HOW TO MAKE / Velika Britanija / 2020 / režija: Darren Coates, Paul Kittel

Gluhi novinar Televizije Slovenija Miro Štebe je imel v svojem življenju veliko usodnih prelomnic in o njih je spregovoril brez olepševanja. Spoznali boste tudi gluho Brazilko, ki jo je ljubezen pripeljala v Slovenijo, in Mariborčana Andreja Vivoda, gluhega svetovnega popotnika, ki je obiskal že 170 držav. Tanja Cerkvenik je pred leti padla s terase hotela in je zdaj na invalidskem vozičku. Nekdanja paraolimpijka nam bo razkrila, koliko časa je potrebovala, da je svoje življenje zapeljala v nove tirnice. Vabljeni k ogledu izjemnih zgodb, ki vas ne bodo pustile ravnodušnih, v soboto, 25. 6., ob 14.40 na Prvem programu Televizije Slovenija.

Az adás tartalma:

- Völgyifalunap a Zasuerdőn;
- Kapornaki találkozó;
- régiséggyűjtők nemzetközi találkozója Lendván;
- újra színpadon a felsőlakosi színjátszók;
- „Ínyenc déluta” Zsitkócban;
- Vanílianapok Dobronakon;
- a szerb kultúra karavánja Lendván.

Vsebina oddaje:

- vaški dan v Dolini;
- Srečanje v Krplivniku;
- mednarodno srečanje zbirateljev v Lendavi;
- gledališčniki iz Gornjega Lakoša ponovno na odru;
- gastronomski popoldan v Žitkovcih;
- Dnevi vanilije v Dobrovniku;
- srbska karavana kulture v Lendavi.

Binka povabi Mili in Moli k sebi na obisk. Vedno je vsem pripravljena vse odpustiti, razen teti Magdi. Magda in Binka sta že dolgo časa na smrt skregani. Ko Mili in Moli pokažeta, kaj je pravo prijateljstvo, se Binka odloči, da se bo soočila s teto Magdo. Rada bi, da se pobotata in nadoknadita vsa leta, ki sta jih zamudili.

Kapucar in Dorien naredita načrt. Kapucar se obrne na prijatelje, da bi mu pomagali zaščititi mamo. Dogovorijo se, da bodo naslednji dan zvečer prelisičili Soufiana. Toda Pieter v Pitu izve, da je Soufian najbrž že na poti na postajo in vsi njihovi načrti padejo v vodo.

Naj vas temperature ne pretentajo, današnji Infodrom bo zimski. No, zimskošporten. Začenjamo z zimskimi olimpijskimi igrami, s katerih so letos naši športniki prinesli sedem medalj. Med dobitniki je tudi Tim Mastnak. S srebrnim deskarjem na snegu se je na Rogli srečal otroški poročevalec Urh. Potem se bomo skupaj z udeleženci programa Šolar na smuči učili teka na smučeh. Tekali bomo tudi na drsalkah. Čeprav ima drugje po svetu hitrostno drsanje bogato tradicijo −Nizozemci, na primer, so že v 13. stoletju drsali od vasi do vasi, da so tako lažje ohranjali medsebojne stike −pri nas to ni tako močno razširjeno. A mladi iz Drsalnega kluba Celje že dosegajo odlične rezultate! Z drsalkami se bomo podali tudi na poledenelo Cerkniško jezero, saj tam jezero dobro poznajo in spremljajo debelino ledu. Ob koncu oddaje pa bomo pristali v telemarku. Z Žigo Jelarjem, ki si je letos priboril mali kristalni globus oziroma naslov najboljšega letalca sezone, je govoril njegov soimenjak, prav tako smučarski skakalec.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Gora ni nora, nor je tisti, ki gre gor, pravi ponarodeli rek. Kaj pa, če je ravno obratno in je nor tisti, ki ne gre gor? Od zgoraj je svet drugačen, vam bodo znali povedati pohodniki, ki redno obiskujejo hribe in gore.
Zato tiste, ki se vam od višine ne zvrti, vabimo, da prisluhnete pogovoru z Bojanom Pollakom, alpinistom, planincem, alpinističnim inštruktorjem, gorskim vodnikom, predvsem pa velikim človekom, ki pravi, da se v gorah umaknemo iz porabništva v človečnost. Bil je član treh mednarodnih alpinističnih odprav, danes pa nesebično deli svoje bogato znanje in izkušnje. Verjame, da so gore milostne, jih pa moraš tudi spoštovati. Zato za na pot v gore potrebuješ znanje, izkušnje in srečo, te je imel današnji gost obilo, saj je že 17-krat v gorah zrl smrti v oči. Prepričan je, da smo Slovenci narod planincev že zaradi bogate planinske in alpinistične tradicije, številnih urejenih in dobro označenih planinskih poti ter prelepih hribov in gora. Poleg vsega tega pa se strinja s še eno planinsko legendo, ki jo bomo predstavili v oddaji, s 87-letnim Mojstrančanom Franjem Potočnikom, ki se je na Triglav povzpel že 1061-krat in zase pravi, da v hribih najde mir in ubranost, iskren stik z naravo in s samim sabo. Ker pa število nesreč v gorah iz leta v leto narašča, bomo oddajo zaokrožili s koristnimi nasveti za varno pot v hribe.

Družina ureja svojo ozimnico. Jagodka se slabo počuti in starša ji naklonita veliko pozornosti. Njena brata in sestra bi raje lenarili, kot pa da nabirajo in razvrščajo hrano. Drug za drugim se pretvarjajo, da so tudi oni zboleli. A ne uspe jim pretentati Edmunda in Margarete. Starša se domislita, kako bosta ozdravila namišljene bolnike.

V zabavni kuharski seriji Čarokuhinja spremljate Gojmirja Lešnjaka Gojca v vlogi ata, ki v svoji kuhinji pripravlja jedi po starih receptih. Družbo mu dela nečakinja, ki pa si za pripravo jedi ne vzame toliko časa in si kot mlada sodobna ženska raje kupi že pripravljene in zamrznjene jedi. 15-minutno humoristično in izobraževalno serijo popestrijo tudi obiski znanih gostov, ki ata in njegovo nečakinjo obiščejo v kuhinji in pripravljene jedi tudi poskusijo.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:35
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:45
Kultura

V Hrastniku se je začel festival delavskega filma Kamerat. Predvajajo filme z delavsko vsebino, ki je sicer pri nas ni mogoče videti v takšnem obsegu, edinstvene pa so tudi lokacije, kot so rudniška jama, kompresorska postaja in nekdanja rudarska delavnica. V mariborski galeriji UGM smo si ogledali razstavo Alena in Robija Predaniča The Witch Twins in se pogovarjali z novo direktorico Simono Vidmar. V murskosoboški galeriji pa tematsko razstavo z naslovom Videz tipnega, ki je nastala pod okriljem Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Oddaja z narodno-zabavno glasbo Poletni pozdrav predstavlja legende domače glasbe, mlade talente ter ansamble, ki se potegujejo za nastop na festivalu Slovenska polka in valček, ki bo 9. septembra. To poletje izbiramo med devetimi polkami, za finale jih bomo določili 5. Sodelujejo ansambli Marcela IN, Chicas, Cik-Cak kvintet, Akordi, Lesarji, Šentjanci, Topliška pomlad, Sladki greh in ansambel Tomaža Rota. Voditeljica je Darja Gajšek, urednik Andrej Hofer, režiserji pa Marjan Kučej, Urška Žnidaršič in Špela Kuclar.
Osrednji gost oddaje je harmonikar in avtor glasbe iz Rifengozda nad Laškim Brane Klavžar, ki ustvarja že dobrih 40 let. V oddaji igrajo tudi Novi spomini, predstavili bodo valček z naslovom Zakaj, s katerim bodo nastopili v finalu festivala SPV, ki bo 9. septembra. Za finalno vstopnico se potegujejo tudi skupini Topliška pomlad, Sladki greh in ansambel Tomaža Rota. V naslednji krog se bosta uvrstila dva. V studiu bo tudi štajerska skupina Zaka' pa ne. Spoznali boste tudi mladega Benjamina Merzdovnika, ki bo zaigral z voditeljico Darjo Gajšek.

Lavoslav Schwentner je gotovo eden največjih modernizatorjev slovenskega kulturnega življenja na prelomu 19. v 20. stoletje. To je čas, ko se je na stari celini hitro širila pismenost in je knjiga doživljala razcvet. Moderni založniki, kakršen je bil Schwentner, so razumeli pomen »hišnih avtorjev«, pomen lepo oblikovane knjige, znali so svetovati kupcem in celo zbirati in urejati njihove knjižne zbirke. Ivan Cankar je v Schwentnerju našel svojega založnika, ki mu je omogočil, da je postal prvi slovenski poklicni pisatelj. Njun odnos ni bil le posloven. Spoznali ga boste ob ogledu Sledi, ki so nastale na Vranskem v rojstnem kraju založnika slovenske moderne, kjer so pred časom hišo Schwentnerjevih preuredili v muzej.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Duhovita in velikosrčna italijanska klasika govori o mladi ljubezni v očarljivi civilizaciji Neapeljskega zaliva.

V vasi na pobočjih Vezuva mladi Antonio zaman išče delo, da bi lahko preživljal sebe, svojo mater in štiri sestre. Carmela, hči skopega posestnika, se zaljubi vanj in si trmasto vbije v glavo, da se bo poročila z njim kljub preprekam. Carmelin oče noče niti slišati za hčerino poroko z mladim revežem. A Carmela si ne pusti gospodovati.

Italijanski režiser Renato Castellani, pripadnik t. i. rožnatega neorealizma, je posnel film o ljudeh, ki prekipevajo od življenja, čeprav se nahajajo v neperspektivnih razmerah revnega italijanskega juga.

Izvirni naslov: DUE SOLDI DI SPERANZA / Italijanski film, 1952 / Režija: Renato Castellani / Igrajo: Maria Fiore, Vincenzo Musolino, Filomena Russo

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

V Hrastniku se je začel festival delavskega filma Kamerat. Predvajajo filme z delavsko vsebino, ki je sicer pri nas ni mogoče videti v takšnem obsegu, edinstvene pa so tudi lokacije, kot so rudniška jama, kompresorska postaja in nekdanja rudarska delavnica. V mariborski galeriji UGM smo si ogledali razstavo Alena in Robija Predaniča The Witch Twins in se pogovarjali z novo direktorico Simono Vidmar. V murskosoboški galeriji pa tematsko razstavo z naslovom Videz tipnega, ki je nastala pod okriljem Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov