Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 7. jul. 2022

TV Slovenija 1 • Čet, 7. jul.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Poletna jutra imajo poseben čar, najlepša pa so v družbi oddaje Dobro jutro!
Tudi v poletnih dneh vam ustvarjalci oddaje ponujajo številne svetovalne, izobraževalne, razvedrilne in informativne vsebine. Skupaj bomo raziskovali teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi in vam ponudili številne koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja. Pripravili smo tudi številne nagradne igre in terenska javljanja iz različnih krajev širom Slovenije. Z vami smo v živo vsak delovnik med 7. in 9. uro.

Slastni prigrizki so preproste in prikupne sličice, ki jih iz različnih živil, zlasti iz sadja in zelenjave, lahko na krožniku sestavi vsak otrok. Zabavno jih je izdelovati, še bolj zabavno pa pohrustati. Dober tek!

Babi in dedi pujs sta Pepo in njeno družino povabila na kosilo. Na poti Pepa, Jure, mami in oči pujs obtičijo v prometni gneči. Dedi pujs naloži kosilo v samokolnico.

TISTA O SOLI

Sol je osnovna začimba, v kuhinji skoraj nepogrešljiva. Toda, če se je usuje preveč? Potem nastopi problem. Cmoku se vsuje preveč soli na paradižnik. Kaj pa zdaj? Narezal bo še več paradižnika in ideja za okusno omakico je tu. Kar je bo preveč, bo za ozimnico.

Megazob
Sara in Dana obiščeta akvarij. Njuno pozornost pritegnejo morski psi in Dana takoj pove, da je bilo največjemu morskemu psu vseh časov ime »veliki zob«. Le kako bi ga lahko srečali?

Med dvema ognjema
Dana in Sara se igrata med dvema ognjema. Sarina ekipa ima sprva prednost, saj so vsi igralci veliki, nato pa Dana pomisli na mikroraptorje. Ti mali dinozavri so bili uspešni, ker so bili zelo urni in so sodelovali.

Elias je naveličan tega, da ga Buck ves čas kliče v spodnje nadstropje, zato ga opremi z voki-tokijem. Toda navodila na daljavo se ne obnesejo najbolje. Buck madež od čokoladnega mleka, ki ga je polil po preprogi, očisti z varekino in preprogo razbarva. Mona je navdušena nad Dylanom, ko ji pokaže grafit, ki ga je dal naslikati na podlagi ukradene slike.

Jože Robežnik potuje po Sloveniji in raziskuje dobre prakse na področju trajnostne mobilnosti. Na svoji poti srečuje strokovnjake in vsakodnevne uporabnike, ki mu predstavijo, kako se v praksi spopadajo z mobilnostjo. Promet velja za enega glavnih virov onesnaževanja zraka in negativnih podnebnih sprememb, zato se vedno več pozornosti posveča trajnostni rešitvi, s katero bi mobilnost omogočali ob nižjih stroških, manjših stranskih učinkih in porabi naravnih virov. Sprememba naših potovalnih navad je zato velikega pomena in temelji na izrabi potenciala hoje, kolesarjenja, prenovi javnega potniškega prevoza in optimizaciji oziroma umiritvi cestnega motornega prometa. Vodnik po trajnostni mobilnosti s sklopom štirih tematskih oddaj je nastal v sodelovanju z Ministrstvom za infrastrukturo Republike Slovenije, Zavodom Vozim in produkcijo Invida.

Za območje Obsotelja in Kozjanskega je posebej značilnih šest jedi: kozjanska juha, zmes, koruzni pečenjak, mlinci, kopun in sirova zafrkjača. Seveda pa boste v gostinskih objektih na območju našli tudi klasično ponudbo hrane. Med jedmi, ki danes bolj redko zaidejo na mize, a se jih na območju trudijo vključiti v gostinsko ponudbo, so tudi stare jedi, kot so slivov ali drnulov močnik, klecnprot (sadni kruh) in pršjača. Posebnost kozjanske gastronomske regije je pogača, ki ji tukaj pravijo zafrk(n)jača. Ime je povezano z načinom priprave te slastne jedi, nadevane s skuto, položene na kvašeno testo, ki ga ob robovih zavihajo ali »zafrknejo«. Kot samostojna jed ali priloga k omakam in mesnim jedem pa so odlični kozjanski krapi, žepki iz ajdovega testa, nadevani s proseno kašo in zabeljeni z ocvirki in smetano.
Vnukinja z zanimanjem opazuje ata, kako pripravlja jedi, babica pa zaloti mesarja Franca v neprijetni situaciji v njegovi mesnici.

Polona in Blaž sta si vzela prost dan, da bi bila skupaj z otroci. Dana piše hišna navodila, ki Gorazda užalijo. Dana se zlaže, da je listke napisala Zarja. Otroško razgrajanje na vrtu zmoti pretirano radovedno sosedo Rogljevo. Leon sproži nesporazum v zvezi z varno hišo, ki jo projektira Polona, in na obisk nenapovedano pripotuje babica Meta.

Zvjezdan Radonjić, Blaž Babič in Matevž Tomšič bodo v oddaji komentirali razmerja med koalicijo in opozicijo in ugotavljali, ali gre pri vladanju za moč argumenta ali argument premoči.

Voditelj: Igor Pirkovič

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kdo so velike osebnosti 20. stoletja? Britanska dokumentarna serija predstavlja dosežke in življenjske poti izjemnih ljudi, ki so v preteklosti premikali meje mogočega in sooblikovali današnji svet. Spoznajmo, torej, nekatere izmed najvplivnejših voditeljev, raziskovalcev, znanstvenikov, slavnih oseb iz sveta zabave, aktivistov, športnikov in umetnikov prejšnjega stoletja.

4. del: Slavne osebe iz sveta zabave
Dokumentarna serija tokrat predstavlja štiri legendarne osebnosti iz sveta zabave. V 20. stoletju so namreč običajni, a izjemno nadarjeni ljudje prvič v zgodovini lahko postali svetovno znani. Eden takih je bil Charlie Chaplin, ki je zaslovel s filmskim likom Potepuha. Marilyn Monroe se je v nasprotju s prepričanjem mnogih, da je samo neumna svetlolasa seks-bomba, borila s filmskimi studii, da bi igralkam namenjali več karakternih vlog. Oddaja predstavlja še pevko in borko za pravice temnopoltih Billie Holiday ter kameleonskega zvezdnika popa Davida Bowieja.

ICONS (THE GREATEST PERSON OF THE 20TH CENTURY) / Velika Britanija / 2019 / režija: Julian Jones

Zadnji televizijski mesečnik Mikser v sezoni je namenjen predstavitvi portala etnonet.eu, na katerem je zbrana bogata etnološka dediščina Slovencev v Italiji. O zanimivi pobudi, pomenu etnološke dediščine in novih promocijskih prijemih sta v studiu spregovorila predstavnica Inštituta za slovensko kulturo v Benečiji Marina Cernetig in predsednik KD Ribiški muzej Tržaškega Primorja Franco Cossutta. Oddajo bogatita še dva prispevka; krajši portret goriškega rojaka Andreja Budala, ob 50-letnici njegove smrti in povabilo k spoznavanju raziskovalnega dela Inštituta za slovensko narodopisje v Kanalski dolini. Oddajo vodi Mairim Cheber, režiserka je Živa Pahor, ob njiju sestavljata uredniško ekipo še Jan Leopoli in Nataša Ferletič.

A Vendégem című adásban Schönauer Gyula muravidéki fényképésznek állítunk emléket.

V oddaji Moj gost se bomo poklonili prekmurskemu fotografu Juliju Schönauerju.

Sobota, ko nekateri končujete in drugi začenjate počitnice, bo še posebej igriva. Igrali in spoznali bomo zanimive sodobne in klasične družabne igre, si ogledali trening hokeja, videli, kako prosti čas preživlja Jože Robežnik, zabavali pa se bomo tudi ob igranju res starih iger. Nik in Nika se bosta pomerila v igrah vaših prababic in pradedkov. Pa tudi na pustno rajanje nismo pozabili. Mladi počitnikarji bodo poskrbeli za pravo pustno zabavo v zadnjem trenutku!

Po svojem ne ravno odličnem nastopu na gredi hoče samica povodnega konja zmesti tekmovalko za seboj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V zadnjih 30 letih se je število travniških dnevnih metuljev v Evropi zmanjšalo za približno 40 %. Številne vrste so ogrožene, nekatere so že izumrle. V Sloveniji živi 181 vrst dnevnih in okoli 3400 vrst nočnih metuljev. Število metuljev se manjša, čez 200 vrst je na rdečem seznamu ogroženih vrst, več kot 100 vrst je zavarovanih. Metulji so eni izmed najpomembnejših kazalnikov, ki nam razkrivajo, kako raznovrstno in biotsko pestro pokrajino imamo. Kaj pomeni njihovo izginjanje za naš planet? Jih še lahko rešimo?

Zafrk namerava posneti akcijski film, v katerem bo odigral glavno vlogo. Zanj potrebuje znamenitosti. Idealen kraj za snemanje najde na atenski Akropoli. Tam stoji antični tempelj. Zafrk se brezobzirno loti snemanja in ogrozi ta spomenik.

Haloze, čudoviti svet goric in rajskih dobrot. Vinorodni okoliš Haloze (1502 hektara) je eden od sedmih okolišev 9813 hektarov obsegajoče slovenske vinorodne dežele Podravje. Haloze so hribovje, ki v dolžini 40 km poteka ob desnem bregu reke Drave, južno od Ptuja in so prijeten svet močno razgibanih, nizkih terciarnih goric. Začenjajo se na zahodu pri Makolah oziroma Jelovškem potoku in pobočju Plešivice, in se potem vlečejo v že omenjenem sorazmerno ozkem pasu v smeri JZ-SZ, vse do Zavrča oz. Goričaka na hrvaški meji. Ime Haloze prvič omenjajo v 15. stoletju kot Chalas in Kalosen. Izviralo pa naj bi iz latinskega Colles, kar pomeni vinorodne gorice, ali iz staroslovanske besede halonga, ki pomeni gričevnat svet.
Vnukinja na tržnici preseneti inšpektorja, ki je tokrat nekoliko zmeden.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:35
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:45
Kultura

V Križankah je včeraj nastopil baletni ansambel Béjart Ballet iz Lozane, ustanovljen leta 1987, ki ga danes vodi Gil Roman. Za naslednika ga je leta 2007 izbral Maurice Béjart. Danes se v Rogaški Slatini začenja Festival Pranger, srečanje pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije. Mi smo obiskali sinočnji pesniški večer v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani. Ogledali pa smo si tudi razstavo Gorana Bertoka v ljubljanski galeriji Equrna.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Druga poletna pregledna Tarča. Z odločitvijo, da Robertu Golobu konec lanskega leta ne podaljšajo mandata na čelu podjetja GEN-I, je nekdanja vlada v politiko izstrelila svojega najmočnejšega nasprotnika. Ta je pol leta za tem postal novi premier, njegova vlada pa je hitro začela menjati kadre v energetiki.

V globinah Atlantika, še najbližje južni obali Španije, Frank Wild (igra ga Stanley Tucci), strasten in premožen iskalec podvodnih zakladov, odkrije potopljeno ladjo, ki je prevažala tovor, katerega vrednost ocenijo na 500 milijonov dolarjev. Ko Wild objavi najdbo ogromne količine zlatih in srebrnih kovancev, se začne bitka, komu bogastvo pripada. Pri španskem ministrstvu za kulturo predvidevajo, da so odkrili svojo davno potopljeno ladjo La Fortuna. Nalogo, da to preveri, dobi Álex Ventura, novinec na ministrstvu. Pridružita se mu energična in brezkompromisna Lucía Vallarta, strokovnjakinja za pomorsko dediščino, in Jonas Pierce, izkušeni odvetnik za pomorsko pravo, ki Wilda dobro pozna. Zapletov in bitke s časom ne manjka, predvsem za mladega in neizkušenega Álexa pa je dogajanje izjemna življenjska izkušnja.

Nadaljevanko je režiral oskarjevec Alejandro Amenábar. Posneta je po španskem stripu, ki ohlapno izhaja iz resničnih dogodkov. Leta 1804 je britanska mornarica namreč potopila špansko ladjo, ki je prevažala osupljivo bogastvo. Leta 2007 jo je odkrilo ameriško podjetje, specializirano za iskanje podvodnih zakladov. Najdba je sprožila mednarodno sodno bitko glede lastništva.

1. del:
Mladi diplomat Álex Ventura nastopi prvo službo na ministrstvu za kulturo v Madridu. Še sanja se mu ne, da se sredi Atlantskega oceana dogaja nekaj, kar mu bo spremenilo življenje: ameriški iskalec podvodnih zakladov Frank Wild in njegova posadka odkrijeta razbitino španske fregate, ki se je potopila pred več kot dvesto leti in z njo milijone dolarjev vredni srebrniki in zlatniki. Začne se diplomatski spor med ZDA in Španijo: čigava last je največji potopljeni zaklad vseh časov? Álex in Lucía, mlada strokovnjakinja za varstvo kulturne dediščine, sta trdno odločena, da bosta sodobnim piratom prekrižala načrte.

LA FORTUNA / Španija, ZDA / 2021
Scenarij: Alejandro Amenábar, Alejandro Hernández
Režija: Alejandro Amenábar
V glavnih vlogah: Stanley Tucci, Álvaro Mel, Ana Polvorosa, T'nia Miller, Clarke Peters, Karra Elejalde, Manolo Solo, Pedro Casablanc, Blanca Portillo, Pilar Berges, Lelé Guillén

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Plesman svoje prvo ameriško letalo prijavi na letalsko tekmo, polet iz Velike Britanije v Avstralijo, da bi dokazal, da so kovinska letala boljša od Fokkerjevih lesenih. Ko izve, da ima Fokker ekskluzivno pravico za prodajo letal DC-2 v Evropi, je besen, toda njegova žena ima kot po navadi na zalogi diplomatsko rešitev.

VLIEGENDE HOLLANDERS / Turbulent Skies. Two Pioneers, One Dream / Nizozemska / 2020
scenarij: Thomas van der Ree, Winchester McFly
režija: Joram Lürsen
v glavnih vlogah: Daan Schuurmans, Steef de Bot, Bram Suijker, Fedja van Huêt, Sanne Samina Hanssen, Anniek Pheifer

V zadnjih 30 letih se je število travniških dnevnih metuljev v Evropi zmanjšalo za približno 40 %. Številne vrste so ogrožene, nekatere so že izumrle. V Sloveniji živi 181 vrst dnevnih in okoli 3400 vrst nočnih metuljev. Število metuljev se manjša, čez 200 vrst je na rdečem seznamu ogroženih vrst, več kot 100 vrst je zavarovanih. Metulji so eni izmed najpomembnejših kazalnikov, ki nam razkrivajo, kako raznovrstno in biotsko pestro pokrajino imamo. Kaj pomeni njihovo izginjanje za naš planet? Jih še lahko rešimo?

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

V Križankah je včeraj nastopil baletni ansambel Béjart Ballet iz Lozane, ustanovljen leta 1987, ki ga danes vodi Gil Roman. Za naslednika ga je leta 2007 izbral Maurice Béjart. Danes se v Rogaški Slatini začenja Festival Pranger, srečanje pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije. Mi smo obiskali sinočnji pesniški večer v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani. Ogledali pa smo si tudi razstavo Gorana Bertoka v ljubljanski galeriji Equrna.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov