Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 25. okt. 2020

TV Slovenija 2 • Ned, 25. okt.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Sestra Anka Burger je redovnica, usmiljenka, ki je pred 36 leti odšla misijonarit v osrčje Afrike. Trenutno deluje v Ruandi in spremlja vzpone in padce te majhne države in njenih ljudi, ki jih je letos prizadel še novi korona virus.

»Napolnimo Slovenijo s srečnimi otroki« je program humanitarnega društva ADRA Slovenija, ki poteka že od leta 2012. Namenjen je zmanjševanju socialne ogroženosti otrok in med drugim vključuje tudi zbiranje šolskih potrebščin.

»Če bi bilo vse tako, kot želi Bog, kakšne bi bile naše cerkve danes?« Tako se sprašuje Francis Chan v knjigi »Pisma cerkvi.« Knjiga je izšla pri Založbi Podvig.

Letošnja epidemija covida 19 ni ustavila samo našega življenja, ampak je umirila tudi Zemljo. Opazovalnice po svetu so zaznale tudi do 50 odstotkov manj seizmičnega nemira. Tla pod našimi nogami se namreč nenehno tresejo. Valovanje morij, prehajanje vremenskih front, vetrovi, hude nevihte, nihanje dreves ob vetrovnem vremenu - vse to povzroča naravni seizmični nemir. Tresenje zemeljskih tal pa povzročamo tudi ljudje. Zaradi česa nastane umetni seizmični nemir in kako ga izmerimo? Zakaj moramo vedeti, koliko tresenja povzroča seizmični nemir? Kako se ta loči od potresa?

Tržaški zaliv je bil skozi burno zgodovinsko dogajanje od nekdaj prepihu in tako se je oblikovala tudi usoda tam naseljenih Slovencev.

Oddaja Za vedno tu, Slovenci med Krasom in morjem predstavlja kraje ob obali Tržaškega zaliva, kjer že od nekdaj sobivajo Slovenci in Italijani.
Ob prikazu zgodovine in sedanjosti išče odgovore na vprašanja kako tržaški Slovenci ohranjajo narodno samobitnost, kaj jih zavezuje, da ohranjajo svoje korenine na tem ozemlju in od kod črpajo moč za negovanje slovenske besede in kulture.
Tržaški zaliv je bil skozi zgodovino prizorišče burnih dogodkov in ob tem se je oblikovala tudi usoda tržaških Slovencev, ki so se tradicionalno ukvarjali z ribištvom, vinarstvom in oljkarstvom. Poleg ribiškega muzeja v Križu in Kraške hiše v Repnu je v oddaji predstavljen tudi muzej v Škednju, posvečen krušaricam.
Na poti ob obali Tržaškega zaliva od Štivana do Škednja spoznamo zadnjega slovenskega ribiča iz Repna Aleša Grilanca. Marko Tavčar izčrpno opiše življenje in položaj Slovencev v Devinu in Štivanu. Več kot tisočletno tradicijo ribištva, ki je značilna samo za Slovence v teh krajih, predstavijo Franco Cossutta, Bruno Volpi Lisjak in Ladi Gruden. Člana društva Prosekar Alessio Štoka in Miloš Škabar sta med vinarji, ki se lotevajo novih izzivov, Boris Pangerc pa razkaže svoj oljčnik, ki ga obdeluje s posebno ljubeznijo.
Scenaristka in režiserka Magda Lapajne, avtor glasbe Aldo Kumar, direktor fotografije Artur Rutar, montažerka Sabina Černe, grafični oblikovalec Robert Kenda, kolorist Tomaž Hajdarevič, zvokovna obdelava Robert Sršen.

09:35
Glasbena matineja

Spremljali boste posnetek otvoritve 29. Mednarodnega festivala Imago Sloveniae in Poletja v Stari Ljubljani. Nastopil je Simfonični orkester RTV Slovenija z najboljšimi slovenskimi mladimi glasbeniki. Svoje muziciranje so predstavili: Robert Pogorilič (flavta), Klavirski trio Reverie, Urban Stanič (klavir), Zala Vidic (violončelo), Talita Sofija Komelj (sopran), Veronika Brecelj (violina) in Domen Lorenz (violina). Orkester je nastopil pod taktirko treh mladih dirigentov: Miha Rogine, Mojce Lavrenčič in Slavena Kulenovića. Glasbeniki so s svojo poustvarjalno energijo razveselili številne obiskovalce, zbrane na tem zanimivem koncertu na prostem. Voditelj Igor Velše, urednik oddaje Daniel Celarec, režiser Aljaž Bastič.

V glasbeni vizualizaciji predstavljajo Orkester Mandolina Ljubljana, edino zasedbo v Sloveniji, ki je na svoji glasbeni poti izbrala mandolino. Vizualizacijo so posneli v slikovitem arboretumu v okolici Ljubljane. Igrali so priljubljeno skladbo Urbana Kodra Cvetje v jeseni (iz istoimenskega filma). Orkester Mandolina trenutno vodi dirigent Andrej Zupan, njegovi začetki pa segajo v leto 1974, ko je glasbeni zanesenjak Slavko Kokalj zbral okoli sebe skupino ljubiteljev tega brenkala. Večina glasbenikov se je igranja mandoline naučila v orkestru in pozneje na seminarjih, predvsem v tujini. Orkester se lahko pohvali s številnimi domačimi in tujimi nagradami. Direktor fotografije Bojan Kastelic, režiser Dušan Moravec, urednik oddaje Daniel Celarec.

Toni, ki je vedno prepeval, naj bo žena doma, Betko nepričakovano podpre, naj sprejme ponudbo za VD ravnateljico. Obljubi, da se bo vzgoji otrok bolj posvečal on. Kot ravnateljica pa hoče Betka svoj avto, čeprav ima le nekaj korakov do šole. Toni se prelevi v ekologa. Ženi prepusti bemveja, sebi pa privošči mamin bicikel. Za boljši izkoristek goriva začne razvažati tudi pice.

Toni dela razvaža kemična stranišča po golf igriščih. Tam srečuje tudi ljudi, s katerimi se je prej srečeval v drugačni vlogi. Wc pa se pokvari tudi doma, kar je priložnost za temeljito obnovo kopalnice. Da bi Toni prihranil denar, se loti prenove skupaj z Johhnyem. Seveda na skrivaj…

Toni najde v oglasniku oglas trgovca, ki od starih mam kupuje domače piškote za nadaljnjo prodajo. Mami ukrade recept in začne posel v kleti… Pri tem skoraj zažge ves stanovanjski blok, zato se domačim zlaže, da peče piškote zaradi tržne raziskave. Na pomoč mu priskoči mama…

Scott, Justin in Andre so na poti v Jordanijo. Tam živi Scottov prijatelj Ibrahim, ki se bo poročil. Kljub mrzličnim pripravam, ki niso brez zapletov, si vzame čas in ju pelje v puščavo. Ogledajo si Petro, beduinsko vas in Malo Petro. Taborijo v puščavi, kjer imajo piknik in poslovilno zabavo, ker Ibrahimov prijatelj odhaja živet v tujino. Ibrahim se mora posvetiti pripravam, zato popotnikom Jordanijo iz zraka in z vode pokaže nevestina prijateljica. Hiša mladoporočencev pa dan pred poroko še ni obnovljena …

Romantična komedija o kantavtorici, ki snema prvo avtorsko ploščo kar na ulicah New Yorka.

Keira Knightley zaigra neznano kantavtorico Gretto James, ki jo nekega večera odkrije glasbeni producent in lovec na talente Dan Mulligan (Mark Ruffalo). Dan jo pripelje v svojo založbo, ki od glasbenice zahteva temeljite spremembe, temu pa se Gretta upre. Z Danom zavrneta trende glasbene industrije in posnameta ploščo kar na ulicah New Yorka, nato pa jo prodajata po spletu za en dolar.

Film je napisal in režiral John Carney, ustvarjalec filmske uspešnice Enkrat (Once) iz leta 2010.

Izvirni naslov: BEGIN AGAIN / Ameriški film, 2014 / Režija: John Carney / Scenarij: John Carney / Igrajo: Keira Knightley, Mark Ruffalo, Adam Levine

Starodavni obred prehoda iz otroštva v odraslost je mladim Masajem dolgo narekoval, da svoje veščine in pogum dokažejo s pokončanjem leva. A če je še pred 50 leti živelo kakih 450 000 levov, jih danes ob 2 milijonih Masajev živi le še 20 000. Masaji so se zato odločili korenito spremeniti svojo tradicijo ubijanja levov. Od leta 2008 v Keniji prirejajo olimpijado, vstop v odraslost pa dokazujejo na tekmovanjih v teku, metanju kopja in skokih v višino.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Tik nad Novim mestom stoji drzno zasnovana montažna lesena hiša za mlado družino. Lahkotno je usidrana v blago padajočo parcelo, njena igriva notranjost pa se sproščeno spogleduje s skrbno zasnovanim vrtom.
V prejšnji oddaji smo predstavili nepozabni rožni vrt naše strokovnjakinje za vrtnice Brede Čopi. Vrt obdaja domačijo v Ocizli na robu Krasa. Tokrat pa bomo vstopili v to obnovljeno kamnito hišo, namenjeno preživljanju prostega časa gospe Čopi in njene sestrične, ki je lastnica posesti in živi v Avstraliji. Hišo je opremila lastnica, ki tudi sicer dela kot opremljevalka interijerov.

Zadnja tekma osmega kola državnega prvenstva v nogometu prinaša obračun med Domžalami in Muro. Slednja je v prejšnjem kolu sicer izgubila z Aluminijem, a ostala na vrhu prvenstvene lestvice. Odhodi nekaterih nosilcev igre so v ekipi Mure vse bolj opazni, zato je njena prednost pred zasledovalci vse manjša. Na drugi strani imajo Domžale po sedmih tekmah dve zmagi, dva remija in tri poraze. Za prvim mestom na lestvici pa zaostajajo vsega pet točk. Zmaga bi jih torej uvrstila med najboljše v ligi.

LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.

Tista črna kitara, Namesto koga roža cveti, Od višine se zvrti… so že ponarodele pesmi Vlada Kreslina, ki ima pri publiki kultni status.

Ta ni posledica samopromocijskih strategij, ampak rezultat osebne karizme in sugestivnega glasbenega izraza. Ta temelji na prepletu tradicionalne panonske melodičnosti, rockovskega uporništva in izvirne pesniško-glasbene govorice. Dokumentarec ”Poj mi pesem” ponuja uvid v ključne faze Kreslinove rasti k avtentičnemu umetniškemu izrazu ter obenem vzpostavlja obrise kulturnega konteksta znotraj katerega deluje že več kot štirideset let. To je film o glasbi in tistih, ki jo imajo radi. Spremljevalna izjava režiserja Mirana Zupaniča: ”Nariši nebo in ptice bodo same priletele.”

Beneški trgovec se je med najbolj znane Shakespearove igre zapisal predvsem zaradi glavnega lika te nenavadne komedije, oderuha Schylocka. Ta je kot globo za nepravočasno vrnjeni denar terjal od posojilojemalca funt njegovega živega mesa. Prav zaradi te krute zahteve je Schylock dolgo veljal za enega najbolj negativnih likov klasične dramatike. Schylock v interpretaciji Petra Boštjančiča sugestivno izpoveduje tujstvo, ki ga Schylock kot Jud in pripadnik pogosto preganjanega naroda živi med kristjani. Moč, ki jo ima denar, je za Schylocka edina možnost, da preživi v tujem svetu, v katerem je deležen mržnje in prezira. Toda bogastvo je tudi njegova poguba…

Nedeljska popoldanska oddaja Vikend paket z Bernardo Žarn in Jožetom Robežnikom ter vedno aktualnimi gosti, zabavnimi komentatorji, zanimivimi izzivi in dobro glasbo.

Tokratno nedeljsko popoldne bo v znamenju Ježkove nagrade, ki jo podeljuje RTV Slovenija v želji, da bi vzpodbudila izvirne dosežke in opuse v zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo žlahtni tradiciji Ježkovega duha. Letošnji Ježkov nagrajenec je kantavtor, ki z izjemno pristnostjo tke poezijo tako v rockovski kot čisto njemu lastni glasbeni maniri, človek, ki je oživil in preporodil ljudsko glasbo Prekmurja z Beltinško bando, in prekmursko narečje približal mladim generacijam. Poleg tega, da je izvrsten glasbenik s kar 26 izdanimi albumi, je izdal več pesniških zbirk, nastopal tako v gledališču, filmu in za obe umetniški formi pisal glasbo.
Tudi Jožetovo omizje bo v pisani družbi Ježkovih nagrajencev preteklih let; Dese Muck in Tilna Artača. Vlada pa bodo pozdravili mnogi prijatelji in sodelavci.

V zadnji oddaji pred krompirjevimi počitnicami premierno predstavljamo novo spletno nadaljevanko z Milanom Krekom v glavni vlogi. Novi ukrepi so tudi tokrat osrednja tema, naš reporter Tomaž Nimaš pa je našel celo ljudi, ki so nad njimi navdušeni. Nas gost bo komik Klemen Bučan, ki bo Tilna učil novih veščin. Upamo, da Tilen preživi. Na Mali terasi pa skok v zlata sedemdeseta.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov