Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 13. maj. 2021

TV Slovenija 2 • Čet, 13. maj.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

V četrtkovem Dobrem jutru vas pozdravimo s svežimi novicami in prometnimi informacijami. Najprej bomo podali predlog zdravega zajtrka. V mitih in resnicah bomo preverjali mite in resnice o astmi. V domači lekarni bomo tokrat podali predloge, kako vse si lahko pomagamo s trpotcem. V malih živalih pa bomo spoznali pse dalmatince, ki so gluhi in se odzivajo na znakovni jezik. Pridružili se nam bodo tudi kolegi iz Kopra in Maribora. Nadaljujemo pa tudi z akcijo Moj vrt je lahko balkon!, kjer bomo preuredili vaš balkon. Dobro jutro in vse bo dobro!

Človek prespi približno tretjino svojega življenja. A možgani med spanjem ne počivajo, le da se tega ne zavedamo. Spijo vse živali, tudi črvi, meduze in hobotnice, ki imajo zelo drugačen genom od človekovega. Kaj nam torej omogoča dober spanec in kakšne so posledice, če ga ni?

MYSTERIES OF SLEEP / ZDA / 2020 / Režija: Terri Randall

V oddaji Profil Tina Šrot gosti novogoriška plesna umetnika Nastjo Bremec Rynia in Michala Rynio, ki sta si od leta 2009 pod imenom MN Dance Company ustvarila mednarodno odmevno plesno-koreografsko kariero.

“V petek zvečer” je nova glasbeno-razvedrilna oddaja, ki prinaša dobro uro zabave, glasbe, humorja in tekmovalnosti.
Orkester vrhunskih glasbenikov v sodelovanju z gostujočimi pevskimi zvezdniki in mladimi upi skrbi za čisto sveže izvedbe tako legendarnih hitov kot tudi novih pesmi vseh zvrsti slovenske glasbe - od popularne do narodno-zabavne - predvsem pa - vse v živo!
V oddaji bosta voditelja Melani Mekicar in Blaž Švab preverila poznavanje slovenske glasbe pri dveh ekipah. Pridni so Raay, Ivan Hudnik in Karmen Klinec, Poredni pa Marjetka Vovk, Tilen Artač in Matic Supovec. Poleg vseh tekmovalcev bodo nastopili Ana Soklič in Perpetuum Jazzile z evrovizijsko Amen, Dejan Vunjak, Ansambel Vzrok, Andrej Bergant, Valovi, Ansambel Petan, Mitja Šinkovec, Saška Smodej, Barbara Novak, Eva Boto, Omar Naber, Eva Černe, Nastja Gabor. In seveda bo z bendom Diamanti glasba v živo.

V dokumentarcu Za pogledom spoznamo pet gospa, ki stanujejo v ljubljanskem domu za starejše občane. Kljub zrelim letom rade živijo.

Pa čeprav zunanji svet le opazujejo s stola ob oknu... Ženski v zahodnem svetu staranje ni dovoljeno, pomembno je, da je lepega videza, da nima gub in je vitalna. Takšna miselnost je absurdna in zanika življenje v njegovem bistvu: »Staram se, ker živim!«. Njihova telesa so zgolj posode, v katerih prebivajo ženske različnih starosti – iz obdobij, ki so jih gospe že preživele. Danes potujejo po svoji volji in se v preteklih življenjih ustavijo tam, kjer jim je ljubo. Sodobna družba ima starostnike za odvečne ostaline preteklosti, ki jih čaka le še smrt. Ljubezen do življenja pa je tisto, nad čimer naj bi se ljudje zamislili ob ogledu tega dokumentarca.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Dokumentarna oddaja nazorno pojasni zgodovinski razvoj merskih enot in njihov pomen za razvoj družbe. Mednarodni sistem enot temelji na sedmih osnovnih enotah. To so meter, kilogram, sekunda, amper, kelvin, mol in kandela. Sprva so jih določale konkretne mere ali predmeti, pozneje pa definicije enot, ki temeljijo na naravnih konstantah. Te so namreč povsod v nam znanem vesolju enake. Tako je bil na primer meter najprej opredeljen s konkretnim predmetom, metrsko palico, danes pa je določen s hitrostjo svetlobe v vakuumu. Zadnji je dobil sodobno definicijo kilogram, ki ga je še nedavno določala masa mednarodnega prototipa za kilogram, t. i. prakilograma iz kovine. A kar človek ustvari kot normativ, se že v trenutku nastanka začne spreminjati in propadati. Tako je tudi s prakilogramom, ki je od nastanka do danes v primerjavi s svojimi replikami izgubil ali pridobil toliko, kolikor tehta človeška trepalnica. Metrologija očitno res ni dolgočasna.

THE LAST ARTIFACT / ZDA / 2019 / Režija: Jaime Jacobsen in Ed Watkins

Avtomobilnost bo v tej sezoni spet aktualna in drzno izzivalna. Letošnjo zimo in pomlad bomo s strokovnjaki različnih področji iskali odgovore na izzive sodobne osebne multimodalnostne mobilnosti v pretežno urbanih okoljih, se z avtom popeljali v lepe spomine in čase, ko smo se znali odpeljati po lepih lokalnih cestah do tudi Googlu skritih domačih naravnih kotičkov. Pogledali bomo v prihodnost slovenske vozniške umetne inteligence, nadaljevali z našimi preventivnimi pobudami, testirali bomo nove zanimive avtomobile, govorili s tistimi, ki so jih zasnovali, izdelali, in tistimi, ki jih morajo prodati. S pomladjo pa prihaja pred gledalce TV Slovenija in bralce spletnega portala rtvslo.si, še nekaj prav posebnih vsebin in novosti, ki pa naj za zdaj ostanejo še presenečenje.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Najprej je tu zgodba para, ki je delo od doma dodobra spoznal in osvojil še preden je to v minulem letu postalo nova normalnost. V vasici Lobček na Dolenjskem živita in delata oblikovalka ter krajinski arhitekt, ki lahko svoje stranke povabita v čisto drugačno pisarno, polno zelenega življenja in barvitih navdihov. Kraj, kamor človek ne gre delat, ampak z užitkom ustvarjat.
Kaj pa delovni prostoru, kamor hodimo v službo - kolliko so prijazni, udobni, spodbudni in kakšna sporočila dajejo tako zaposlenim kot zunanjim obiskovalcem? V vasici na Dolenjskem stoji tovarna, v kateri nastajajo dovršena stikala in vtičnice. Stavba je potrebovala razširitev. Prizidek tovarniškemu objektu se na prvi pogled zdi odlična iztočnica za nezanimivo arhitekturo. Arhitekti pa so k problemu pristopili s svežim pogledom in idejo, ki je bila celo odlikovana z nagrado Prešernovega sklada.
Kadar se ekipa oddaje Ambienti odpravi prek državne meje, je to povezano s Slovenci. Tako je bilo tudi tokrat, ko smo si ogledali prenovljeno stanovanje v 120 let stari stavbi v Trstu. Lastnica, sicer arhitektka, ki se v zadnjem času vse bolj posveča notranji opremi, mu je vtisnila zelo poseben in oseben pečat.

22:10
Slovenska jazz scena

Glasbeno-dokumentarna oddaja nas popelje na zgodovinsko popotovanje po poteh uspešnega sodelovanja med big bandi nekdanje Jugoslavije. V sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja so se na Glasbeni paradi v Radencih srečevali in nastopali big bandi vseh jugoslovanskih republik. Kot posledica teh srečanj je leta 1989 nastal Jumbo big band, veliki jazzovski orkester, sestavljen iz treh zasedb: Big banda RTV Ljubljana, Plesnega orkestra RTV Zagreb in Jazzovskega orkestra Radio-televizije Beograd. Po skoraj treh desetletjih so se ti trije orkestri leta 2018 znova združili in nastopili kot en orkester na Novosadskem jazz festivalu. Dokumentarna oddaja v reportažnem slogu spremlja potovanje Big banda RTV Slovenija od Ljubljane in Zagreba do Novega Sada, od vaj in srečanj glasbenikov do sklepnega dogodka, nastopa Jumbo Big Banda v veliki dvorani Srbskega narodnega gledališča v Novem Sadu. Oddajo bogati televizijski arhiv, iskrive misli glasbenikov vseh treh orkestrov ter misli Vojislava Bubiše Simića, legendarnega dirigenta Big banda Radio-televizije Srbija. Scenarist in urednik oddaje Daniel Celarec, direktor fotografije in snemalec Bernard Perme, montažer Andrej Modic, režija Aleksander Šmuc.

Leta 2018 so v Novem Sadu kot en orkester nastopili trije big bandi – Big band RTV Slovenija, Jazz orkester Hrvaške radiotelevizije in Big band Radio-televizije Srbija. S srečanjem so obudili veliki jazzovski orkester Jumbo Big band, v katerem so prav ti orkestri skupaj igrali že v letih 1989 in 1990. Predvajali vam bodo posnetek koncerta, ki je potekal v Srbskem narodnem gledališču v okviru Novosadskega jazz festivala. Na koncertu so se vsi trije orkestri najprej predstavili samostojno, v drugem delu pa so zaigrali kot en Jumbo Big band. Jumbo Big Band je zaigral priredbe slovenske, hrvaške in srbske ljudske glasbe in navdušil obiskovalce. Produkcija RTV Vojvodina, režiser Srđan Arsenijević.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov