Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 18. jan. 2023

TV Slovenija 2 • Sre, 18. jan.

Sredina jutra se pričnejo s pregledom dnevnega tiska in aktualne teme, ki jo postavljamo V središče. Za vse udeležence v prometu svetujemo v prometnih minutah. V pravnih nasvetih gostimo odvetnike in odvetnice, ki odgovarjajo tudi na vaša vprašanja. Nasveti za starše postrežejo z informacijami za vse družine, v Knjižnem klubu pa dobite nove predloge za branje. Po deveti uri razrešujemo dileme o življenjskih temah, ki se dotikajo nas vseh in jutro zaključimo z vrtnimi nasveti. Vaša sredina družba sta Špela Močnik in David Urankar, jutro z nami je dobro jutro!

Az adás a baglyokról szól. A gyerekek megcsodálhatják a bagolyfiókákat, megismerhetik Bálintot és Ingét, a budapesti állatkert két lakóját, a lendvai ovisok pedig különféle baglyokat alkotnak.

Oddaja govori o sovah. Otroci lahko občudujejo sovje mladiče, spoznali bodo prebivalca budimpeštanskega živalskega vrta, Bálinta in Inge, lendavski vrtčevski otroci pa bodo izdelovali različne sove.

Dokumentarni film pripoveduje zgodbo o tisočletni tradiciji priprave japonske jušne osnove iz velike rjave morske alge kombu. Še posebej cenjene so alge, ki jih žanjejo ob severnih obalah otoka Hokaido. V obdobju Edo je ta sestavina našla pot tudi na Kitajsko. Danes je razširjena tudi zunaj tradicionalne japonske kuhinje in jo pogosto uporabljajo v zahodni gastronomiji. Postala je celo sestavina v butični pripravi čokolade.

JAPAN, THOUSAND YEARS OF SOUP STOCK / Japonska / 2019

Slovenski rokometaši so sicer v kvalifikacijah za 28. svetovno prvenstvo izpadli, a so dobili posebno povabilo in na turnirju vseeno nastopajo. Prvi del bodo odigrali v Katovicah v skupini B, v kateri so še Poljaki, Francozi in Savdijci. Njihov osnovni cilj je uvrstitev v drugi krog tekmovanja, potem pa boj za mesta, ki prinašajo kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah.

Brata Sever svojo afriško odisejado nadaljujeta v Ugandi.
Mzunguja oziroma bela človeka, kot ju kliče lokalno prebivalstvo, dobita v poklon prava afriška oblačila.
Skupaj s prijateljem in vodnikom Asiimwejem se odpravita na raziskovanje afriške narave. Na bližnjem otoku sredi Ugande odkrijeta pravcato malo slovensko zapuščino.
Ob druženju z lokalnim prebivalstvom spoznavata, kako drugačno od našega je življenje na afriški celini.
Raziščeta tudi osrčje goratega nacionalnega parka, kjer se nahaja eno izmed redkih še neokrnjenih habitatov za visokogorske gorile. Pot ju nato vodi proti Ruandi.

Otok Kefalonija uvrščajo med najlepše turistične cilje Sredozemlja, ki jih še ni zajel množični turizem. Z visokimi gorami, prostranimi gozdovi in naravnimi plažami piha na slovensko dušo. Nikjer v Grčiji ne stopate po kraškem svetu, ki bi se zdel tako domač. Ali pijete vino po našem okusu, brezskrbno brskate med dragocenimi dokumenti evropske glasbene zgodovine in okusite mesno pito iz krušne peči. Mojca Mavec bo predstavila tudi zgodovino otoka, ki so ga usodno zaznamovali potresi.

Savdsko Arabijo so zaznamovali ognjeniki in puščave. Nekoč so tem krajem vladala plemena, ki so se pogosto spopadala med seboj; rodovitne zemlje je namreč bilo in je je še vedno malo. O časih, ko je bil Arabski polotok še rodovitna savanska pokrajina, pričajo le starodavni petroglifi. Svoj pečat so na polotoku pustili sloviti Nabatejci, ki so po karavanskih poteh s kamelami tovorili blago. V savdskem mestu Mada in Saleh so zapustili mogočne grobnice. Tudi Meka je bila sprva le eno izmed postajališč za karavane, vse do rojstva preroka Mohameda in razvoja islama, ki je korenito spremenil potek zgodovine.

MYSTERIOUS SAUDI ARABIA / Nemčija / 2020 / Režija: Oliver Halmburger, Heike Schmidt in Thomas Staehler

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Informativna oddaja Zdravje vsako sredo ponuja gledalcem tedenski pregled najzanimivejših dogodkov in novic s področja zdravstva ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov in oglašanja novinarjev s terena.

V Magnetu danes o dveh najmočnejših čustvih - o ljubezni in sovraštvu, tako na gledaliških deskah kot na filmskih platnih.

Dokumentarni portret flamsko-maroškega koreografa in plesalca Sidija Larbija Cherkaouija, enega od najbolj vsestranskih in uspešnih umetnikov našega časa. Film spremlja Larbija Cherkaouija pri ustvarjanju različnih plesnih predstav po Evropi, v notranjem monologu pa umetnik spregovori o svoji neustavljivi želji po ustvarjanju in plesu. Sidi Larbi Cherkaoui je sin maroškega očeta, muslimana, katoliške flamske matere, zato je bilo odraščanje v dveh kulturah vedno bogat vir zamisli za njegovekoreografije in predstave. V umetnosti in plesu je našel srečo, a je njegovo ukvarjanje s plesom povzročilo dokončen prelom z njegovim dominantnim očetom.

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

V drugem delu se vrnemo v čas 51 dni pred Lucasovim izginotjem. Jenni se proti telesnim in psihičnim tegobam v zadnjem mesecu nosečnosti bori s čezmernim uživanjem tablet. Salle opravlja različna dela v zaporednih izmenah, da bi družini zagotovil gmotno varnost, ob tem pa mora varovati tudi hčerko Nicole, ker je Jenni preveč izčrpana in depresivna, da bi skrbela zanjo. Na pediatrični kliniki v Københavnu medicinska sestra Maria sumi, da neka mati namerno strada svojo šesttedensko dojenčico.

SNÖANGLAR / Snow Angels / Švedska, Danska / 2021
scenarij: Mette Heeno
režija: Anna Zackrisson
v glavnih vlogah: Eva Melander, Maria Rossing, Josefin Asplund, Cecilia Nilsson, Ardalan Esmaili

Kulturni in umetniški program Televizije Slovenija bo stoto obletnico rojstva Karla Destovnika Kajuha počastil z igrano-dokumentarnim filmom Samo en cvet avtorja Zvezdana Martića.

Trinajstega decembra bo minilo sto let od rojstva Karla Destovnika - Kajuha (1922–1944), pesnika, človekoljuba, partizana in narodnega heroja. Ob tej priložnosti je nastal igrano-dokumentarni film Samo en cvet avtorja Zvezdana Martića, ki v filmu sporoča, da so Kajuhove pesmi ljubezni in upora še vedno žive in pomembne tudi sto let po njegovem rojstvu.
Avtor filma Zvezdan Martić je pred premiero filma na TV SLO 1 povedal: »Gre za moj daleč najbolj čustven dokumentarni film. Pa ne samo zaradi Kajuhove tragične življenjske usode. Ob vsaki pesmi in vsakem človeku, ki je govoril o njem ali recitiral njegove pesmi, je imel kdo izmed nas solzo v očesu. Najbolj pa sem zadovoljen, da sem pridobil zaupanje hčerk Brine in Silve. Tako blizu Kajuhu nismo bili še nikoli.«
V filmu Samo en cvet, ki si ga bodo lahko gledalci premierno ogledali 13. decembra ob 20.55 na TV SLO 1, je predstavljen nastanek Kajuhove pesniške zbirke Pesmi, edine, ki je izšla za njegovega kratkega življenja. Medtem ko je bil v partizanih vodja kulturniške skupine XIV. divizije, je v nemogočih razmerah sredi notranjskih gozdov nastala zbirka, ki jo je Kajuh narekoval po spominu. V filmu se prepletata dve rdeči niti; Kajuhova partizanska zgodba in zgodba o skupini mladih na pohodu po poteh XIV. divizije. Vizualno gre za menjavo črno-belih fotografij Kajuha in XIV. divizije ter barvnih posnetkov današnje pokrajine ob poti XIV. divizije, po kateri hodi skupina mladih, podobna kulturniški skupini divizije. Podobe znanih krajev se tako prelivajo iz črno-belih v barvne. Kajuhove sanje o lepši prihodnosti, ki vejejo iz številnih njegovih pesmi, se materializirajo ob pomoči mladih na pohodu.
Poseben čar dajejo filmu pričevanja zadnjega še živega borca XIV. divizije. Kajuhovo življenje sta zaznamovali dve ženski, velika ljubezen iz obdobja ilegale v Ljubljani Silva in članica kulturniške skupine, soborka Brina. V filmu nastopita hčerki obeh in delita z nami spomine svojih mam na Kajuha.
Ker so v njegovem rojstnem kraju Šoštanju leto posvetili spominu na Kajuha, se v filmu pojavijo številni njegovi sokrajani, ki že vse leto vsako soboto pred Kajuhovim spomenikom recitirajo njegove pesmi.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov