Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 8. feb. 2023

TV Slovenija 2 • Sre, 8. feb.

Umetniški del proslave nosi naslov Svet se nagnil je naprej. Vzet je iz skladbe skupine Silence, napisane posebej za to priložnost, ki se navezuje temo dogodka – odnos med umetnikom in okoljem, v katerem deluje. Umetniška dela, ki so vključena v program proslave, osvetljujejo odnos Slovencev do kulture in umetnosti ter odzivanje umetnikov na svet okoli njih, pa naj gre za naravo, ljudi, družbene procese ali običajen vsakdan.
Program v večjem delu prepleta odlomke že nastalih umetniških del, od skladb za simfonični orkester, sodobnega plesa, baleta, videoplesa, poezije, pa vse do lutkovnega gledališča. Poleg pesmi Franceta Prešerna, Srečka Kosovela in Anje Zag Golob v interpretaciji dramskih igralcev Barbare Cerar, Tine Resman in Klemna Janežiča proslava vključuje še dela režiserja Tina Grabnarja v izvedbi Lutkovnega gledališča Ljubljana, videasta Boruta Bučinela, plesalke Ane Cvelfar, skladateljev Milka Lazarja in Matije Krečiča v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod taktirko dirigenta Davorina Morija, glasbene skupine Silence in slikarja Marka Jakšeta. Kostumografija pod vodstvom Sanje Grcić združuje nekatere pomembne slovenske modne oblikovalce. Režiser in scenarist prireditve je Matjaž Farič, ki se podpisuje tudi pod koreografijo v izvedbi baletnih plesalcev SNG Opere in baleta Ljubljana.

Pred dvema letoma smo v Cortini d'Ampezzo spremljali zelo zanimivo superveleslalomsko tekmo, ki jo je dobila Lara Gut-Behrami. A je bila še pri zadnjem vmesnem času najhitrejša Mikaela Shiffrin. Z napako v zadnjem delu proge je končala na tretjem mestu, srebrno medaljo je osvojila Corinne Suter.

Brata Sever afriško pustolovščino zaključujeta v Tanzaniji. Obiščeta lokalno ribjo tržnico v mestu Dar es Salaam, navduši pa ju safari po narodnem parku Serengetiju, kjer noč preživita med levi in drugimi divjimi živalmi.

V oddaji Arena najprej o razumevanju jedrne Evrope in o tem, ali nam je pod sedanjo vlado bolj ali manj nerodno v Bruslju, nato o tem, kako kulturna je Svetlana Makarovič, ki želi po 23 letih Prešernovo nagrado vendarle sprejeti, in o tem, kakšna je usoda otrok z redkimi boleznimi. Sodelujejo Romana Tomc, Klemen Grošelj, Ivan Sivec, Milena Miklavčič in Gregor Bezenšek.

Voditelj: Igor Pirkovič

V sredo se v Oberhofu v Nemčiji začenja svetovno prvenstvo v biatlonu. Zadnje tekmovanje na tej ravni je bilo pri nas na Pokljuki in so ga žal morali izvesti brez gledalcev, tokrat pa pričakujejo več kot 200.000 obiskovalcev. Podelili bodo dvanajst kompletov odličij, prvi adut slovenske reprezentance bo Jakov Fak.
Uvod v prvenstvo bo tekma mešanih štafet v sredo. V teh štafetah nastopata po dva biatlonca in biatlonki, priložnost za dobro uvrstitev pa imajo tudi ekipe, ki nimajo močnih reprezentanc. Pred enajstimi leti je Slovenija prav v tej disciplini osvojila srebrno kolajno, tokrat pa naši računajo na uvrstitev v prvo polovico. Favoriti so nedvomno Norvežani.

Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.

Hiša unikatnih detajlov smo jo poimenovali. Osnovni dizajn interijera je sicer temeljil na črno beli kombinaciji, vendar se je lastnica kot športna in modna navdušenka brez oklevanja odločila vnesti tudi nekaj intenzivnejših barv. S pomočjo arhitektke pa so si uredili še zunanji del, ki prav vabi k preživljanju časa na prostem.
Za stanovanja v blokih se marsikomu zdi, da ima človek ob morebitni prenovi na veliko koncih zvezane roke. V mestu ob Dravi smo ugotovili, da stene ne predstavljajo mej, če je v glavi polno idej. Pobliže predstavimo stanovanje, polno vrhunskega dizajna in drznih rešitev.
Dvajset let že »zori« vrt na Gorenjskem. Lastnica spoštuje naravo, zato je izbrala sonaravno vzgojo rastlin. Okrasni vrt je zasnovala po zgledu angleških okrasnih vrtov, s pomočjo moževih rok pa nastane veliko koristnega in lepega.

Bernarda in Jože gostita legendarnega pevca Ota Pestnerja, ki letos praznuje 55-lenico glasbenega ustvarjanja, in ki v oddaji predstavlja svojo novo pesem To je življenje. V goste prihaja tudi Jelena Aščič, voditeljica in urednica oddaje Tednik, ki je letos praznoval 40 let predvajanja. V zabavnih igra se tokrat med seboj pomerita voditeljica oddaje Zimski pozdrav, ki se kmalu vrača na male ekrane, Darja Gajšek in njem mož, nogometaš Alen Janković. Na glasbenem odru se z novo pesmijo Najlepša si, ko zaspiš predstavlja še Dejan Dogaja.

Kaj bi se zgodilo, če bi se »ustavil« eden izmed večjih informacijskih sistemov v naši državi – knjižnični sistem COBISS? Ali bi si še lahko izposojali knjige v knjižnici? Ali bi imeli vse podatke o slovenskih raziskovalcih in njihovih projektih? Dokumentarni film z naslovom Od kartice do klika kronološko oriše razvoj sistema COBISS, ki ga razvija in vzdržuje Institut informacijskih znanosti iz Maribora, v zadnjem obdobju pa je ta prevzel tudi vlogo upravitelja superračunalnika Vega.

Ilustratorka in oblikovalka Alja Horvat je že kot majhna deklica rada ustvarjala, v času študija pa je strast do umetnosti začela spreminjati v resen posel. Danes, pri komaj 26 letih, se lahko pohvali z uspešno domačo in mednarodno kariero. Med drugim je sodelovala z modno znamko Anthropologie, z Disneyem, Filo, Urban Outfitters, z Barcaffejem, Jeruzalemom Ormož. Njeno nadarjenost so opazili tudi pri reviji Forbes, kjer so jo uvrstili med trideset najboljših umetnikov in umetnic na svetu, starih manj kot 30 let. Mlada podjetnica, ki jo najbolj navdihujejo 60. in 70. leta prejšnjega stoletja ter glasba iz teh časov, je leta 2021 ustvarila tudi svojo prvo modno znamko by Alja Horvat; pred kratkim (1. februarja) je predstavila tretjo kolekcijo oblačil.

V ciklu glasbenih oddaj Moj klasični hit boste lahko znane Slovence spoznali na prav poseben način, s klasično glasbo. Iz sveta medijsko najbolj prepoznavnih osebnosti se v tretji sezoni oddaj predstavijo štiri zanimive osebe različnih poklicev, ki spregovorijo o svojih najljubših klasičnih delih. To so Slavoj Žižek, Martin Golob, Manca Košir in Tilen Artač. Filozof Slavoj Žižek je ustvarjalcem oddaje zaupal svojo zanimivo glasbeno zgodbo. Idejna zasnova, scenarist in urednik oddaj Daniel Celarec, režija Aleksander Šmuc, mojster montaže Andrej Modic, direktor fotografije Uroš Hočevar.

Serija Tekmovalnost v glasbi raziskuje zanimiva nasprotja med najpomembnejšimi glasbenimi umetniki današnjega časa. Operni pevki Maria Callas in Renata Tebaldi sta bili eni najbolj opaznih umetnic druge polovice prejšnjega stoletja in veliki tekmici. Callasova velja za morda največjo pevko vseh časov, Tebaldijeva pa je znana predvsem navdušenim ljubiteljem opere. Umetnici si skoraj ne bi mogli biti bolj različni, tako v poklicnem kot zasebnem življenju. Kako resna je bila tekmovalnost obeh div in koliko je rivalstvo – in na koncu tudi škandali Marie Callas – vplivalo na slavo Callasove in pozabo Renate Tebaldi?
Ustvarjalci oddaje so obiskali operne hiše v New Yorku in Milanu, da bi našli odgovore na ta vprašanja, pogovarjali so se z njunimi prijatelji in opernimi strokovnjaki ter poslušali in primerjali dva edinstvena glasova.

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

Družina Thielecke v nemškem sredogorju Harz redi redko pasmo višinskega goveda, ki je v preteklosti skoraj izumrlo. Ker se živali veliko gibajo, počasi rastejo in imajo bogato pašo, je njihovo meso zelo cenjeno. Na kmetiji iz njega pripravljajo odlične polnjene rulade in klobase za žar. Poleg tega iz njihovega mleka izdelujejo tudi harški sir, ki slovi po svojem izjemno močnem vonju. Gorski travniki pa niso namenjeni le paši, temveč so tudi prava zakladnica zelišč, iz katerih v kuhinji hitro nastane okusna solata ali omaka.

ZU TISCH ... / Nemčija / 2015 / Avtor: Hanna Leissner

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Govorili bomo o prehranskem mitu o čezmerno razraščeni glivici kandidi v telesu. Ali ta res povzroča napihnjenost, utrujenost in slabo počutje? Več v rubriki Zdravje.

Informativna oddaja Magnet vsak delovnik ponuja gledalcem svež pregled najzanimivejših dogodkov s področja zabavne kulture v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

4. del: Poljub
Lenù izve, da je zdravnik Lili svetoval, da si mora odpočiti in se okrepiti, če želi zanositi. Lila načrtuje, da bo poletje preživela na morju z mamo in Pinuccio in zraven povabi še Lenù. Lenù privoli, a le pod pogojem, da bodo šle na Ischio, češ da bo njeno mamo tako manj skrbelo, v resnici pa upa, da bo tam srečala Nina. Dekleta res srečajo Nina in njegovega prijatelja Bruna in kmalu dneve preživljajo skupaj na plaži. Med njimi se razvijejo simpatije in odnosi se zapletejo.

L'AMICA GENIALE (II.) / My Brilliant Friend (II.) / Italija / 2019
scenarij: Saverio Costanzo, Elena Ferrante, Laura Paolucci, Francesco Piccolo
režija: Saverio Costanzo
v glavnih vlogah: Margherita Mazzucco, Gaia Girace, Giovanni Amura, Gennaro Di Stefano, Francesco Serpico, Alessio Gallo, Valentina Acca, Anna Rita Vitolo

Teden dni po Lucasovem izginotju se v preiskavi dokopljejo do novega odkritja in priznanja krivde, vendar Alice še naprej dvomi, da imajo v rokah pravega storilca. Pri delu jo ovira pomočnik Stellan, ki zaradi užaljenosti ogrozi njeno zasebno življenje in službeno mesto. Emma se na Mario obrne z nepričakovano pobudo, zaradi česar je ta pripravljena tvegati marsikaj, da bi ji pomagala pri porodu. Salle in Jenni sta zaprta, Nicole pa živi pri babici. Deklico ponoči tlači mora, ker se boji zaupati skrivnost babici.


SNÖANGLAR / Snow Angels / Švedska, Danska / 2021
scenarij: Mette Heeno
režija: Anna Zackrisson
v glavnih vlogah: Eva Melander, Maria Rossing, Josefin Asplund, Cecilia Nilsson, Ardalan Esmaili

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov