Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 16. mar. 2023

TV Slovenija 2 • Čet, 16. mar.

Duhovna in verska oskrba starejših je pomemben, a vendarle dostikrat nekoliko spregledan del skrbi za starejše. Z leti postaja tudi naše telo vse bolj utrujeno in bolno, zato se zlahka ujamemo v skrb za predvsem telesni del življenja, čeprav kaže, da je duhovna oskrba – morda s staranjem toliko bolj – ključnega pomena. Pomaga nam lahko pri spopadanju z izzivi staranja, iskanju smisla življenja in ohranjanju dobrega duševnega zdravja, hkrati pa daje občutek socialne podpore in povezanosti. O vlogi in izzivih sodobne duhovne in verske oskrbe se bomo tokrat pogovarjali v oddaji Sveto in svet.

Na finalu sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju ima možnost nastopa najboljših 25 smučark v seštevku posamezne discipline, vse smučarke, ki so v sezoni skupaj zbrale več kot 500 točk, in mladinska svetovna prvakinja v posamezni disciplini. Soldeu bo finale sezone gostil drugič, prvič ga je leta 2019.

Finale svetovnega pokala v alpskem smučanju po štirih letih spet gosti Andora. Smučarji bodo na progi v Soldeuu tekmovali od srede do nedelje. Najprej sta na sporedu hitri disciplini, konec tedna še tehnični. Na moški strani bo za Slovenijo najpomembnejši veleslalom v soboto, ko bo Žan Kranjec poskušal obdržati skupno tretje mesto v tej disciplini.

»Ste košli na prisilo?«
Tretji del Marmačinke s palelado nam ponudi nov jezik, ki pretanjeno zakrinka težave s pretirano obremenjenostjo sodobnih žensk s prehranjevanjem. Ali pa jih razkrinka?

Ljudje smo mestna bitja. Kar 70 % vseh Evropejcev živi v mestih. Trenutno je na svetu čez 500 mest z več kot milijon prebivalci. Za življenje v mestih pa poleg sive infrastrukture nujno potrebujemo tudi zeleno. Mestni gozdovi zagotavljajo boljšo kakovost življenja med mestnimi zidovi: čistijo zrak, filtrirajo pitno vodo, zmanjšujejo poletno vročino, blažijo zimski mraz, upočasnjujejo veter in so ne nazadnje prostor za rekreacijo in navdih.

»Ja. -Ja. Tko je.«
Četrti del z naslovom Ljubezenski nasveti nam prikaže dramatični konec nesrečne ljubezni prek dileme, zakaj se preglas različno uresničuje pri besedah srcelom in picopek. Lahko jezikoslovje razreši naše ljubezenske izzive?

Za uvod v spomladansko sezono oddaje V petek zvečer smo povabili dva izjemna avtorja in prepoznavna glasova slovenske rokovske scene - Vlada Kreslina in Tomija Megliča. Slišali jih bomo v sestavljeni priredbi dveh prepoznavnih pesmi; Lahko bi zletela in Nastalo bo. Vlado Kreslin nam zapoje tudi aktualen hit – Skači Marko.
Naš oder zasedajo glasbeniki Mitja Šinkovec, Tilen Lotrič in Gašper Rifelj, David Novak, Ana Golavšek, Nika Svetlin, Vokalni ansambel Virilis in Dejan Praprotnik. V čast nam je, da se nam po daljšem času pridružujeta gospa Elda Viler in Ana Dežman v spremljavi All Star A Capella okteta, prav tako nas razveseljuje nastop Rudija Šantla skupaj s Pajdaši. DJ Melani, plesalke Plesnega mesta in naše gledalce sta v ples pognala Stil in Tequila.

Spomladanska televizijska sezona napoveduje nadaljevanje iskanja izjemnih glasovnih talentov. Tokrat Nove talente iščemo med vrhunskimi pevci, ki so starejši od 16 let. Prvi nadarjeni par smo našli v Velenju, to sta sestri Julija in Hana Dermol.

Po nastopih v smučarskem teku in skokih bodo na znamenitem Holmenkollnu nad Oslom od četrtka do nedelje na zaključku tekmovanj za svetovni pokal nastopali še biatlonke in biatlonci.
Med 30 reprezentancami bo s popolno ekipo tekmovala tudi Slovenija, ki se v obeh kategorijah bori za izboljšanje lanskih uvrstitev v svetovnem pokalu.
V četrtek bo sprint, ki bo dal izhodišča tudi za sobotno zasledovalno tekmo. Nastopil bo tudi Johannes Tignes Bø, ki si je že pred dnevi zagotovil skupno zmago v svetovnem pokalu, zaradi bolezni pa pred tenim ednom na Švedskem ni nastopal. Letos je Johannes Tignes Bø dobil vseh šest sprintov za svetovni pokal.

Finale svetovnega pokala v alpskem smučanju po štirih letih spet gosti Andora. Smučarji bodo na progi v Soldeuu tekmovali od srede do nedelje. Najprej sta na sporedu hitri disciplini, konec tedna še tehnični. Na moški strani bo za Slovenijo najpomembnejši veleslalom v soboto, ko bo Žan Kranjec poskušal obdržati skupno tretje mesto v tej disciplini.

Vesoljski teleskop Jamesa Webba so zasnovali, da bi raziskal izvor vesolja, našel nove planete in morda zaznal nezemeljsko življenje. Dokumentarna oddaja razkriva njegov 25-letni razvoj pa tudi številne ovire in pravo spiralo rastočih stroškov, ki so mu stali na poti. O neverjetno ambicioznem, zapletenem in tudi najdražjem znanstvenem eksperimentu našega časa pričajo prav pionirski znanstveniki, zadolženi za teleskopov nastanek.

JAMES WEBB: THE $10 BILLION SPACE TELESCOPE / Velika Britanija / 2021 / Režija: Anthony Willis

Na jugovzhodu Kube leži regija Las Tunas, kjer pridelajo večino sladkornega trsa na tem karibskem otoku. Del tega pomembnega izvoznega blaga še vedno sekajo ročno. Argelio Marrero Pérez je machetero, sekač sladkornega trsa. Da bi zmogel težaško delo, žena skuha rumeni riž s piščancem, ob prav posebni priložnosti pa še krepčilen svinjski frikase.

ZU TISCH / 2016 / Nemčija / Avtor: Alix François Meier

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Govorili bomo o prav posebnem tekmovanju – recitiranju decimalk števila π. To je na ljubljanski Fakulteti za matematiko in fiziko potekalo na svetovni dan matematike in na dan števila π, ki ju simbolično praznujemo 14. marca. Tokratni zmagovalec je Nejc Korošec, ki je pravilno naštel tisoč 123 decimalk števila π. Rekorda pa s tem ni presegel, saj je rekorder Tibor Hvala pred dvema letoma zrecitiral kar 10 tisoč 123 decimalk števila π. Pa tudi o tem, kdo so dobitniki Jesenkovih nagrad – najvišjih priznanj na področju biotehniških ved.

Hamo je znova očaral – Kino Šiška je prepeval z njim vse skladbe novega albuma, ki jih je občinstvo očitno že vzelo za svoje. Vsem, ki ste zamudili koncert, pa Hamo sporoča, da ga aprila še lahko slišite, takrat na škofjeloškem gradu. Vsi drugi termini so že razprodani. Nadvse dobro je pri slovenskem občinstvu zapisan tudi Dubioza kolektiv. Ta bosanska zasedba k nam pride spet junija, medtem pa fantje praznujejo 20. obletnico delovanja.

7. del: Počasni ples
Maggie znova doleti usoda in v nesrečnem spletu okoliščin izgubi še enega fanta, ko sredi mirne noči na Ricka prileti satelit. Nekateri se je zato izogibajo, nekateri bi se z njo z veseljem zapletli v zvezo, Joel Fleischman pa ne verjame, da ima Maggie na dogodke kakršenkoli vpliv. Maurice se ob prodaji hiše spopada s svojimi predsodki. Shelly si želi globokih pogovorov s Hollingom, zato začne brati zgodovinske knjige.

NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1991
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

V oddaji, posvečeni najboljšim mladim baletnim plesalcem, se predstavljata plesalca Antoneta Turk in Filip Jurič. Predstavila bosta odlomek baleta Romeo in Julija Sergeja Prokofjeva v koreografiji Tomaža Rodeta. Antoneta Turk (r. 1991) iz Grobelnega je zaključila šolanje na Madžarski baletni univerzi v Budimpešti, na mednarodnem baletnem tekmovanju Ballet Grand Prix Vienna pa je zasedla prvo mesto v kategoriji profesionalnih baletnih plesalcev z vsega sveta. Filip Jurič (r. 1995) iz Maribora se je udeležil več tekmovanj, na 11. in 13. tekmovanju mladih baletnih plesalcev Slovenije je dvakrat prejel prvo nagrado in zlato plaketo. Dragocene odrske izkušnje je pridobival v predstavah Baleta SNG Maribor, od jeseni 2020 je kot baletni solist angažiran v SNG Opera in balet Ljubljana. Urednik oddaje Daniel Celarec, režiser Aljaž Bastič.

Dokumentarni film Round Trip je portret slovenskega glasbenika Zlatka Kaučiča, ki je leta 2018 slavil 40-letnico delovanja. Film nas popelje skozi pričevanja mojstrov sodobne improvizirane glasbe, Kaučičevih prijateljev in družinskih članov. Po koščkih izvemo, kdo Zlatko Kaučič pravzaprav je ter kakšen je bil njegov doprinos h glasbi v Sloveniji in po svetu.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov