Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 4. apr. 2023

TV Slovenija 2 • Tor, 4. apr.

Dan začnite s ponedeljkovo oddajo Dobro jutro, da bo prehod v nov delovni teden bolj prijeten! Voditelja Ljubica Mlinar in Boštjan Romih vas popeljeta skozi pozitivne in dobre novice. Po pregledu dnevnega tiska in aktualne teme vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju in odkrivanju dejstev o manj znanih temah v rubriki (Ne)znano. Ob ponedeljkih vas povabimo tudi v Domačo lekarno, vas motiviramo z navdihujočo Osebno zgodbo, nato pa vas v ritmih glasbe prepustimo novemu dnevu naproti.

V prvih dneh vojne v Ukrajini sta slovenski in ukrajinski mladinski orkester navezala sodelovanje pri evakuaciji mladih glasbenikov in njihovih svojcev iz Ukrajine v Slovenijo. Želeli so jih preseliti v varno okolje, kjer lahko v čim ugodnejših okoliščinah nadaljujejo tako splošno kot glasbeno izobraževanje, kar je njihovo glavno poslanstvo in življenjski cilj. To je zgodba o družbenem projektu, ki se napaja s supermočjo glasbe.

V tokratnem Opusu bodo predstavljeni trije uspešni kitaristi mlajše generacije, to so Aljaž Cvirn, Jure Cerkovnik in Erazem Grafenauer. Aljaž in Jure že več let živita v Švici, kjer sta tudi študirala, zdaj pa v Zurichu poučujeta, nastopata in snemata, včasih tudi v duu. Izidor Erazem Grafenauer pa ostaja zvest slovenskemu občinstvu, tako je med drugim zasnoval edini kitarski cikel pri nas in sicer v Cekinovem gradu v Ljubljani, kamor vabi tudi ugledne tuje kitariste.

Kočevske družine, ki so od javnega prevoza odmaknjene za več kot pa razdaljo, ki jo ponavadi prehodimo, so minulo leto uporabljale storitev Toyota GO, ki jim je zagotavljala kombi prevoze na zahtevo. S tem so bili rešeni prevozi na verouk, treninge, tečaje, pa tudi na družabna srečanja. Ampak, kočevska občina je storitev zdaj ukinila. Kaj so bili razlogi, da je bilo projekt bolj smiselno prekiniti, kot pa ga popraviti?

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.

Novo zgodbo kviza Joker bo spisal Gregor Mirt iz Brestanice. Pred kratkim je postal mož in očka in pravi, da ga je družinsko življenje spremenilo na bolje. Pred kratkim sta z ženo kupila hišo, ki je potrebna obnove, in osvojena nagrada bi šla zagotovo v ta namen. Da bo izkupiček čim višji, mu bo pomagal svak Martin Romih.

Epizoda se osredotoča na Triglavski ledenik oziroma Triglav kot simbol slovenskega alpinizma in gorništva ter spremembe, ki jih pri njem skozi leta zaznavajo raziskovalci in obiskovalci gora.
Osrednji lik oddaje je mag. Miha Pavšek, gornik, geograf in raziskovalec na Geografskem inštitutu Antona Melika ZRC SAZU.
Gledalec spremlja merjenje triglavskega ledenika, ki ga opravijo Miha in njegovi sodelavci vsako poletje. Merjenje Triglavskega ledenika neprekinjeno poteka že tri četrt stoletja.
Medtem se z jamarjem dr. Juretom Tičarjem podamo v Ivačičevo jamo pod Kredarico. Natalija Štular, kustosinja v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani, pa nam pokaže nekaj zanimivih muzejskih artefaktov, povezanih s triglavskim ledenikom.
Oddajo zaokroži legenda o Podrti gori.

Nekatere zgodovinske osebe niso utonile v pozabo, temveč so se ohranile v naši zavesti. Toda ali se današnje predstave ujemajo z resničnostjo? Zares vemo, kakšen je bil njihov značaj, videz?

Dokumentarna oddaja se poglobi v življenje Kleopatre, Ivane Orleanske, Marka Pola, Shakespeara, Miklavža in device Marije. Igralec Derek de Lint se poda po njihovih sledeh, odkriva najnovejše znanstvene ugotovitve in nam jih približa, kot nam jih ni še nihče doslej. Pri raziskovanju mu pomaga zgodovinarka Saskia Noot. Skupaj zbirata podatke, ki 3D-oblikovalcu Mau pomagajo rekonstruirati pravi obraz zgodovinskih osebnosti.

1. del: Kleopatra
Derek in Saskia se podata po sledeh egipčanske kraljice Kleopatre. Na različnih koncih sveta zbirata podatke o slavni kraljici, ki je zapeljala kar dva mogočneža svojega časa: Julija Cezarja in Marka Antonija. Je bila res takšna, kot si jo predstavljamo? Mao oblikuje njeno podobo na podlagi njenih doprsnih kipov in podatkov, ki sta jih Derek in Saskia zbrala pri strokovnjakih.

THE FACES OF HISTORY / Nizozemska / 2022 / Producent: Marc Pos

V oddaji Kaj dogaja? tokrat o tem, kako se zadevajo v največjih slovenskih mestih, in o reformah, ki jih ne bo. Na terenu smo preverjali novo ponudbo Tedna restavracij, v Redni rubriki pa je v hišnem podkastu gostoval abrahamovec Jan Plestenjak. Naš reporter Admir je pod drobnogled vzel prihajajočo sezono maturantskih plesov, v telenoveli Palomar pa končno spoznamo novo prvo damo. Ob prvem aprilu ima za vas nekaj dobrih predlogov stari dobri Jonas Ž., naš gost pa bo Rok Gumzej, voditelj nove oddaje o videoigrah Good Game. Na Mali terasi pa o težavah kmetov in metuljev na Barju poje skupina Lajbarjah.

Finska je dežela fjordov, gozdov, neokrnjene narave in voda z veliko ribami. Poletja so kratka, zime pa dolge. Obiskali bomo družino Suutarinen, ki živi štiri ure vožnje severno od Helsinkov. Maija je ekologinja, njen mož Samppa pa policist. Živijo na odročni kmetiji, kjer imajo ponije, pse, mačke, kokoši in ovce.
Za kresni dan bo Samppa na vrtu v žerjavici spekel jagnječje stegno, Maija pa bo s hčerkama pripravila pečeno korenje, rumeno kolerabo in rdečo peso ter kolač iz umešanega testa z zamrznjenim jagodičjem, saj letošnje še ni dozorelo. Za predjed bodo fileji sleda, marinirani v gorčični omaki z medom. Maijini starši so v bližini kupili počitniško hišico, da bi lahko preživeli več časa z vnukinjama. Danes bodo skupaj lovili ribe. Sanni ujame ščuko in dedek jo očisti. Babica pa bo iz nje skuhala okusno ribjo juho in spekla fileje.

ZU TISCH / Nemčija / 2017 / Marvin Entholt

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Prestiž bo v znamenju prihajajoče velike noči. Ogledali smo si tradicijo prazničnih običajev po svetu, izvedeli, na kakšne pisanice prisegajo znani Slovenci in svetovni zvezdniki, ter razkrili, katero je največje in najdražje velikonočno jajce na svetu. V studiu bomo gostili priljubljenega duhovnika Martina Goloba.

Super Mario je bil eden prvih likov, ki nas je zasvojil s svojimi brki, nasmehom in hitrostjo v podiranju računalniških rekordov. Superjunak se vrača, tokrat nas pozdravlja z velikega platna. Svojo glasbeno novost bo predstavila Manca Špik. Kako nas bo osvežila v teh pomladnih dneh?

12. del: Vse izumira
Ed za revijo o filmu pripravlja posnetek ogrožene vrste ali nečesa, kar bo kmalu utonilo v pozabo. Tako spozna domačina, ki izdeluje kljunaste flavte. Da obrt ne bi izumrla, se odloči, da bo kar sam poprijel za tomahavk. Holling izve, da je umrl stric Charlie, in to ga tako potre, da zapade v krizo srednjih let. Chris ugotovi, da je svojo krizo srednjih let prebrodil že pri dvajsetih, saj njegovi predniki zgodaj umirajo. Joel skuša na Aljaski najti Jude, a brez uspeha.


NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1992
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Film Znoj pripoveduje zgodbo treh dni v življenju Sylwie Zając, poljske motivatorke fitnesa, ki si je na spletu ustvarila ime in kariero. Čeprav ima na stotine sledilcev, sodeluje s poštenimi partnerji in ima veliko prijetnih znanstev, je v bistvu osamljena in išče iskrena čustva, pravo intimno življenje, v katerem bi uživala. Med razgibanimi nastopi se giblje graciozno in na videz samozavestno, a njeni hladni nasmeški pripovedujejo drugo zgodbo kot celotna podoba; skozi široko razprte modre oči zaslutimo strah in tesnobo in dobimo občutek, da se bo vsak čas zlomila …

ZNOJ / SWEAT / POLSKA, SWE / 2020
Režija: Magnus von Horn / Scenarij: Magnus von Horn / Igrajo: Magdalena Kolesnik, Julian Swiezewski, Aleksandra Konieczna, Zbigniew Zamachowski …

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov