Varuhinja Ilinka Todorovski je odzive gledalcev posredovala uredništvu Kulturno umetniškega programa ter pristojni enoti TV produkcija. V imenu gledalcev je odgovorne prosila za strokovno pojasnilo ter jih pozvala k iskanju rešitve za izboljšanje zvočne slike v zadnjih treh epizodah nadaljevanke.

Tonski mojstri zvok prilagodili televizijskemu predvajanju

Po treh predvajanih epizodah je direktorica TV Slovenija Natalija Gorščak sporočila, da so 9. januarja 2020 skupaj s tonskimi mojstri preverili zvočno sliko nadaljevanke ter skušali opraviti prilagoditev zvoka: »Še enkrat smo preverili tonski mix, da bi zagotovili boljšo slišnost dialogov v zadnjih treh delih naše nadaljevanke. V tonskem sinhro studiu smo v sodelovanju s tonskim mojstrom ponovno pregledali zvočno sliko in jo skušali prilagoditi za televizijsko predvajanje. Upamo, da bodo v nedeljo naši gledalci z zvokom zadovoljni.«

V odgovoru je direktorica še zapisala, da: »projekcije prvih dveh delov v kino dvoranah v Sarajevu in v Cankarjevem domu niso kazale tovrstnih šibkosti«, zato so menili: »da je tonski mix kljub vsemu korekten.«

V pojasnilu še piše: »Posebnost nadaljevanke je tudi izrazito svojstvena barva glasu glavnega igralca Sebastijana Cavazze, ki ima neobičajno nizek glas, torej frekvenco, ki jo človeško uho težje zaznava.«

V pomoč so lahko tudi podnapisi
Gledalci TV Slovenija lahko večino oddaj v slovenskem jeziku, ki se predvajajo na 1. in 2. programu TV Slovenija, spremljajo tudi s podnapisi. To velja tudi za nadaljevanko Jezero. Podnapisi na televiziji se vključijo prek Teleteksta na str. 771 za TV SLO 1 ali 772 za TV SLO 2.
Za gledalce, ki vsebino spremljajo preko interneta, pa so podnapisi dosegljivi preko spletnega arhiva RTV 4D, kjer se do podnapisov dostopa s klikom na oznako CC. Več informacij in seznam podnaslovljenih oddaj je na voljo na spletni strani www.dostopno.si.

Kaj še lahko vpliva na slabšo razumljivost?

Strokovnjaki iz televizijske produkcije so opozorili tudi na pomembnost pravilnih nastavitev televizijskega sprejemnika.

Zvokovne nastavitve TV sprejemnika lahko namreč zelo popačijo zvok, saj lahko samodejno ojačajo določene frekvence oz. tišje signale. Zvokovne nastavitve je tako potrebno na vsakem televizorju ročno nastaviti, saj tovarniške običajno ne ustrezajo vsem poslušalcem.

Tudi novejši televizorji žal ne predvajajo najboljšega zvoka, saj imajo velikokrat zvočnike na zadnji strani, kar pomeni, da gre zvok v zid in se šele od tam odbije v prostor.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO