Črna kronika
Ustavno sodišče meni, da nižja sodišča niso kršila Novičevih pravic. Foto: BoBo

Dodaj v

Ustavno sodišče zavrnilo Novičeve pritožbe zoper pripor

Novič bi sicer lahko zahteval odškodnino
8. maj 2018 ob 18:03
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ustavno sodišče je odločilo, da treh ustavnih pritožb, ki jih je zoper več sklepov o podaljšanju in odpravi pripora Milku Noviču vložil njegov odvetnik Jože Hribernik, ne bo sprejelo v obravnavo.

Ustavno sodišče je presodilo, da so sodišča, ki so odločala o priporu zoper Noviča, svoje odločitve obrazložila primerno. Najprej je odločalo o dveh ustavnih pritožbah Novičeve obrambe na sklepe, s katerimi so sodišča leta 2016 ugotavljala, ali še obstajajo priporni razlogi za Noviča, in sklepe, s katerimi so sodišča zavrnila Novičeve predloge za odpravo pripora.

Podaljševanje pripora
V sklepih so sodišča pripor utemeljevala z ugotovitvijo, da obstaja ponovitvena nevarnost, torej da Milko Novič svoje dejanje ponovi. Novičev odvetnik Jože Hribernik pa je ustavni pritožbi vložil, ker je menil, da je bil pripor Noviču odrejen in podaljševan nezakonito, sklepi sodišč pa naj bi bili po njegovem mnenju premalo obrazloženi.

Ustavni sodniki se s pritožbo niso strinjali in se odločili, da ju ne bodo obravnavali. Menijo namreč, da so sodišča obrazloženo odgovorila na Novičeve očitke, tem obrazložitvam pa ni mogoče očitati nerazumnosti ali napačnosti. Sodišča so tako po mnenju ustavnih sodnikov zadostila zahtevi po konkretizaciji svojih odločitev in zato niso kršila Novičevih pravic. Odločitev je potrdilo sedem ustavnih sodnikov, proti je bil sodnik Klemen Jaklič, ki je napisal odklonilno ločeno mnenje. Ustavni sodnik Marko Šorli je bil pri odločanju izločen.

Zavrnitev odprave pripora
Ustavni sodniki so nato odločili tudi o Novičevi ustavni pritožbi na zavrnitev predloga za odpravo pripora, ki ga je Novič podal, potem ko mu je bila izrečena obsodilna sodba na prvi stopnji in mu je bil po nekaj mesecih na prostosti znova odrejen pripor. Novičeva obramba je namreč menila, da sodišče zavrnitve predloga za odpravo pripora ne bi smelo opreti na utemeljen sum, ki naj bi ga dokazovala obsodilna sodba prvostopenjskega sodišča, ker da ta še ni bila pravnomočna. Ustavni sodniki so bili tudi tu v večini drugačnega mnenja.

Za Noviča je sodišče pravnomočno odločilo, da je kriv umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, decembra lani, kmalu zatem pa je tudi začel prestajati kazen zapora. Morebitna ugodna odločitev ustavnega sodišča glede sklepov o priporu tako zanj ne bi prinesla večjih sprememb, bi pa lahko zahteval odškodnino za čas, ko je bil v priporu.

La. Da.
Prijavi napako
Komentarji
natas1
# 09.05.2018 ob 14:19
Prebrala Jakličevo odklonilno mnenje (ga globoko spoštujem in rada berem njegova jasna in nedvoumna mnenja). Vau, tale bo težka, verjamem v razsodbo Evropskega sodišča.

ps: za vse tiste ki Jakličeva mnenja etiketirate, kot je v tej državi etiketirano vse kar ni enoumje, pojdite kdaj na slovenska sodišča pa vam bo vse jasno. Kot mi je dejala ena odvetnica nekoč, nehajte sanjati, na Balkanu pravice in resnice ni, obvelja le zakon močnejšega in bolj pokvarjenega. Žal je šlo v našem primeru za dediščino, sem izgubila, sem se naučila, slovenska sodišča in uradno lansirana klientela okoli me ne vidijo nikoli več.
Homer.
# 08.05.2018 ob 20:34
Kaj je kdo dvomil da bi dvojni dr. glasoval v škodo članu SDS?
Partizan Miha
# 08.05.2018 ob 22:20
"Odločitev je potrdilo sedem ustavnih sodnikov, proti je bil sodnik Klemen Jaklič, ki je napisal odklonilno ločeno mnenje."

Ha, ha ha ha ! Odstop in takoj!, zaradi, sedaj že res preveč ogabno, očitne! politične kontaminiranosti!
xerces8
# 08.05.2018 ob 18:28
" obstaja ponovitvena nevarnost, torej da Milko Novič svoje dejanje ponovi."

Huh? A da bo še enkrat ustrelil že mrtvega človeka?
pobrisan
# 10.05.2018 ob 09:40
GORILA

Pritrdim!
Poznam primer prvega pokvarjenca Slovenije - g. Oneta!
-------------

Oneta z Magistrata, ki se je začel bratit z Erjavcem?
galoper
# 08.05.2018 ob 21:22
So odločilna mnenja, ki imajo osebnostni značaj, ali so ugotovitve odločilne, ker so s predpisi opredeljene?
Sredinski
# 08.05.2018 ob 21:04
Homer - Vse si povedal. Bravo!
xerces8
# 08.05.2018 ob 18:57
Tistem, ki je bil umaknjen?
Sredinski
# 08.05.2018 ob 19:21
Kako spet prav gospod Jaklič? Takšen tip človeka in strokovnjaka, kot je ddr. Klemen Jaklič, bi moral biti vsaj nevtralen.
Knight Kant
# 09.05.2018 ob 09:45
ajvard ---- 08.05.2018 ob 19:31
odklonilno ločeno mnenje Jakliča je kratko in vsebinsko močno.
kot večina njegovih ostalih ločenih mnenj
.
---------

Primerne so za politično angažirane lamentacije v Družini ali Ognjišču, kakršne so ga privedle do njegove trenutne funkcije.
pobrisan
# 09.05.2018 ob 08:50
Bo pa ESČP spet dalo klofuto našemu krivosodju.
GORILA
# 09.05.2018 ob 14:43
Kot mi je dejala ena odvetnica nekoč, nehajte sanjati, na Balkanu pravice in resnice ni, obvelja le zakon močnejšega in bolj pokvarjenega.

Pritrdim!
Poznam primer prvega pokvarjenca Slovenije - g. Oneta!
Knight Kant
# 09.05.2018 ob 10:21
ajvard ---- 08.05.2018 ob 19:31
snemite politične plašnice in preberite odklonilna mnenja,so izjemen sekundarni pravni vir!
-------------

Dejstvo, da večina tukajšnjih komentatorjev, vključno z esdeesovimi spletnimi bojevniki, zna skorajda stoodstotno vnaprej napovedati njegovo odklonilno ločeno mnenje pri določenih politično izpostavljenih zadevah, kaže na to, da ima gospod ddr po vsej verjetnosti nataknjena politična očala.

Tale primer sam po sebi sicer ni politično izpostavljen, ga pa kot takšnega od samega začetka izpostavljajo prav esdeesovi spletni bojevniki. Brez njihovega oglašanja jaz Novičevih povezav z SDS sploh ne bi poznal.
ajvard
# 08.05.2018 ob 19:31
odklonilno ločeno mnenje Jakliča je kratko in vsebinsko močno.
kot večina njegovih ostalih ločenih mnenj.

snemite politične plašnice in preberite odklonilna mnenja,so izjemen sekundarni pravni vir!
sweety983
# 08.05.2018 ob 18:37
Ustavni sodniki pa še enkrat tako, kot je pojasnjeno v članku Ko nad sodnikom ni nikogar.
Kazalo