Jaka Blažič se je lani izkazal na nekaj pripravljalnih tekmah, nato pa je na prvenstvu v povprečju dosegal po dobrih pet točk na srečanje in je bil pomemben mož v slovenski vrsti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jaka Blažič se je lani izkazal na nekaj pripravljalnih tekmah, nato pa je na prvenstvu v povprečju dosegal po dobrih pet točk na srečanje in je bil pomemben mož v slovenski vrsti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jaka Blažič
S Crveno zvezdo je lani osvojil redni del jadranske lige, igral dobro tudi v Evroligi in predvsem v Eurocupu, a v končnici sezone so Beograjčani ostali brez jadranske lovorike in tudi domačega naslova. V vseh tekmovanjih je v povprečju Blažič dosegal po dobrih 10 točk na tekmo. Foto: SPS/ABA

"Kot vsak igralec si želim priložnosti na tekmah, da dokažem, kaj zmorem. Selektor se je do zdaj na teh tekmah odločil, da bo namenil več priložnosti drugim igralcem. Pred nami je turnir v Ljubljani, potem gremo že na Kanarske otoke in bomo videli, kako se bo razpletlo," je pred turnirjem v Stožicah, kjer se bo Slovenija pomerila z Iranom, Brazilijo in Litvo, povedal Blažič. O morebitni večji minutaži je previdno dodal: "Dal bom svoj maksimum, to je jasno. Bomo videli, kako se bo pa odrazilo na tekmi. Počakajmo na priložnost in bomo videli."

Preveč napak naredi v napadu
Blažič je tudi lani potreboval nekaj časa, da se je ujel, nato pa zablestel na nekaterih pripravljalnih tekmah, tudi letos je potreboval nekaj časa, da je osvojil Zdovčev sistem: "Vsak trener ima svoje sisteme in svoje zamisli. Potreboval sem nekaj časa, da sem dojel njegovo igro, še posebej to, kaj zahteva v obrambi. V napadu je treba do konca izvajati njegov sistem, v klubih, kjer sem igral, tako pri Olimpiji kot tudi pri Zvezdi, pa je bilo nekoliko več svobode. Kdaj pa kdaj sem tako izpadel. Trener ima določene zahteve in igralce, ki najbolje spadajo v njegov sistem. Sem tukaj, da pokažem, kaj znam, in da dam vse od sebe."

"Hoče agresivno igro v obrambi. V veliki želji morda kdaj izpadem v tej agresivnosti. Težko bom v enem mesecu sebe spremenil in začel igrati povsem tako, kot on hoče. Toda tu smo vsi profesionalci, vsi želimo, da Slovenija na tem svetovnem prvenstvu naredi dober izid, je pa selektor tu glavni in bo imel na koncu glavno besedo," je o selektorjevem sistemu povedal 24-letni Blejec, ki je na z igro v obrambi na trenutke Zdovca že prepričal, a v napadu je še preveč napak, predvsem pa prehitro zaključuje napade in je preveč neučakan.

Branilci morajo sodelovati v skoku
196 centimetrov visoki branilec, čigar glavno orožje so eksplozivni prodori, naj bi že v Kaunasu igral več, a bo moral na pravo priložnost počakati na stoženske tri tekme. V Kaunasu so Slovenci na dveh tekmah pokazali precej bled obraz, a proti gostiteljici močnega turnirja, s katero se bo Slovenija pomerila tudi v skupinskem delu, je bila igra že precej obetavna: "Proti Litvi smo se dobro borili. Na koncu smo tudi izgubili z minimalno razliko. Igrali smo brez Gorana Dragića ter Domna in Erazma Lorbka. Mislim, da je ekipa v vzponu. Tudi na treningih igramo vsak dan bolje. V Kranjski Gori smo imeli težak ritem treningov in smo v Litvo prišli s kar malce težkimi nogami. Mislim, da bo zdaj v Ljubljani tisti pravi pokazatelj, kje smo v tem trenutku. Igramo tudi proti Litvi in Braziliji, ki veljata za eni izmed najboljših ekip na prvenstvu, kar bo zelo zahteven test."

Turnir v Litvi je razkril tudi glavno slovensko pomanjkljivost, za kar se je do zdaj izkazal skok: "Nedvomno moramo tudi branilci več pomagati v skoku. Naloga centrov je, da zaprejo prostor, mi branilci pa poberemo žoge. Tudi tukaj je treba delati, mislim pa, da ko bomo bolj sveži, bo tudi to lažje. Mislim, da je skok 80 odstotkov želja, 20 odstotkov pa tehnika, želja bo zagotovo na prvenstvu prisotna in bo tudi skok nedvomno boljši." Po odpovedi Erazma Lorbka bo še toliko pomembnejše sodelovanje prav vseh košarkarjev v skoku, do odhoda na SP pa bo selektor prečrtal le še eno ime.

ZDA in Španija prva favorita
Lani je debitiral na velikem tekmovanju, ko je po izjemno individualno uspešni sezoni pri Olimpiji – potem je sledil prestop k Crveni zvezdi – prvič zaigral na evropskem prvenstvu in pustil zelo dober vtis. Če si bo izboril mesto med 12, bo prvič zaigral še na svetovnem prvenstvu: "Že otroška želja je bila, da nastopim tako na evropskem kot tudi na svetovnem prvenstvu. Vsi fantje, ki smo na pripravah, si želimo, Jure se bo pa odločil, koga bo vzel tja. Reprezentance so vse močne in nevarne. ZDA in Španija sta prva favorita, za druge pa se mi zdi, da smo kar enakovredne in izenačene. Bodo zanimive tekme, motivacija pa na najvišji ravni."

Preteklo sezono je prvič igral v tujini. Bil je eden ključnih mož zvezde, Beograjčani so zelo uspešno igrali med sezono, osvojili pokal, a na koncu ostali brez najpomembnejših lovorik: "Morali bi postaviti piko na i, ali z osvojitvijo državnega prvenstva ali Lige ABA. Nič nam ni uspelo in razočaranje je bilo tako pri igralcih kot tudi odgovornih v klubu in navijačih veliko, a vseeno naredili smo korak naprej. Zvezda je po dolgem času igrala v Evroligi. Na srečo smo dobili povabilo za Evroligo tudi v naslednji sezoni. Ekipa bo spremenjena, nekoliko pomlajena z nekaj izkušenimi igralci in morali bomo pokazati res dobre igre, če bomo želeli doseči rezultat, ki ga v klubu vsi želimo. Tako kot v reprezentanci si bom moral tudi v klubu izboriti mesto. Odvisno je, koliko pokažeš na igrišču. Bom pa jasno zaradi uspešne lanske sezone od sebe še več pričakoval."