Goran Jagodnik bo s svojimi izkušnjami slovenski reprezentanci v veliko pomoč. Foto: Rene Gomolj
Goran Jagodnik bo s svojimi izkušnjami slovenski reprezentanci v veliko pomoč. Foto: Rene Gomolj
Goran Jagodnik, Jaka Lakovič
igralci so "Jagodo" izbrali tudi za pomočnika kapetana Jake Lakoviča. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Goran Jagodnik
Po uspešni sezoni pri Olimpiji je Jagodnik pripravljen na reprezentančne izzive. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Goran Jagodnik
Za izbrano vrsto je Jagodnik zaigral že leta 1997 na evropskem prvenstvu v Španiji. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj

Priljubljeni "Jagoda" je z odličnimi predstavami zelo hitro postal ljubljenec ljubljanske publike. V prvi sezoni pri najuspešnejšem slovenskem košarkarskem klubu je postal tudi kapetan zmajev in po dobrih igrah celo MVP meseca oktobra v Evroligi.
Lani se je najprej že poslovil od reprezentance, a se je po pogovoru s selektorjem Božidarjem Maljkovićem odločil, da znova obleče dres Slovenije in ji pomaga v Litvi. Na EP-ju verjame v dober rezultat, veseli pa se tud prihoda Aleksandra Ćapina k Olimpiji in upa, da bo v Ljubljani prihodnjo sezono moči združil tudi z Rašem Nesterovićem.


Reprezentanca je na položaju krila ostala brez Boštjana Nachbarja. Sami ste pred leti tudi v izbrani vrsti igrali na tem položaju, zadnja leta pa se bolje znajdete kot krilni center. Boste zdaj znova zaigrali na "trojki"? Ste o tem že kaj govorili s selektorjem?
Zadnja leta – recimo štiri sezone – igram na položaju "štiri". Tud pri Olimpiji sem večino časa igral kot krilni center. Položaj krila mi je že nekoliko tuj. Lahko odigram nekaj minut, da bi konstanto igral na tem položaju oziroma da bi bil to moj primarni položaj, to pa ne. Mislim, da bo moral selektor drugače kombinirati. V nekaterih kombinacijah lahko igram, nosilna "trojka" pa žal ne morem biti. Ta položaj je za mano. Napadalno bi še lahko odigral, a kar se tiče obrambe, so te fantje bolj usmerjeni kot "dvojke" in bi imel tako verjetno veliko težav.
Kaj pa na splošno za Slovenijo pomeni odsotnost Boštjana Nachbarja?
To je velik hendikep. "Boki" je bil zadnja leta eden glavnih igralcev v reprezentanci. Predvsem v napadu je bil med glavnimi nosilci in je eden boljših krilnih igralcev v Evropi. Nedvomno se bo zelo poznalo. Najverjetneje bomo morali nekoliko spremeniti tudi način igre. Verjetno bomo zdaj, ko ga ni, agresivnejši, a v napadu smo nedvomno zelo oslabljeni.
Dva tedna ste že skupaj. Kako potekajo priprave na evropsko prvenstvo?
Priprave potekajo normalno. Vse poteka po poteh, ki si jih je strokovni štab zamislil. Navodila poskušamo izpolniti po najboljših močeh. Mislim, da delamo zelo dobro. Vsako leto pride nekaj vmes. Moramo se sprijazniti s takim položajem. Tudi iz tega moramo poskušati potegniti najboljše. Zdaj bodo drugi igralci dobili več priložnosti in se bodo kalili za čez dve leti, ko bo najbolj pomembno. Tako bomo imeli za evropsko prvenstvo v Sloveniji nekaj dodatnih igralcev z izkušnjami.
Za reprezentanco sta prvi dve tekmi. Kaj lahko poveste po teh prvih dveh preizkusih?
Vedno lahko igramo še boljše. Glede na to, koliko časa smo skupaj in koliko treningov smo opravili, smo lahko zadovoljni. Selektor je lahko videl, kje so naše največje pomanjkljivosti. Mislim, da smo še premalo agresivni. V skoku smo večinoma še "premehki ". Mislim, da se moramo najbolj posvetiti popravi teh dveh elementov. Če bomo to popravili, se lahko nadejamo vrhunske uvrstitve.
Letos se je izbrani vrsti pridružilo nekaj novih obrazov. Kako so se ujeli? Zoran Dragić je, na primer, že na pripravljalnih tekmah dobil veliko priložnosti in dokazal, da bo pomemben člen tudi na EP-ju.
Zoran ima ogromno energije. Ko, na primer, pride s klopi in je šesti ali sedmi igralec, kot je bil v Krki, da moštvu dodatno energijo in neki zagon. Je dokaj agresiven v obrambi in za sabo je sposoben potegniti vso ekipo. Od teh mladih igralcev pričakujemo in potrebujemo, da tedaj, ko je najtežje, dajo ta dodaten naboj in borbenost ter potegnejo tudi nas preostale. Mislim, da je Zoran eden izmed igralcev, ki lahko spremenijo potek tekme.
Ozriva se še na klubsko sezono. Olimpija je dobila novega trenerja in tudi že nekaj igralcev. Je mogoče ponoviti uspešno lansko sezono?
Počasi se sestavljamo. Nekaj igralcev je novih. Upam, da bo ta mozaik čim prej sestavljen in da bomo poskušali narediti podobno dober rezultat kot lani. Nov trener in novi igralci pomenijo, da bomo verjetno potrebovali kar nekaj časa, da se uigramo. V Evroligi nas čaka močna skupina. Že uvodoma imamo dve težki tekmi z dvema favoritoma, ki kotirata zelo visoko, na sam evropski vrh. Če nam tu uspe pripraviti kakšno presenečenje, nam bo za naprej dosti lažje.
Pred kratkim je pogodbo z Olimpijo podpisal Aleksandar Ćapin, še vedno pa se omenja prihod Raša Nesterovića. Kaj vi kot kapetan ekipe menite o novih okrepitvah?
Ćapina poznam že iz reprezentance, tako da mislim, da ne bo težav z uigravanjem. Poznam njegove kvalitete, tako igralske kot človeške. Mislim, da je to zelo dober izbor z naše strani. Nisem se še slišal z Rašem oziroma nisem osebno slišal od njega, slišal pa sem, da naj bi bil zelo blizu. Globoko upam in tudi verjamem, da bova vsaj še eno sezono odigrala skupaj.