Goran Dragić, ki je pod taktirko Jureta Zdovca igral že pred petimi leti na EP-ju na Poljskem, je na pripravljalnih tekmah dokazal, da je izjemno pomemben za Slovenijo. Foto: Aleš Fevžer
Goran Dragić, ki je pod taktirko Jureta Zdovca igral že pred petimi leti na EP-ju na Poljskem, je na pripravljalnih tekmah dokazal, da je izjemno pomemben za Slovenijo. Foto: Aleš Fevžer

Z Litvo se dobro poznamo. Mislim, da so oni precej skrivali, tudi mi smo skrivali, saj nismo v pripravljalnem obdobju igrali vseh akcij. Valančiunas druge tekme ni igral, jaz prve. Bo drugačna košarka, kot smo jo videli na turnirju v Ljubljani in Kaunasu.

Jasno je, da reprezentanca na pripravljalnih tekmah ni navdušila, toda ves cikel, oba meseca, se je spopadala s številnimi težavami. Sprva se je poškodoval Erazem Lorbek. Najprej je šlo le za poškodbo gležnja, nato še kolena in po zadnji novici mora krilni center, ki se je medtem že razšel z Barcelono, spremeniti raven dejavnosti, sicer bi bila lahko ob enakih obremenitvah in naporih ogrožena celo kariera. Slovenija se je tudi dobro šele začela pripravljati, ko je ritem uničila izsiljena pot na turnir na Kitajsko, kjer je izbrana vrsta le igrala tekme in izgubila dragocene treninge, obenem pa je še Phoenix dovolil Goranu, da nastopi le na treh pripravljalnih tekmah.

Na prijateljskih tekmah igra ni bila dobra
Starejši izmed bratov Dragić se je sprva nagibal bolj k odločitvi, da si letos vzame prosto poletje, a je na koncu vendarle dal prednost reprezentanci. Dolgo ni vadil z ekipo na pripravah in po priključitvi je poprosil Sunse, da mu dovolijo nastopiti vsaj še na dveh tekmah. Ljubljančan je sicer takoj dokazal svojo kakovost in nesporno znanje ter da je ključen mož Slovenije, a je vseeno v igri celotnega moštva še veliko napak in zato je črnogled oziroma vsaj realen Dragićev pogled tudi razumljiv: "Ni skrivnost, da se nismo najbolje znašli na parketu. Gledali ste tekme. Marsikaj se da popraviti, a je to zelo težko. Če do zdaj v dveh mesecih nismo popravili, bomo težko v nekaj dneh."

"Tudi če ne pridemo v četrtfinale, s to ekipo mislim, da to ne bi bil neuspeh. Moramo biti realni. Nimamo ekipe za najvišja mesta. Ne gremo z belo zastavo, borili se bomo po najboljših močeh, videli pa bomo, kaj nam bo to prineslo. Kot ste videli, prijateljskih tekem nismo dobro odigrali," je dodal Dragić. Po njegovih besedah gre sklepati, da vendarle tudi znotraj moštva ni vse tako, kot bi moralo biti, oziroma po ustaljeni frazi – kemija (še) ni prava: "Jaz sem samo en igralec. Če hočeš narediti uspešen izid, potrebuješ pravo kemijo. Za zdaj tega še nimamo. Upam, da se to lahko hitro spremeni. Po drugi strani je pa to lahko dobro. Na prejšnjih prvenstvih je bila kemija v ekipi že pred prvenstvom tako dobra, da smo zmagali na vseh pripravljalnih tekmah, potem pa najpomembnejše izgubili. Zdaj smo slabše začeli, izgubili nekaj teh pripravljalnih tekem. Morda se nam bo pa izšlo ravno, ko bo najbolj treba in bomo takrat najbolje igrali."

Slovenci do zdaj niso igrali več kot pol akcij
Kljub vsemu pa Gogi zatrjuje, da bo na svetovnem prvenstvu zelo motiviran in že zadnjih nekaj akcij – do zdaj ni izpustil še niti enega velikega tekmovanja – je praktično vsakič naredil korak naprej in bil pomembnejši člen izbrane vrste. Lani je bil na Eurobasketu prvi strelec in podajalec ekipe, z dobrimi igrami pa si je prislužil kot drugi Slovenec mesto v prvi peterki turnirja najboljših reprezentanc stare celine. Formo je obdržal tudi med sezono, ko je bil prvi nosilec Sunsov in si po dobrih igrah priboril nagrado za igralca, ki je v Ligi NBA najbolj napredoval.

S formo 28-letni organizator igre še ni zadovoljen, a verjame, da se do začetka prvenstva še lahko dvigne oziroma potrebuje le eno tekmo, da jo ujame in z ritmom zaporednih srečanj zadrži. Poleg tega Slovenci na pripravljalnih tekmah še niso razkrili vseh kart in pokazali glavnih adutov, tako da je možnosti za napredek še dovolj: "Precej smo skrivali. Nismo igrali več kot pol akcij. Ključen bo skupinski skok. Treba je zapirati z obrazom ali s hrbtom. Vseh pet mora iti na skok. Imeli smo težave, mislim, da smo na vseh tekmah izgubili skok. To je zelo pomemben segment igre. Nasprotniki dobijo deset skokov več, kar pomeni deset napadov več. Samo polovico jih realizirajo za dve točki in je deset točk naskoka. To je zelo veliko. Glavna bo borbenost. Čeprav smo nizki, lahko z borbenostjo to nadomestimo."

Že prva tekma zelo pomembna
Dragić je vodja reprezentance na parketu, obenem pa tudi eden izmed najbolj izkušenih, saj je poleg Uroša Slokarja edini, ki ga čaka že tretji nastop na svetovnem prvenstvu: "Leta 2006 smo imeli zelo močno ekipo, nista prišla le Vujačić in Smodiš. Leta 2010 je bilo kar nekaj odpovedi. Težko je primerjati, saj je bila ekipa zelo spremenjena. Igrali smo četrtfinale. Dobili smo Turke in je bilo zelo težko. Pri nas je že stalnica, da nekdo ne pride oziroma je kdo poškodovan. Lakovič in Nachbar sta se upokojila. Jaz se malo šalim, da sta onadva toliko naredila za reprezentanco, da bi jima moral KZS postaviti spomenik. Zdaj prihajajo na plan mladi fantje, ki bodo v prihodnosti nosili glavno breme. Da greš na svetovno prvenstvo, je ena najlepših izkušenj in odigraš proti močnim ekipam."

"Upam, da bomo napredovali v igri. Da se bomo dvignili, saj imamo v igri preveč padcev. Preveč igramo toplo-hladno. Dve najpomembnejši tekmi bosta proti Avstraliji in Litvi. Všeč mi je, da imamo Litvo zadnjo, ko bomo že marsikaj vedeli, kako bo vse skupaj v skupini. Južna Korejo, Angolo in Mehiko moramo nujno premagati. To je "must win". Druga dva sta pa zelo težka. Že prva tekma bo zelo pomembna proti Avstraliji," je o skupinskem delu, ki se bo z dvobojem proti Avstraliji začel v soboto, še pristavil novopečeni kapetan Slovenije.

Z Litvo se dobro poznamo. Mislim, da so oni precej skrivali, tudi mi smo skrivali, saj nismo v pripravljalnem obdobju igrali vseh akcij. Valančiunas druge tekme ni igral, jaz prve. Bo drugačna košarka, kot smo jo videli na turnirju v Ljubljani in Kaunasu.