Pred Miho Zupanom je nastop na drugem velikem tekmovanju. Igral je že na svetovnem prvenstvu v Turčiji leta 2010. Foto: Aleš Fevžer
Pred Miho Zupanom je nastop na drugem velikem tekmovanju. Igral je že na svetovnem prvenstvu v Turčiji leta 2010. Foto: Aleš Fevžer

"Pred nami je turnir v Ljubljani. Treba je izboljšati igro, popraviti napake, ki se nam pojavljajo. Tu mislim predvsem na skok. Pred nami je dober test. Te tri tekme bodo dober test, potem pa nas čaka še tisti obračun z ZDA. Moramo izboljšati igro, in zato so te tekme ključnega pomena," je pred začetkom turnirja v Ljubljani povedal Zupan.

Slovenija se bo v Stožicah pomerila z Iranom, Brazilijo in Litvo. Prav proti Litvi, s katero se je Slovenija pomerila v Kaunasu, pa je Kranjskogorčan pokazal najboljšo igro, ko je bil z 18 točkami prvi strelec tekme: "Tisto tekmo mi je steklo. Bil sem vroč in igralci so mi veliko podajali. Velikokrat sem ostal tudi sam in sem zadel. Stekel mi je tudi met z razdalje, a kot sem že rekel, ni pomembno, kdo da točke. Na eni tekmi gre enemu, na drugi drugemu."

Razmišljati le o Avstralcih
Se je pa tudi proti Litvi pokazala največja slovenska težava, ki je za zdaj skok, saj so ga Slovenci prepričljivo izgubili na vseh tekmah: "Največji problem imamo v skoku. Tako v obrambi in napadu. Premalo se borimo pod košem in preslabo zapiramo. To je tudi glavni razlog, da smo izgubili te tekme. Še posebej se je to odrazilo na tekmi proti Litvi. To je treba izboljšati. Pričakujem, da bo že na naslednjih tekmah bolje. Visoki igralci moramo zapirati in poskušati pobrati čim več žog, tudi nižji pa morajo pomagati."

Zupan, ki je verjetno najboljši gluhi košarkar na svetu, je nastopil že pred štirimi leti na svetovnem prvenstvu v Turčiji, ko se je Slovenija prebila v četrtfinale, letos pa so cilji še višji: "Jure je napovedal polfinale. To je zelo težko dosegljiv cilj, a je prav, da so cilji visoki. Seveda bi ga radi izpolnili, a moramo iti počasi, korak za korakom. Zdaj moramo razmišljati le o prvi tekmi, ki jo moramo dobiti, in šele potem lahko razmišljamo za naprej. Tako zdaj razmišljamo samo o Avstralcih. Realno je, da pridemo med prvih osem, potem pa je vse možno. Že uvrstitev med prvih osem bi bil lep uspeh."

Ključno, da ekipa dobro funkcionira
Zupan in Jure Zdovc sta že sodelovala pri Olimpiji in nato tudi v Sankt Peterburgu pri Spartaku, zdaj pa sta moči združila tudi v reprezentanci: "Vem, kaj pričakuje Jure od mene. Posebnih pričakovanj sicer nimam, a vem, kaj mi bo namenil, in takrat bom dal vse od sebe. Z Juretom zelo dobro sodelujeva, nimava nobenih težav zaradi preteklosti, in pričakujem, da se bomo uspešno pripravili ter naredili v Španiji dober rezultat."

"Poskušam čim bolj izkoristiti minute, ki mi jih Jure namenja. Ne pričakujem, da bom igral 30 minut, ampak da odigram korektno minute, ki jih dobim, in dam vse od sebe, odigram, kot znam, in naredim, kar Jure od mene zahteva. Proti Litvi se dobim precej priložnosti. Steklo mi je tudi v napadu, a za nas je ključno, da dobro funkcioniramo kot ekipa. Ni pomembno, kdo da pet ali dvajset točk, važno je, da dobro funkcioniramo. Za zdaj sem zelo zadovoljen z organizacijo in treningi. Verjamem, da se bomo dobro pripravili," je dodal 205 centimetrov visoki 32-letni slovenski reprezentant, ki se je prek Slovana in Olimpije podal v tujino, kjer je najprej igral za Trikalo v Grčiji.

V Turčiji tudi v prihodnji sezoni
Zupan, ki je prvotno igral na poziciji krilnega centra, zdaj veliko pomaga tudi na položaju centra, kar je ob težavah Slovenije s pomanjkanjem visokih in kakovostnih centrov toliko pomembneje: "Zdaj že kar nekaj časa igram tudi kot center. Zaradi svoje moči. Nekaj časa sem igral kot štirica, a zaradi situacije sem pomagal tudi na centru. Poskušam izkoriščati tudi met z razdalje - to ste lahko tudi videli, saj nisem klasičen center. Sem nekoliko nižji, a vseeno poskušam to nadomestiti z drugimi stvarmi."

Iz Grčije je odšel v Rusijo k Spartaku, nato pa se je preselil v Turčijo, kjer se je odlično znašel. Najprej je igral za Türk Telekom, v prejšnji sezoni pa je dobro igral za Ušak: "V klubu sem zelo zadovoljen. Uvrstili smo se med osem in prišli v Evropo. To je bila velika stvar za klub, saj je prišel v prvo ligo. Že v prvi sezoni smo bili zelo uspešni, pravi hit sezone. Zadovoljni so bili z mano, in zato sem podaljšal še za eno leto. V klubu se odlično razumemo in brez okrevanja sem se odločil za nadaljevanje sodelovanja. Pričakujem še eno dobro sezono."