Ne spreglejte

Poudarki

  • Kakšna bo podoba izbrane vrste v bližnji prihodnosti?
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 12 glasov Ocenite to novico!
Slovenija - Škotska
Novi tekmovalni izzivi slovensko reprezentanco čakajo prihodnjo jesen, ko bo odigrala štiri ali šest tekem v novoustanovljeni Ligi narodov. V kvalifikacijah za SP je s tremi goli in petimi podajami izstopal Josip Iličić, udeležen je bil pri dveh tretjinah vseh slovenskih zadetkov. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
VIDEO
Mijatović bo izbiral med...
VIDEO
Udovič in Laurenčič oceni...
VIDEO
Igralci zadovoljni z delo...
VIDEO
Najboljša leta za slovens...

Dodaj v

Revolucija na klopi, evolucija na igrišču

Vodilne vloge bodo obdržali zdajšnji nosilci
10. oktober 2017 ob 09:23
Ljubljana - MMC RTV SLO

Slovenska nogometna reprezentanca se bo v boj za novo veliko tekmovanje podala z novim selektorjem, med igralci pa bo verjetno manj sprememb kot po koncu kvalifikacij za Euro 2016.

Samir Handanović, Mišo Brečko, Branko Ilić, Nejc Pečnik in Zlatan Ljubijankić so bili tisti, ki so se pred dvema letoma poslovili po neuspehu v dodatnih kvalifikacijah proti Ukrajini, nakar je na naslednji tekmi čez štiri mesece proti Makedoniji Srečko Katanec dal priložnost petim debitantom, med katerimi so bili tudi Nejc Skubic, Aljaž Struna in Miha Zajc.

Bi se lahko takšno število novih obrazov pojavilo tudi na prvi tekmi novega selektorja, ki bo predvidoma spomladi prihodnje leto? Najbrž ne, saj bo "upokojencev" bistveno manj kot po labodjem spevu okostja "južnoafriške" zasedbe v Lvovu in Ljudskem vrtu, če sploh kakšen. Nejasna je namreč le reprezentančna prihodnost Boštjana Cesarja, vsi drugi bodo še naprej na voljo.

Kateri bodo novinci?
Nabor igralcev, iz katerega bo črpal sedmi selektor v zgodovini slovenske samostojnosti, pa se bo gotovo razširil za kakšno ime. Katanec se je med turbulentnim drugim mandatom odpovedal Petru Stojanoviću in Dominicu Marohu, na svoj prvi vpoklic v člansko reprezentanco še naprej čaka nekoč eden izmed stebrov mlade izbrane vrste Domen Črnigoj, od tistih, ki so nekdaj že bili del moštva, pa so potem iz različnih vzrokov odpadli, lahko omenimo še Martina Milca, Luko Krajnca in Harisa Vučkića. Najmlajši nogometaš, ki je kdaj stopil na zelenico v slovenski ligi, se je v zadnjih tednih na Nizozemskem po dolgem času vrnil v redni igralni ritem.

Izmed mladeničev, ki so novembra 2015 v Kopru na kolena spravili svetovne prvake Srbe, bi lahko v bližnji prihodnosti članski debi dočakali še Luka Zahović, Dino Hotić in edini Slovenec v Premier ligi Jon Gorenc Stanković, ki trenutno okreva po poškodbi. Boj za številko dve med vratarji bo še zaostril Grega Sorčan, v mislih novega selektorja bodo gotovo tudi nekateri drugi člani te generacije - Aleks Pihler, Gregor Bajde, Jure Balkovec, Nik Kapun ... Prvo ime zdajšnjega rodu U-21 je Martin Kramarič, medtem ko je njegov vrstnik iz letnika 1997 Jan Repas to stopničko že preskočil.

Kritična položaja: zadnji vezni in levi branilec
Kljub razmeroma široki paleti nogometašev še zdaleč ni vse rožnato. "Na nekaterih položajih imamo v slovenskih reprezentancah že kar nekaj časa primanjkljaj, to je na položaju zadnjega veznega igralca in levega bočnega branilca. Tu imamo premalo konkurence. Tudi na položaju osrednjega branilca pogrešamo še koga z levo nogo," je za Val 202 povedal nekdanji selektor Slaviša Stojanović.

Bojan Prašnikar takole pojasnjuje, zakaj se to dogaja: "Z zmanjševanjem števila slovenskih igralcev in večjim številom tujcev v slovenskih klubih si ožimo svoj prostor in imamo veliko večje težave pri sestavljanju reprezentanc na nižji ravni - U-17, U-19, U-21, od koder se potem črpajo prihodnji najkakovostnejši igralci. Tu imamo precej težav, premalo se ukvarjamo z njimi in treba bo marsikaj napraviti."

Kakor koli že, kot vselej bo pomemben že začetek novega obdobja oziroma kvalifikacijskega ciklusa. Slovenija je zadnje štiri začela neuspešno in takoj poskrbela za vznemirjenje v javnosti ter nemir pri nogometaših in selektorjih. Severna Irska (2010), Estonija (2014) in Litva (2016) naj bodo pred prihodnjimi izzivi opozorilo, da se dan največkrat res pozna že po jutru.

Agresivnost, borbenost, srčnost in disciplina
Zaradi novoustanovljene Lige narodov bodo kvalifikacije za Euro 2020 nekoliko drugačne, kot smo jih vajeni, trajale bodo od marca do novembra 2019. Na prvenstvo se bodo uvrstili prvo- in drugouvrščeni iz desetih skupin, zadnji štirje udeleženci pa si bodo na podlagi dosežkov v Ligi narodov vstopnico za finalni turnir priigrali šele konec marca 2020. Na Euro se bodo namreč uvrstili tudi zmagovalci vseh štirih divizij Lige narodov, ki se na prvenstvo ne bodo prebili skozi kvalifikacije. Žreb kvalifikacij bo 2. decembra 2018 v Dublinu.

Skupine v Ligi narodov bodo izžrebali 24. januarja v Lozani. Slovenija bo igrala v diviziji C, seznam njenih 11 mogočih tekmecev bo dokončno znan drevi po koncu kvalifikacij za SP. V diviziji C bodo ena skupina s tremi in tri skupine s po štirimi reprezentancami, kar pomeni, da Slovence, ki bodo v skupini nosilci, prihodnjo jesen od septembra do novembra čakajo štiri ali šest tekmovalnih tekem.

"Ne vem, kaj bi si lahko izmislili novega. Vemo, po kakšni poti smo prišli do velikih rezultatov. Vsekakor morata moštvo krasiti agresivnost in borbenost! Kakovost ni sporna, vendar se v nogometu ne da funkcionirati brez srčnosti in discipline. Za to si moramo močno prizadevati," je recept za uspeh pred desetimi leti, ko je sedel na slovensko klop, predstavil Matjaž Kek. Ta je kot kakšen star recept iz Slovenske kuharice še kako uporaben tudi danes. Ravno srčnost je tista, ki smo jo v teh kvalifikacijah na ključnih tekmah v Glasgowu in Trnavi vsi tako pogrešali.

Matej Rijavec
Prijavi napako
Komentarji
stewie
# 10.10.2017 ob 09:37
Proti kateri reprezentanci pa sme prejeti kak smešen gol, da bo kljub vsemu še dovolj dober zate?
prlek
# 10.10.2017 ob 10:22
Veliko se je te dni pisalo po forumih, da bi glede selektorja morali posnemati košarko in Kokoškova.
Pa naredimo vzporednici.
Najboljši košarkaš Goran Dragić je (oz. naj bi) vplival na izbor Kokoškova. Kokoškov je zgradil reprezentanco okrog Gorana in temu prilagodil tudi način igre, taktiko.
Prvo vprašanje pri nogometu je, kdo je igralec, okrog katerega bi se zgradila reprezentanca.
Najdražji igralec v polju je Kevin Kampl. (Zdaj ne bi diskutiral ali je naš najboljši.) Vsi vemo, da je trener s katerim se Kampl najboljše razume Roger Schmidt. Verjamem, da bi Scmidt zgradil reprezentanco okrog Kampla. Igra bi verjetno bila hitra in atraktivna.
Rezultat pa...? No, slabše kot 4. mesto v skupini že ne bi bilo.
Me zanima koliko bi vas bilo za tak scenarij.
Seveda, če zanemarimo dejstvo, da NZS Schmidta ne more plačati.

Zgornje je samo takole za ilustracijo, da se ne da kar tako prenesti modela iz enega športa v drugega.
Ja tudi v odbojki in rokometu imamo tujega selektorja. Ampak v vseh teh primerih, Gianni, Vujo, Kokoškov, gre za vrhunske strokovnjake. V nogometu pa so cene takih vrhunskih strokovnjakov za NZS previsoke.
angryjoe
# 10.10.2017 ob 09:52
Joj, novinarji sedaj filozofirate sto na uro, kje ste pa bili, ko je Katanec potapljal reprezentanco?
+ Vse te febate so brezpredmetne. Edino kar potrebujemo je sposobnega selektorja.
F_Underwood
# 10.10.2017 ob 09:41
Baje, da samo proti Nemčiji iz enajstmetrovke :)
stewie
# 10.10.2017 ob 10:03
Zbornaja je 4 leta nazaj govoril tudi, da Rusiji polfinale na SP v Braziliji ne uide. In hvalil Capella, kasneje, ko ga je pa zveza odpustila, pa pisaril, kako mu itak nikdar ni bil preveč pri srcu.
Da tega, kako se je naslajal med drugim polčasom Hrvaška - Slovenija letos na SP v rokometu, ko so Hrvatje še visoko vodili, po koncu tekme pa njegovih komentarjev pod rokometom naenkrat ni bilo več.
Toliko o tem, kako resno gre jemati novice o Nokii...
sportivko
# 10.10.2017 ob 10:14
Analize, teorije, govoričenje, statistike ..... ko bi / če bi ...
prim00z
# 10.10.2017 ob 10:17
ne vem, kako islandiji s 6x manj prebivalci uspe priti na SP...

očitno majo velik genski bazen igračev...
manrose.
# 10.10.2017 ob 10:43
Novinar, ali lahko poveste Mijatovicu, naj organizira vec prijateljskih tekem, vec reprezentancnega fuzbala. Cakat do spomladi in gledat druge, kako igrajo.... to je malo dolga doba. Reprezentance bi morale igrati vsaj vsake 2 meseca.
AlBundy
# 10.10.2017 ob 10:24
Upam, da bo novi selektor med drugim končno ugotovil, da Krhin v reprezentanci pač nima kaj iskati.
rabelj
# 10.10.2017 ob 12:05
Najbolj zabavno pri Katancu pa je bilo, ko je za tisti tekmi z Anglijo in Slovaško (ko je Slovenija zaradi Katančeve taktike in miselnosti že bila v zelo slabem položaju) igral precej na način kot smo zahtevali "kavč selektorji" (glede na izjave pred tekmo iz inata) in glejga zlomka- 4 točke s katerimi smo se vrnili med žive.
Kavč selektorji smo vedno zahtevali drugačen/ambiciozen pristop, bolj napadalno in živo igro. Ne pa igrati bunker na 0:0 in s prepričanjem pred tekmo da je npr. Litva velesila proti kateri nimamo šans!
športnik 100
# 10.10.2017 ob 10:25
Pomalditi reprezentanco...brez Samadžiča in podobnih.
Trdo delo.
Mir v gardarobi.
Igrali naj bi samo igralci, ki imajo minutažo v klubih.
Naqjveč po trije tuji igralci...v klubih slovenske lige.
Nisem nacionalist..ampaki leta 1981 je za Olimpijo
igralo tudi po 7 domačih igralcev. Ne vrjamete ?
Tone Rožič, Marko Elsner, Vili Amršek, Zdenko Iskra, Zvone Terčič,
Janez Voljč, Peter Ameršek, Srečko Katenec...in ostali z manjšo
minutažo...kot na primer večni talent Darko Domadenik, Jože Prelogar,
Roman Bengez in Janez Hudarin.
Tisto sezono je bila Olimpija v močni yu ligi sedma...in če bi zadnjo tekmo
na Kantridi dobila proti Reki...bi prvenstvo končala tam okoli četrtega mesta.
Kot zanimivost,,,na rekini častni loži sta bila gosta takrat tudi legendarna
Mateja Svet in Tomaž Čižman.
Kaj hočem povedati ? Vse se da če je volja želja in prava smer. Tudi Slovenci
imamo talenterane športnike.....ki pa so jasno garali za svojo, klubsko in reprezentačno
slavo
primziSTAR
# 10.10.2017 ob 14:08
Eeee moj Slave...da ima Slovenija primanjklaj na zadnjem veznem...hm...kaj pa Kevin Kampl???
SpicyWeiner
# 10.10.2017 ob 11:12
Carlo Ancelotti je edina logična izbira. Naj pač vzamejo hipoteko na prostore NZSja na Brdu pa bo dovolj denarja :-)
vslivnje
# 10.10.2017 ob 10:13
Zadnji vezni? Jaz ne bom nikdar razumel, zakaj ni možno dati šanse Filipoviću. Že nekdaj, ko je bil po mojem mnenju na vrhuncu v Mariboru, pred njim prednost Mertelj, sedaj se ga tudi ne povoha. Sicer tip niti približno ne igra redno v Belgiji, ampak vsaj igra, kar za Krhina ne moremo reči...
clemente007
# 10.10.2017 ob 12:21
jaz poslušam tega Prašnikarja že neki let tle po tej televiziji...pa sej še 1x ni povedal ene konkretne stvari. Vse se neki govori okoli in nič se ne pove točno...
P...povej v kamero resnico kaj si mislis o nečemu ne pa vedno neki na splošno govorit ko da se bojite koga...wtf?? jaz nevem, ma kaj je tako težko dobit 3 ljudi, ki nekaj vejo o nogometu in jih niu strah tega povedat al same neke p.cke na kameri.
Pa poglejte italijane, tam pridejo strokovnjaki in se govori o konkretnih stvare v nogometu ne pa neki na splosno:' ja to bi lahko blo tko, aha zdej smo zgubili pa bi blo dobro neki drugega nardit, pa nikoli nič kopnkretnega se ne pove!!
Lesinar
# 10.10.2017 ob 10:06
Zbornaya, kaj pa če bi ti postal selektor? Zbornaya, povedi!!!!
trolicnez
# 10.10.2017 ob 09:56
Zadnjic je zbornaja navedel zanesljiv vir, da prihaja sven goran eriksson. A mogoce kdo kaj ve o tem?
dunbar
# 10.10.2017 ob 13:17
Če bo ostal maneken Krhin zadnji vezni tudi v novem obdobju, se ne bo veliko spremenilo...Dejstvo je, da je po kvalieti nismo na nivoju najmočnejših evropskih ekip, ki se redno uvrščajo na velika tekmovanja. Kaj so kalibri, ki odločajo kvalifikacije, smo videli včeraj, ko sta Modrić in Rakitić Hrvaško porinila vsaj v dodatne kvalifikacije...
daco1
# 10.10.2017 ob 10:39
Kaj je delal Katanec narobe povejo rezultati.Premagali nismo nobenega,ki je rangiran višje kot mi.
Nisem proti Kavčiču,niti ne poznam njegovega prejšnjega dela.toda če bomo nadaljevali kot sedaj,višje od 3.mesta v skupini ne bo šlo.
.
stewie
# 10.10.2017 ob 10:25
prim00z
# 10.10.2017 ob 10:17
ne vem, kako islandiji s 6x manj prebivalci uspe priti na SP...
očitno majo velik genski bazen igračev...


V Moskvi so že rezervirali eno sosesko, da jih gre celotna država spodbujat na SP.
Anfield1892
# 10.10.2017 ob 11:21
"Z zmanjševanjem števila slovenskih igralcev in večjim številom tujcev v slovenskih klubih si ožimo svoj prostor in imamo veliko večje težave pri sestavljanju reprezentanc na nižji ravni."

Prašnikar spet bluzi v tri krasne. Če bi skoraj 100 slovenskih nogometašev, kolikor jih trenutno v tujini namesto tega igralo doma, bi imeli mladi še manj možnosti za igro, kot pa jo imajo sedaj.
prlek
# 10.10.2017 ob 10:28
@mojo
"Mi kdo pove, kaj je Katanec delal narobe?"

En del odgovora je v zadnjem stavku zgornjega članka:
"Ravno srčnost je tista, ki smo jo v teh kvalifikacijah na ključnih tekmah v Glasgowu in Trnavi vsi tako pogrešali."
In to je tisto, kar večina Katancu najbolj zameri. Ziheraški pristop na 0:0 na teh dveh tekmah, kjer so naši streljali v okvir vrat vsega skupaj enkrat.
Ampak glej ga zlomka, Ircem pa se je včeraj v Walesu taka taktika izšla.
urosh444
# 10.10.2017 ob 11:11
Kakovosti ne manjka? Se mi pa zdi, da kakovosti manjka, nas sta pa včasih reševala borbenost, agresivnost, ekipni duh, itd. Kvalitete pa je v precejšnjem delu ostali reprezentanc (če se primerjamo z balkanskimi za začetek) več. Res pa je, da nimamo takega renomeja kot v košarki ali rokometu, kjer se naši najboljši lahko prodajajo v največje klube, tega pri nogometu ni in potem smo prisiljeni krpati s tistim , kar imamo.
SF0100
# 10.10.2017 ob 10:52
Kaj je delal prav?
mojo
# 10.10.2017 ob 10:48
@daco1
Kaj je delal Katanec narobe povejo rezultati.

Še vedno, kaj? Kaj je delal Katanec narobe, da ni bilo rezultatov?

PS: Še vsak selektor do sedaj je "zafural" vsaj en cikel: Verdenik, Katanec, Prašnikar, Oblak, Kek, Stojanovič.
srka
# 10.10.2017 ob 21:48
Bolj kot sama imena bo pomembno to, da fante poveze in jim vlije tisto zdravo samozavest, ki jo lahko pumpajo z borbenostjo in srcem. Sej vsi znajo igrat nogomet.
torcida_ce
# 10.10.2017 ob 19:14
Napravil sem račun, samo da malo pokažem kakšno je razmišljanje povprečnega forumskega pametnjakoviča.

1) Potrebujemo boljšega vratarja. Aha. Imamo takega, ki prejema najmanj golov v španski ligi, ki je kandidat za zlato žogo in ni dovolj dober. Zelo merodavno mnenje.
2) Stojanovič - v pretekli sezoni eden najbolj kritiziranih branilcev v HNL. Dobra rešitev za reprezentanco, ni kaj.
3) Kruno Jurčić. Eden od najbolj preziranih trenerjev na Hrvaškem. Znan po svojih izpadih na novinarskih konferencah, po tem da je v 2 tekmah z Realom in Lyonom dobil 14 golov in seveda. Nepozabnim selfijem z Mourihnom. http://m.goal.com/c/hr/news/7168/galerij
e/2016/09/19/27660112/svi-dinamovi-treneri-cico-sva-tri-puta-s-gotovo-istim/krunoslav-jurcic-jose-mourinho/14
4) Kampl idol SLO navijačev. Igralec, ki od Salzburga naprej v nobenem klubu ni bil dodatna vrednost.

To me spominja, na čase ko sem bil še otrok. Na radiju Celje smo imeli oddajo Rumeni C, kjer so gledalci klicali in komentirali politiko. V času Peterletove vlade je to bilo. Pa so klicali pametnjakoviči, ki niso razumeli razlike med vlado in parlamentom.
Nekatere stvari se ne spreminjajo.
TellingTheTruth
# 10.10.2017 ob 12:05
Se jaz javim za trenerja. Taktike ne bom imel. Razmisljal o nasprotniku tudi ne bom. Le na dan tekme bom zavil na forum RTV pogledal kateri je najbolj ocenjen komentar in se ravnal po njem. Ce bo kriza bom prebral se ekipino kolumno pa je uspeh zagotovljen. Zakaj bi imeli pravega trenerja ce imamo lahlo cenejsega predstavnika kavcarjev?

Ja prav ste slisali, pol manj racunam kot je sreco! NZS, poklicite me!
Anfield1892
# 10.10.2017 ob 11:30
Da me ne bi kdo narobe razumel, hočem povedati, da je odliv domačih igralcev v tujino zelo velik in so bili klubi prisiljeni poseči za tujmi igralci, sicer bi kvaliteta moštev preveč padla.
stewie
# 10.10.2017 ob 10:23
mojo
# 10.10.2017 ob 10:06
Mi kdo pove, kaj je Katanec delal narobe?


To ti lahko povesta le njegova bioenergetika.
vesela veverica
# 10.10.2017 ob 09:58
kakšen bombastičen naslov :D
expat2015
# 10.10.2017 ob 18:54
Pa poskusimo s Tonckom Randolphom se v fuzbalu. Mogoce kar z dvema, ce nam skripa na dveh polozajih. Mogoce potem vsaj pridemo na Euro, ce ga kar takoj ne osvojimo.
V-slog
# 10.10.2017 ob 18:36
Vidim, da nas je kar dosti za Kruna Jurčića. Ne pa pozabit na Miklaviča, kot pomočnik bi bil še kako dodana vrednost.
RYAN
# 10.10.2017 ob 17:45
a ni zanimivo hrvati objavil da smo slovenci objavil ime velikog žutog za selektorja pri nas pa niti besede
AndrejJovic
# 10.10.2017 ob 16:45
V vsakem in res VSAKEM primeru mora novi selektor menjat tudi pomocnike ker Ceh in Pejkovic (ne vem če je še zraven) zagotovo nimata kaj delat zraven.
Sem preprican da imamo dovolj potenciala za nov roster.
Mazni
# 10.10.2017 ob 16:35
Jaz sem za Ačimovića!
Lovec
# 10.10.2017 ob 11:35
Hm..., še jaz bi malo,.... raje bi videl, da nekdo sestavi reprezentanco, ki ji bi bil primarni cilj igrati nogomet tako, da bi bili gledalci torej navijači zadovoljni. Da bi bila igra atraktivna, moderna.

Dokler bomo uvažali balkanske strokovnjake in bili vpreženi v dober stroj za pranje denarja in prirejanje raznih stav in podobne Balkancem znane rabote, dotlej bomo imeli drag nogometni ustroj z slabim učinkom in slabimi navadami.
drf2006
# 10.10.2017 ob 10:54
Žan majer?
gigu
# 10.10.2017 ob 10:46
Upam da Žuti prevzame..
Blackbaerd
# 10.10.2017 ob 10:41
Ravno ta novemberski rok bi bil idealen za preizkus novih igralcev, a kaj ko je NZSju vseeno. Sramota, se vidi, da nismo resni kar se tiče nogometa in da je Maribor presežek.
stewie
# 10.10.2017 ob 09:45
Torej nekako v tem stilu:
https://www.youtube.com/
watch?v=02VEjfdK9So
dante123
# 10.10.2017 ob 10:48
@sportnik 100
Ti si zgleda isto kot Katanec še nekje v 80-tih, ko še ni bilo EU in Bossmana.
leondejan1
# 10.10.2017 ob 10:48
Upam da bo Edi Reja selektor
mojo
# 10.10.2017 ob 10:34
@prlek

Ne vem, ali ni bilo srčnosti, ali pa niso bili dovolj dobri, da bi bili nevarnejši na teh dveh gostovanjih? Misliš, da si niso želeli več? Jaz menim, da v danem trenutku ni bilo kvalitete za kaj več. Kolikor se spomnem izjav, srčnosti ni manjkalo. Ali pa so vsi skupaj, igralci in selektor, lagali.
seba goričan
# 10.10.2017 ob 11:17
Prosinečki, druge ni...
SLOBloodPatriot
# 10.10.2017 ob 12:03
Marijan Pušnik bi bil najboljša izbira.
mojo
# 10.10.2017 ob 10:06
Mi kdo pove, kaj je Katanec delal narobe?
lip07
# 10.10.2017 ob 10:59
Selektor : Kavčič
Pomočnika: A. Čeh, D. Kosič
Postava:
Oblak ( kapetan )
Stojanovič, D. Mlinar, Mevlja, Balkovec
Kampl, Kurtič
Verbič, Jojo, Repas
Bezjak

Ekipa za Euro 2020.
SLOBloodPatriot
# 10.10.2017 ob 09:31
Poleg kvalitetnega selektorja je nujno treba najti tudi kvalitetnega vratarja, ki ne bo prejemal smešnih golov proti Litvi, Škotski in Angliji.
Kazalo