Prestop Blessinga Elekeja iz Gorice v Olimpijo je najdražji do zdaj med slovenskimi klubi. Foto: Twitter/NK_Olimpija
Prestop Blessinga Elekeja iz Gorice v Olimpijo je najdražji do zdaj med slovenskimi klubi. Foto: Twitter/NK_Olimpija
Valon Ahmedi je celjski dres zamenjal za mariborskega. Foto: Twitter/NK Maribor
Luka Elsner
Luka Elsner je zamenjavo za Nejca Skubica našel kar prek spleta. Foto: www.alesfevzer.com
Albert Riera
Albert Riera ostaja v Sloveniji, a bo zdaj igral v Kopru. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija se pripravlja v Novigradu
Mariborčani odhajajo na priprave v Turčijo

Od nedelje naprej klubi v državnem prvenstvu lahko kupujejo le še proste igralce, tudi sicer pa je le peščica nogometašev v nov klub prišla z odškodnino. Po podatkih strani transfermarkt.de ima daleč najdražjo ekipo Maribor (13,5 milijona evrov), ki ima v svoji vrsti tudi najdražjega nogometaša Agima Ibraimija (1,25 milijona evrov). V slovenski ligi pa je od 241 nogometašev kar 98 tujcev, kar je dobrih 40 odstotkov. Spomladanski del prvenstva se bo sicer začel zadnjo soboto v februarju. Na lestvici vodijo Ljubljančani, ki imajo pred vijoličastimi le še tri točke naskoka. Sledijo Domžale, v najslabšem položaju pa je Krško, ki tri točke zaostaja za Koprčani, Krko in Rudarjem.

Vidmar in Eleke najbolj zveneči okrepitvi Olimpije
Olimpija je po osvojenem jesenskem naslovu doživela kar nekaj sprememb. Zmaji, ki so v zadnjih krogih zapravili občutno prednost pred večnim tekmecem iz Štajerske, so menjali trenerja, namesto Marijana Pušnika je zmaje prevzel Marko Nikolić. Olimpiji je uspel najdonosnejši posel v zgodovini slovenske lige, saj je Baslu za 2,8 milijona evrov prodala Andraža Šporarja, vrednost prestopa pa je z dodatki še lahko kar precej višja. Ljubljanski napad sta zapustila tudi Dejan Đermanović in Lucas Ontivero.

Obenem je Olimpija poskrbela za še en rekord, saj je prestop Blessinga Elekeja (800.000 evrov) najdražji med slovenskimi klubi. Nigerijec, ki je bil drugi strelec jesenskega dela, bo v konici napada zamenjal Šporarja, ki je bil prvi strelec. Odmeven je bil tudi prestop Nejca Vidmarja, odličnega vratarja Domžal, ki sicer nikoli ni skrival simpatij do zeleno-belega dresa. V Stožicah veliko pričakujejo tudi od Juliusa Wobaya, nogometaša iz Sierre Leone, ki bo tvoril napadalni dvojec z Elekejem in prvim podajalcem lige Ezekielom Hentyjem. V Ljubljani so si močno prizadevali, da bi se okrepili z Milivojem Novakovićem, a je posel padel v vodo, verjetno pa sicer kadrovanje pri Olimpiji še ni končano.

Pet novih nogometašev pri Mariboru
Dejavni so bili tudi v Ljudskem vrtu, kjer naskakujejo že šesti zaporedni naslov. Tudi Mariborčani so dobili zajetno vsoto denarja, potem ko so za dva milijona evrov zagrebškemu Dinamu prodali Petra Stojanovića. Klub je zapustil tudi Dalibor Volaš, ki pa ni veliko igral. Stojanovićeva menjava prihaja iz Kopra, težko delo v vlogi zamenjavi odličnega bočnega branilca čaka Mateja Palčiča. Dres Luke Koper sta za vijoličastega zamenjala še Denis Šme in Amar Rahmanović, vsi pa so v Ljudski vrt prišli brez odškodnine.

Enako velja za brazilskega osrednjega branilca Rodriga Defendija, ki je nazadnje igral na Kitajskem. Edini, za katerega so slovenski prvaki plačali odškodnino, je Valon Ahmedi. Albanski vezist naj bi stal okoli 45.000 evrov, nazadnje pa je bil član Celja.

Elsner okrepitve našel prek spleta
Poleg Vidmarja je Domžale zapustil še en izjemno pomemben nogometaš, Nejc Skubic, ki je bil skupaj s Hentyjem prvi podajalec prvenstva. Mesto na desni strani obrambe bo skušal zapolniti Španec Alvaro Brachi, med vratnici pa bo stopil Francoz Axel Maraval. Zanimivo, španskega branilca je Luka Elsner našel prek svojega profila na LinkedInu. O tem je poročal celo francoski L'Equipe, za katerega je domžalski trener dejal, da tako najlažje pride v stik z agenti. Ko je na začetku januarja, potem ko je Skubic odšel v Turčijo, objavil, da išče igralca na tem položaju in da mora imeti potni list iz Evropske unije ter naj bo ofenzivno naravnan za sistem 3-4-3 je prek agentov dobil kar 150 kandidatov. Domžalčane je okrepil tudi obetavni srbski vezist Filip Janković, v Celje pa sta odšla Matej Podlogar in Rudi Požeg Vancaš.

17 novincev v Kopru
Gorica, ki je jesenski del s tremi točkami za Domžalami končala na četrtem mestu, prave zamenjave za Elekeja ni našla. Tako ali tako v mesto vrtnic odmevne okrepitve ni bilo, odšla pa sta izkušena Matija Širok in Goran Cvijanović, ki se je preselil v Kuvajt. Prestop Široka na Poljsko naj bi bil po podatkih Trasfermarkta vreden 75.000. Številne spremembe je doživela zasedba Zavrča, ki jo je zapustilo kar devet nogometašev, vključno z najbolj zvenečima imenoma Albertom Riero in Zlatanom Muslimovićem, ki sta odšla v Koper. Prišli so Nigerijec Ovbokha Agboyi, Tin Karamatić, Luka Šalamun, Marko Ranilović, Srb Denis Tišma ter Slovaka David Berežny in Filip Duriš.

Šest nogometašev je okrepilo Celje (Podlogar, Požeg Vancaš, Damir Hadžić, Žiga Rožej, Lovre Čirjak, Mario Brlečić), poleg že omenjenega Ahmedija so odšli še številni nogometaši, na čelu z Ivanom Firerjem, ki bo kariero nadaljeval v Vietnamu. Največ menjav pa je bilo pri Kopru, kjer so z novim vodstvom, kjer sodeluje tudi župan Boris Popović, pripeljali kar 17 novih imen, od tega gre v večini za tuje nogometaše. Do zdaj sta najbolj poznana že prej omenjena Riera in Muslimović, med drugimi pa so prišli še nogometaši iz Srbije, Hrvaške, Konga, Malija, Ekvadorja, Ekvatorialne Gvineje … 16 nogometašev je Bonifiko zapustilo. Krka okrepitev ni pripeljala, so jo pa trije igralci zapustili, dva nova nogometaša sta prišla v Velenje, dva pa sta ga zapustila. Krško je pripeljalo le nekaj novih igralcev, ki so jim jih posodili iz Maribora, eden pa je odšel.

PRVA LIGA TELEKOM SLOVENIJE, 23. krog, sobota, 27. februarja:
GORICA - ZAVRČ

MARIBOR - CELJE

RUDAR - KRŠKO

KRKA - DOMŽALE

OLIMPIJA - LUKA KOPER

Lestvica:                            
OLIMPIJA         22 14 4  4 53:18  46
MARIBOR          22 12 7  3 55:23  43
DOMŽALE          22 10 8  4 32:14  38
GORICA           22 11 2  9 34:33  35
ZAVRČ            22  8 6  8 25:26  30
CELJE            22  5 8  9 18:36  23
LUKA KOPER       22  6 4 12 25:37  22
KRKA             22  5 7 10 17:31  22
RUDAR            22  5 7 10 18:33  22
KRŠKO            22  4 7 11 11:37  19

Olimpija se pripravlja v Novigradu
Mariborčani odhajajo na priprave v Turčijo