Glavno orožje Igorja Kokoškova sta brata Goran in Zoran Dragić, ki na parketu odlično sodelujeta, a pravo formo še iščeta. Foto: BoBo
Glavno orožje Igorja Kokoškova sta brata Goran in Zoran Dragić, ki na parketu odlično sodelujeta, a pravo formo še iščeta. Foto: BoBo
Goran Dragić
"Makedonci so igrali cono. Vemo, da nam ne morejo slediti v igri ena na ena. Na neki način so dušili igro. Mislim, da smo proti conski postaviti igrali dobro, je pa treba še trenirati, saj so šele prvi tekmec, ki nam je postavil takšno obrambo," je povedal Goran Dragić. Foto: BoBo
Gašper Vidmar
Gašper Vidmar je doslej pokazal več kot Alen Omić in je tako on prvi center. Foto: BoBo
Slovenci v zadnji četrtini strli Makedonce
Pogovor s Smodišem o dozdajšnjih pripravah

Osem tekem je Slovenija odigrala in vse dobila. Tekmeci sicer niso iz najvišjega kakovostnega razreda Evrope, kajti ti so igrali na olimpijskih igrah ali vsaj kvalifikacijah zanje ter so zdaj prosti, vseeno pa so slovenski nasprotniki v večini moštva, ki so stalno prisotna na turnirjih najboljših izbranih vrst stare celine. Četudi z igro reprezentanca ni navduševala, pa so bile zmage v večini zanesljive, kar je obenem tudi dober obet, saj je dokaz, da Slovenija premore dovolj kakovosti in še vedno spada v visok razred evropske košarke, da tudi ob slabši predstavi premaguje takšne nasprotnike.

Nazadnje je bila Slovenija v Mariboru dvakrat boljša od Makedonije. Makedonci so se soočili z veliko menjavo generacij, kjer sta od pomembnih mož tiste ekipe, ki je blestela pred petimi leti v Litvi, ostala le dvojčka Stojanovski, vsi starejši pa so se poslovili. Prva tekma je bila za oči javnosti zaprta, na drugi pa so bili varovanci Igorja Kokoškova boljši z 82:67, čeprav so kar dolgo trli makedonski oreh.

"Ti tekmi proti Makedoniji sta bili dobri izkušnji za naše moštvo. Pokazali sta, da se moramo ves čas boriti. Ne moremo se samo pojaviti in bomo kar dominirali. Vsak položaj, vsaka žoga, vsak skok, vsak igralec, vse je pomembno. In to moramo dojeti. Ves čas moramo biti popolnoma angažirani," je povedal selektor Slovenije, ki se je proti Makedoniji prvič med pripravami soočila tudi s consko postavitvijo v obrambi.

Po "pick and rollu" nastajala prevelika gneča
Uspelo jim jo je razbiti z 12 trojkami, prodori pod koš pa tokrat slovenskim košarkarjem niso uspevali. Težave je imel tudi iznajdljivi kapetan Goran Dragić: "Drugače je, ker je v ekipi veliko mladih fantov. Na trenutke mi je kar malce težko igrati, ker nekateri ne razumejo. Potem nastane gneča in ne moreš kreirati. Tako so na primer Makedonci igrali obrambo, ko so šli pri vsakem "pick and rollu" noter, potem pa podaš ven in takoj drugi igralec postane kreator, a drugega kreatorja nimamo. Treba se bo še malce pogovoriti, morda pomešati akcije, da sprejemamo žogo v teku in potem lahko zaključujemo. Včasih kdo narobe stoji. Če hočeš igrati hitrejšo košarko, moraš dobro izkoriščati prostor. Igralci morajo širiti v kot, ne pa se postavljati na 45 stopinj. Potem so vsi naenkrat v raketi po "pick and rollu" in ni dovolj prostora, da se naredi višek. Na trenutke igra tudi čisto dobro steče. Če bomo igrali pravo obrambo in gremo na odprt teren, bo pa še lažje."

Goran je izpostavil nekaj težav v napadu. Proti Makedoniji, kot je dejal, ni stekla igra s "pick and rollom", kjer sicer odlično sodeluje z Gašperjem Vidmarjem, ki je do zdaj v boju za mesto prvega centra pokazal več od Alena Omića. Povratnik po poškodbi, četudi naredi nekaj napak, še naprej igra v svojem slogu, nepopustljivo do konca, tako kot je nekoč na domačem evropskem prvenstvu v obup spravljal velikega Marca Gasola. A tokrat recimo nekdanjima soigralcema pri Slovanu takšna igra ni stekla, sta pa nekajkrat lepo odigrala proti Veliki Britaniji prejšnji konec tedna, ko je Vidmar silovito zabijal, Goran pa je zbral tudi 13 podaj.

Energija reprezentance ni bila nikoli problem
Kokoškov ves čas priprav poudarja, da je Slovenija ekipa, ki igra nepopustljivo, agresivno, zavzeto in s pravo energijo. To je pogrešal po dvoboju z Britanci in po neprepričljivi igri, ko po njegovih besedah ni bilo prave reakcije in komunikacije, prevzel krivdo nase, da priprava ni bila prava. Bil pa je s pristopom bistveno bolj zadovoljen po dvoboju z Makedonijo: "Zadovoljen sem s pristopom igralcev, ki dajejo vse od sebe. Energija nikoli ni bila problem. Ni pa dovolj, da igraš le čvrsto, ampak moraš igrati tudi dobro in pametno. Moramo rasti kot ekipa. Verjamem, da rastemo iz dneva v dan, in verjamem, da bomo najboljši, ko bo to najpomembneje."

Če ob dovolj kakovostnih igralcih, vsaj enemu izmed nosilcev, kot so brata Goran in Zoran Dragić, Edo Murić, Vidmar, Omić ali Jaka Blažič in Klemen Prepelič, ki se borita še za mesto v prvi peterki, nekako v napadu steče, pa so v obrambi vidne napake. Sicer velja podobno kot v napadu, da je na trenutke to že tisto, kar verjetno iščejo, a prihaja do hitrih padcev. "Napad kar lepo teče na teh pripravljalnih tekmah. Dajemo po 85 do 90 točk, če bomo pa še dobri v obrambi, bo pa še lažje. Recimo, proti Makedoniji smo dobili 65 točk, kar je dobro. Morda ne zaključujemo dobro obrambne akcije. Na primer, velikokrat izgubimo obrambni skok. To je nekako normalno, saj igramo z nižjo postavo, tako bomo morali biti vsi osredotočeni in vsi zapirati ter dobiti skok. Komunikacija je na določene trenutke prava, potem pa pride do padca v koncentraciji in nehamo komunicirati. Potem je težko igrati. Recimo, ko bi morali prevzeti, ne prevzamemo in gresta dva na žogo. Moramo biti ves čas osredotočeni, saj bomo le tako lahko ves čas suvereni," je povedal Goran Dragić.

Tanjević igra z dvema centroma
V soboto čaka Slovenijo še zadnja pripravljalna tekma, ko se bo ob 20.00 v Stožicah pomerila s Črno goro. Le 15 minut pozneje se bo na stadionu zraven začela nogometna tekma, kar je še ena nerazumljiva "reklama" za slovenski šport, da sta dve prireditvi druga ob drugi ob isti uri. Bodo pa Črnogorci dober test za slovenske košarkarje, predvsem za visoke igralce, saj ima legendarni strokovnjak Boša Tanjević kakovostne centre na čelu z NBA-jevcem Nikolo Vučevićem.

"Črna gora igra malce atipično košarko z dvema centroma. Dubljević in moj velik prijatelj Vučević sta skupaj na parketu. Bogdan Tanjević, ki je izvrsten trener in stara jugoslovanska šola, igra z dvema centroma. Veliko igrajo pod košem. Spet gre za specifično ekipo. Moramo se prilagoditi. Predvidevamo, da bo to dobra priprava na Ukrajino, ki je podobno moštvo, ko so na primer lani igrali prav tako z dvema visokima igralcema, kot je Fesenko. To bo dober izziv za nas," je povedal Kokoškov.

V četrtek v Slovenijo prihaja delegacija Miamija. Prišel bo trener Heatov Erik Spoelstra s pomočnikom. Imetnik dveh šampionskih prstanov bo v Slovenijo prišel pogledat svojega ključnega igralca Gorana Dragića, obenem pa bo gost zveze in reprezentance. S Kokoškovom sta dobra prijatelja in srbski strokovnjak upa, da bo Speolstra, ki bo v Sloveniji ostal tri dni, reprezentanci podal tudi kakšen nasvet.

Slovenci v zadnji četrtini strli Makedonce
Pogovor s Smodišem o dozdajšnjih pripravah