Roman Bezjak bo jubilejni stoti gol v članski karieri lovil v dresu Darmstadta, za nemške razmere majhnega prvoligaša, ki nujno potrebuje učinkovito špico. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Roman Bezjak bo jubilejni stoti gol v članski karieri lovil v dresu Darmstadta, za nemške razmere majhnega prvoligaša, ki nujno potrebuje učinkovito špico. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Roman Bezjak
27-letni Korošec je bil član Celja, Ludogorca in Rijeke, kot mlajši je kot posojeni igralec igral še za Šentjur in Zagorje, skupno pa je na 274 tekmah dosegel 99 golov, od tega kar 26 v preteklih 14 mesecih za Rijeko. Foto: www.alesfevzer.com
Josip Iličić (Fiorentina)
Josip Iličić je zmagovalec slovenskega soočenja v Firencah, kjer sta se sinoči pomerila Fiorentina in Chievo z Boštjanom Cesarjem in Valterjem Birso. Junak 1. kroga Serie A je bil precej neviden, medtem ko je Iličić prisilil Cesarja v rumeni karton, nato iz kota podal za zmagoviti gol, v nadaljevanju pa vseskozi grozil in po imenitni akciji v 79. minuti tudi stresel prečko. Foto: EPA
Lars Stindl (Borussia M.) - Kevin Kampl (Bayer Leverkusen)
Kevin Kampl je bil vpleten v ključne trenutke tekme Borussia Monchengladbach - Bayer Leverkusen, Najprej je sam stresel vratnico, nato začel akcijo za izenačenje gostov, vendar je tudi izgubil žogo ob usodnem golu Borussie za končnih 2:1. Foto: EPA

27-letni Korošec je namreč zamudil uradni začetek reprezentančnih priprav zaradi prestopa iz Rijeke v Darmstad. V soboto je še dosegel gol za moštvo Matjaža Keka, devetega na deveti tekmi nove sezone, v nedeljo zjutraj pa je s Krka odletel v osrednjo Nemčijo na zdravniški pregled.

Slovenija začenja operacijo Rusija 2018 z zborom na Brdu, kamor je selektor Srečko Katanec povabil 24 nogometašev. V NNC Brdo je predvidenih sedem treningov, v soboto letijo v Vilno, kjer Slovenijo v nedeljo ob 18.00 (prenos TV SLO 2/MMC) čaka tekma z Litvo, prva v novem kvalifikacijskem ciklusu.


Klubski rekord palčka med bundesligaši
Darmstadt
bo z nakupom Bezjaka postavil klubski rekord v višini odškodnine. Na Hrvaškem pravijo, da je bundesligaš moral Rijeki ponuditi več kot tri milijone evrov, v Nemčiji govorijo le o dveh milijonih.Lilije so že vse poletje iskale napadalca, saj je to največja slabost kluba iz Hesseja, kar se je potrdilo tudi na uvodni tekmi nove sezone. V soboto je Darmstadt izgubil pri Kölnu z 0:2. Mimogrede: pri Katancu odpisani branilec Dominic Maroh si je po dobri predstavi poškodoval rebra v sodnikovem podaljšku in bo moral počivati nekaj tednov.

Lani poleti prišel zastonj, letos odhaja za milijone
Kekova Rijeka je z Bezjakom naredila izredno dober posel, saj je lani poleti prišel iz Ludogorca kot prosti igralec, zdaj pa je prodan vsaj za 2 milijona evrov, v tem času pa je Korošec na 48 tekmah za bijele dosegel kar 26 golov in prispeval še 7 podaj. V tem obdobju se je končno tudi ustalil v reprezentanci, za katero je spomladi proti Makedoniji dosegel prvi gol, ki je tudi edini na štirih tekmah leta 2016 v Katančevih vrstah.

V vse poletne prestope vpletena Rijeka in Domžale
Bezjak ni edini izmed 24 zdajšnjih reprezentantov Slovenije, ki ravno zadnje dni prestopnega roka menja klub, zato pa postaja najdražji slovenski nogometaš poletja. Julija in avgusta so se tako v nove klube preselili Miral Samardžić iz Rijeke na Kitajsko k Henanu (dober milijon evrov odškodnine), Matic Črnic iz Domžal ravno v Rijeko (neznana odškodnina med pol in milijonom evrov), Dejan Trajkovski je Domžale zamenjal za Twente in Nizozemsko (posoja z možnostjo odkupa).

Belec se vrača v Serio A
Drugi vratar Slovenije Vid Belec je že tedne pred menjavo kluba, saj je bil kljub izpadu eden boljših mož Carpija. V uvodnem krogu Serie B je bil tako samo na klopi, saj se po zatrjevanju v Italiji vrača v Serio A h Crotoneju, kjer ga znova čaka veliko dela v boju za obstanek. Crotone Belca dobro pozna, saj je zdaj 26-letni Mariborčan zanj kot posojeni igralec Interja že branil na 54 drugoligaških tekmah v sezonah 2010/11 in 2011/12.

Mlajši Struna želi znova v Carpi
Carpi medtem ne bo ostal brez Slovenca, saj prav tako stavi na starega izposojenega znanca Aljaž Struna, ki se je pri Palermu znašel na stranskem tiru. Po besedah Struninega menedžerja Amirja Ružnića je odločen, da redno igra, kar mu tudi ponuja Carpi, pri katerem je bil Pirančan v sezoni 2014/15 član udarne enajsterice, ki se je nepričakovano sprehodila do naslova Serie B.

Še drugi mimogrede o nereprezentančnem branilcu - Siniša Anđelković je bil na nedeljski tekmi z Interjem (1:1) kapetan Palerma, s posredovanjem na golovi črti pa je bil med najboljšimi posamezniki. In tretja opomba: tudi Aljažev starejši brat Andraž Struna vneto išče novega delodajalca, čeprav kot prosti igralec lahko podpiše tudi po 1. septembru.

Jokić ni v načrtih Villarreala
Največ preglavic selektorju Srečku Katancu povzroča status levega bočnega branilca Bojana Jokića. Standardni reprezentant je bil tik pred začetkom sezone prepričan, da bo igral, a nato ga Villarreal ni prijavil ne za kvalifikacije Lige prvakov niti ni bil na seznamu širše postave za prvi dve tekmi španskega prvenstva. Zato pa je Villarreal vložil tožbo proti Nottingham Forestu, klubu kjer je bil Jokić posojen v prvi polovici leta 2016, saj ni izplačeval svojega deleža igralčeve plače. Rumena podmornica zahteva od angleškega drugoligaša 300 tisoč evrov zaostalih obveznosti.

Oblak izgubil glavo. Ga čaka kazen?

Atletico Madrid je bil po lanski uspešni sezoni, ki pa se je končala brez španske ali evropske lovorike, seveda kandidat za vrh La Lige. A četa Diega Simeoneja je slabo začela z dvema remijema, da kljub premoči ne gre vse po načrtu, pa kaže tudi incident, ki ga je zakrivil Jan Oblak. Sicer izredno umirjeni Škofjeločan se je v 77. minuti tekme Leganes - Atletico soočil s pritiskom napadalca Guerrera, ki ga je ob sprejemu žoge ogrozil z drsečim štartom. Oblaku ga je v zadnjem hipu uspelo preigrati in preskočiti, že v zraku pa je pogledal Španca in ga brcnil v ramo. Na srečo sodnik Jose Sanchez ni opazil nešportne poteze Slovenca, Atletico pa je ubežal morebitni usodni 11-metrovki. A ker so se o Oblakovi potezi razpisali španski mediji (novico na Marci so na družbenih omrežjih delili kar 2.714-krat), ni izključeno naknadno kaznovanje.

Iličićeva podaja proti Juventusu iz desnega kota

Iličićeva podaja proti Chievu iz levega kota

Prva podaja Trajkovskega na Nizozemskem


Po odhodu iz Domžal na posodo k Twenteju se je Dejan Trajkovski dobro znašel na Nizozemskem. Za klub iz Enschendeja je odigral vse štiri kroge nove sezone Eredivisie, s tem pa si je levi bočni branilec ob pomanjkanju konkurence tudi prislužil vpoklic v reprezentanco. V soboto je ob zmagi proti Sparti (3:1) prispeval še prvo podajo. V 36. minuti je 24-letni Mariborčan hitro potegnil po levi strani in na vrhu kazenskega prostora našel Yawa Yeboaha, ki je nato dosegel izjemen gol. Z najboljšo predstavo (WhoScored ocena 7,42 - tretja na tekmi) je Trajkovski hitro potrdil upravičenost Katančevega vpoklica.

Zadnji gol Bezjaka za Rijeko?

Najbolj vroč slovenski nogometaš poletja in tudi na tržnici je Roman Bezjak, prvi strelec hrvaškega prvenstva, ki zabija v ritmu gol na tekmo. Po odločilnem dvojčku na jadranskem derbiju pred tednom dni je tokrat 27-letni Korošec doma proti Slavenu z bele točke potrdil zmago z 2:0. Za Bezjaka je bil to sedmi ligaški gol, drugi z 11-m, skupno pa deveti na devetih tekmah sezone 2016/17. Rijeka Matjaža Keka se na reprezentančni odmor odpravlja kot vodilno moštvo HNL-ja, saj ima za gol boljšo razliko od Dinama Zagreb. Z 19 točkami po prvih 7 tekmah pa je Keku uspel tudi najboljši ligaški štart v zgodovini reškega kluba. Hajduk Marijana Pušnika je rano po bolečem izpadu iz Evropske lige malce pozdravil pri Lokomotivi z 2:0.


NOGOMETNA REPREZENTANCA selektorja Srečka Katanca za tekmo z Litvo (24)
Ime, priimekKlub (država)TekmaIgralni čas (ocena)Podrobnosti
VRATARJI (3)
Vid BelecCarpi (ITA II)Vicenza - Carpi 0:2 -41 7 1na klopi
Matic KotnikCelje (SLO)Krško - Celje 1:0;
Celje - Maribor 0:3

vso tekmo
vso tekmo

4 obrambe;
4 obrambe
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)

Atletico - Alaves 1:1
Leganes - Atletico 0:0

vso tekmo (5,8)
vso tekmo (6,9)

0 obramb; 1 obramba, 1 ujeta žoga

BRANILCI (8)
Bojan JokićVillarreal (ŠPA)

* brez tekem *

-

ni prijavljen v La Ligo in Uefi

Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Chievo - Inter 2:0
Fiorentina - Chievo 1:0
vso tekmo (7,0)
vso tekmo (6,6)

2 skoka, 1 izgubljena žoga; v 13' = 1. karton

Mevlja MihaDinamo Bukarešta (ROM)

Steaua - Dinamo 1:1
Dinamo - Gaz Metan 1:1

vso tekmo
vso tekmo
kapetan Dinama v letošnji sezoni
Miral SamardžićHenan Jianye (KIT)Henan - Hebei 1:0vso tekmo (6,8)podaje 22/33, 39 dotikov
Nejc SkubicKonyaspor (TUR)

Rizes. - Konya. 1:1
Konya. - Besiktas 2:2

vso tekmo (7,1)
vso tekmo (6,8)
4 skoki, podaje 13/19; podaja v 8' za 1:0, podaje 9/17, skok
Aljaž StrunaPalermo (ITA)* brez tekem *-ni prijavljen v Serie A
Petar StojanovićDinamo Zagreb (HRV)Dinamo - Split 1:0
Salzburg - Dinamo 1:2* (LP)
Istra - Dinamo 1:2
/;
vso tekmo
52' (0:2)
na klopi; v 78', začel akcijo za 1:1; /
Dejan Trajkovski Twente (NIZ)Groningen - Twente 3:4
Twente - Sparta 3:1
vso tekmo (6,2)
vso tekmo (7,4)
1 strel, 2 izgubljeni žogi, podaje 22/27; podaja v 36' za 2:0 = 1. podaja, 2 posredovanji
VEZISTI (8)
Valter BirsaChievo (ITA)Chievo - Inter 2:0
Fiorentina - Chievo 1:0
86' (2:0) (8,8)
71' (1:0) (6,1)
v 49' in 81' za 2:0, najocena tekme, 5 strelov; najnižja ocena tekme, 1 strel, 1 preigravanje
Matic ČrnicRijeka (HRV)* brez tekem *-prestopil iz Domžal v Rijeko
Kevin KamplBayer Leverkusen (NEM)

M. Gladbach - Leverkusen 2:1

vso tekmo (5,9)

vratnica v 49', napaka v 81' ob 2:1, 3 streli, 2 posredovanji

Rene Krhin
Granada (ŠPA)Granada - Villarreal 1:1
Las Palmas - Granada 5:1
vso tekmo (6,7)
vso tekmo (5,9)
1 skok, 1 posredovanje, podaje 49/58; 1 skok, 1 posredovanje, podaje 31/36
Jasmin KurtićAtalanta (ITA)Atalanta - Lazio 3:4
Sampdoria - Atalanta 2:1
86' (2:3) (6,5)
77 (2:1) (6,4)
3 streli, 2 skoka, podaje 62/71; v 77', 1 strel, 4 skoki, podaje 40/43
Benjamin VerbičFC Köbenhavn (DAN)FCK - Aalborg 1:1
APOEL - FCK 1:1 (LP)
Brondby - FCK 1:1
67' (1:1)
88' (1:1)
45' (1:1)

/; preboj v skupinsk del Lige prvakov; /

Blaž VrhovecMaribor (SLO)

Maribor - Aluminij 0:2
Maribor - Gabala 1:0
Celje - Maribor 0:3

/
45' (0:0)
79' (0:2)
na klopi; izpad v playoffu za Evropsko ligo; /
Miha ZajcOlimpija (SLO)Domžale - Olimpija 1:3
Olimpija - Koper 0:1
vso tekmo
vso tekmo
v 19' za 0:1 = 3. gol; prečka v 37'
NAPADALCI (4)
Robert BerićSt. Etienne (FRA)ASSE - Montpellier 3:1
ASSE - Beitar 0:0
ASSE - Toulouse 0:0
77' (2:1) (7,0)
vso tekmo
vso tekmo (6,3)

v 85' za 3:1 = 1. gol; napredovanje v EL, v 73'; 1 strel, podaje 16/17

Roman BezjakRijeka (HRV)Hajduk - Rijeka 2:4
Rijeka
- Slaven 2:0
vso tekmo
vso tekmo

v 35'/11-m za 2:1, v 62' za 3:1; 58'/11-m za 2:0 = 7. gol

Josip IličićFiorentina (ITA)Juventus - Fiorentina 2:1
Fiorentina - Chievo 1:0
80' (2:1) (6,9)
vso tekmo (7,8)
podaja v 70' z 1:1; podaja v 28' za 1:0, prečka v 79', 5 strelov, 2 preigravanji, podaje 44/50
Milivoje NovakovićMaribor (SLO)Maribor - Aluminij 0:2
Maribor - Gabala 1:0
Celje - Maribor 0:3
46' (0:1)
vso tekmo
vso tekmo

/; izpad v playoffu za Evropsko ligo; /


V tabelo so za igralnim časom dodane ocene statističnega portala WhoScored.

Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče pa znaša 6,0. Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in dejavnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, podaj, preigravanj do posredovanj in napak ter kazni). WhoScored pokriva 15 svetovnih lig in obe evropski tekmovanji. Pri opombah o najvišji ali najnižji oceni se ne upoštevajo rezervisti.