Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 6 glasov Ocenite to novico!
Angela Merkel in Recep Tayyip Erdogan
Odnosi med nemško kanclerko Angelo Merkel in turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom so se v zadnjih mesecih ohladili. Foto: EPA

Dodaj v

Berlin Ankari: Nacistične primerjave so nesprejemljive

Turki 16. aprila o uvedbi predsedniškega sistema
20. marec 2017 ob 16:29
Berlin - MMC RTV SLO, STA

Nemčija je obsodila izjave turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ki je dejal, da nemška kanclerka Angela Merkel uporablja nacistične metode.

Kot so poudarili v Berlinu, so nacistične primerjave nesprejemljive. Hkrati so dali vedeti, da si ne želijo poglobiti spora z Ankaro. Kot je dejala namestnica tiskovnega predstavnika nemške vlade Ulrike Demmer, Merklova ne bo ukrepala proti njej osebno uperjenim Erdoganovim nacističnim očitkom.

Berlin se ne bo pustil sprovocirati
Dodala je, da nemška vlada budno spremlja dogajanje in vztraja pri stališču, da so nacistične primerjave, ne glede na to, v kakšni obliki so, nesprejemljive. Z nemškega zunanjega ministrstva so ob tem sporočili, da Berlin ne bo vstopil v spiralo medsebojnih provokacij, katerih namen je zgolj povečati podporo Erdoganu med Turki v tujini.

Pozneje se je oglasila tudi Merklova sama in opozorila, da bi Nemčija lahko prepovedala prihodnje predreferendumske shode turških politikov na svojem ozemlju, če Ankara ne bo prenehala z nacističnimi obtožbami na račun Berlina.

Tovrstne žalitve se morajo končati in pri tem ne gre za vprašanje če ali toda. Nemčija si pridružuje pravico do vseh potrebnih ukrepov, vključno s prevetritvijo že izdanih dovoljenj za predreferendumske dogodke, je ob tem še dejala nemška kanclerka.

Erdogan napadel Merklovo
Erdogan je v nedeljo Merklovo prvič osebno obtožil, da uporablja nacistične metode do Turkov v Nemčiji in turških ministrov ter poslancev, ki potujejo v Nemčijo. Odnosi med Turčijo in Nemčijo so se začeli krhati zaradi nedavnih odpovedi nastopov turških ministrov na predreferendumskih dogodkih v Nemčiji. Odnosi so dodatno zaostreni tudi zaradi aretacije nemško-turškega dopisnika Deniza Yücela.

Turki bodo 16. aprila na referendumu odločali o ustavnih spremembah, s katerimi naj bi v državi uvedli predsedniški sistem. O ustavnih spremembah bo lahko odločalo tudi približno 2,9 milijona Turkov, ki živijo v tujini, približno polovica od teh v Nemčiji.

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
gre888
# 20.03.2017 ob 16:42
Muti se je odločila, da bo uporabljala permisivno vzgojo. Otrok jo tepe po buči ona pa mu še naprej ponuja sladkarije, če bo priden. Sedaj, ko bo zrasel, pa bo še problematičen za vso okolico.
cairns
# 20.03.2017 ob 17:18
Erdogan napadel Merklovo

Popolnoma pravilno, ker so evropski brezjajčniki preveč časa delali s Turčijo v rokavicah. Ne podpiram zaostrovanja Evrope s Turčijo, ampak bi morali že pred leti s Turčijo ravnati njenemu položaju in razvitosti primerno, kar pomeni nič popuščanja ali mižanja na eno oko in nič ''bombončkov'' ker so bili pridni.

Upam da bodo Turki izglasovali večja pooblastila Erdoganu in nato v parlamentu potrdili uvedbo smrtne kazni. Tako bomo rešili problem vstopanja Turčije v EU.

Vsaka slaba novica ima tudi nekaj dobrega.
Ori
# 20.03.2017 ob 19:22
Marion Le Pen odgovarja sultanu.

Sultan Erdogan je razkril vse karte. Medtem se v Evropi še vedno pretvarjamo in mižimo.
Churchill W.
# 20.03.2017 ob 17:12
Ni mi sicer najljubša na tem planetu, in pripisujem jih kar obsežno zbirko "zgrešenih" političnih odločitev.
A tu ji dam prav.
Zakaj bi se spuščala na nivo obmetavanja z žaljivkami. Erdogan, naj zgleda še tak primitivec, točno ve zakaj uporablja besednjak, ki ne samo, da ni primeren ampak je precej žaljiv. Če kdo, potem so Nemci tisti, ki so svojo temno plat zgodovine priznali in se zanjo opravičili. Kar za Turke ne moremo ravno trditi - genocid nad Armenci je en tak primer.

V kolikor se Angelca odzove na provokacije s provokacijami, uporabi besednjak, kot ga uporablja Erdogan, potem bo to samo voda na mlin Erdotu. S tem bo pokazal in dokazal, da Turke preganjajo povsod v Evropi, še posebej v Nemčiji (ti mu pomenijo največ, saj bo tudi njihovih glasov največ). In to je tisto na kar Erdogan cilja.
Res kdo verjame, da se mu gre za Turke, ki so razseljeni po Evropi in njihove pravice? Še za domače mu je malo mar, če niso "njegovi".

Druga stvar, ki pa je bolj pomembna tu pa je:
"Kot so poudarili v Berlinu, so nacistične primerjave nesprejemljive. Hkrati so dali vedeti, da si ne želijo poglobiti spora z Ankaro."

Kaj pa če Ankara želi poglobiti spor? Kakšen odziv lahko pričakujemo od Nemčije. Tako "milega" in "diplomatskega" sigurno ne več, kajti dvomim, da bo Nemška javnost to še dolgo tolerirala. In v kolikor se bo to stopnjevalo (osebno menim, da se bo, da je tole turška predvolilna referendumska kampanja samo začetek), potem bo tudi Angela slej kot prej morala popustiti pod pritiskom domače javnosti. Tudi njej, sploh zato ker se bližajo volitve bodo glasovi pomembni. In v 80 milijonski Nemčiji bo veliko na tehtnici.
RESNICA
# 20.03.2017 ob 21:50
No, MMC ni navedel besed Erdogana....

On je obtožbe precej konkretiziral, Uredništvo pa se tega ne upa napisati :-)....

Dejal je: Evroipejci bi ponovno uvedli plinske komore, če jih nebi bilo sram. Ko jih poimenujemo z nacisti jim postane neugodno in se vsi združijo v solidarnosti. Predvsem Kerkl.... Merkl podpira Nizozemsko in ona prakticira nacizem.

Proti komu? Proti mojim turškim sestram in bratom v Nemčiji.

Poročajo tudi, da je v govoru uporabljal besedico TI in ne VI, ko je govoril o Merklovi.....

Če se že poroča, naj se vsaj precizno, brez obračanja in olepšavanja...... Tako veleva kodeks novinarstva na RTV Slovenija!!!
Olorin
# 20.03.2017 ob 17:00
"Muti se je odločila, da bo uporabljala permisivno vzgojo. Otrok jo tepe po buči ona pa mu še naprej ponuja sladkarije, če bo priden. Sedaj, ko bo zrasel, pa bo še problematičen za vso okolico."

Slaba analogija. Sultan je ze zrasel, sedaj je le vprasanje, do kaksne mere se lahko. Turcija ze ve, da je EU le se mrtva crka na papirju in Erdo jo zato izrablja kvecjemu za povecanje svojih ze tako velikih pristojnosti. Najslabsa moznost je, da se posamicne drzave pustijo sprovocirati v eskalacijo odnosov, ker bo verjetnost Erdoganovega uspeha na referendumu v tem primeru le se drasticno vecja.
Gepard007
# 20.03.2017 ob 19:14
Erdogan bo to govoril?!? Kaj pa turški genocid nad Armenijo?!? Kdo je tu nacist?!?
Audy
# 20.03.2017 ob 17:29
Namesto da jim nabijejo sankcije, ustavijo uvoz-izvoz in bančne transakcije, sem jim tako pustijo. Reve!
m72
# 20.03.2017 ob 21:14
No, sultan bo že vedel, ker so isti.
mataj
# 20.03.2017 ob 17:58
Striček Dolfe se obrača v grobu. Petinsedemdest let nazaj, bi bil ''sultan'' že bivši.
zapatist
# 20.03.2017 ob 17:02
Erdogan prav išče, da bi se ga na g....
biloo
# 21.03.2017 ob 00:30
ErDog zgublja oblast nad sabo.... zlo kar vre iz njega, brez kontrole...
Churchill W.
# 20.03.2017 ob 21:09
@caims
Hvala za odgovor.
Se mi je zdelo da mora biti nekje zapisano, le ata google mi ni znal prave info vršt ven.
rudes
# 20.03.2017 ob 20:53
Kaj ima g. Pavle Čelik kaj časa, da gre in razloži Nemcem, kako postopati ob "mitingih resnice"?
Wasabi
# 20.03.2017 ob 20:49
Pozneje se je oglasila tudi Merklova sama in opozorila, da bi Nemčija lahko prepovedala prihodnje predreferendumske shode turških politikov na svojem ozemlju, če Ankara ne bo prenehala z nacističnimi obtožbami na račun Berlina.

Kakšna mevžasta drža Merklove. Te predreferendumske shode bi morala prepovedati že naslednjo minuto, ko je izvedela, kakšne jim Erdi govori. Pa tip še kar ne neha.. V končni fazi jim je pa čisto prav, če jih ima en sultan v šahu. Čez par olimpijskih iger bodo itak v manjšini, samo, da jih Turki zdaj začno po pet štepat, kot jim je naročil Erdi:)
cairns
# 20.03.2017 ob 20:09
Churchill W.
Mogoče veš, ali je kje zapisano, da država v kateri obstaja smrtna kazen ne more biti članica EU?

To je zapisano v smernicah o smrtni kazni za EU. Ker so smernice upoštevale konvencijo o človekovih pravicah in še nekaj drugih mednarodnih aktov, je ta smernica praktično obligatorna. Kdor ima še smrtno kazen ali je ponovno uvedel zagotovo ne bi zaprl poglavja pravosodje.
Aslan
# 20.03.2017 ob 17:23
Merklova in Nemčija nista moja dva najljubša pojma, vendar ima tukaj povsem prav. Lahko bi jim sicer navrgla kako sočno v zvezi s tem, sa je eno nekoč biti nacist in to priznati, ter biti nacist venomer in z besedo obkladati druge.
sramotko
# 21.03.2017 ob 07:02
Mislim, Erdogan naj bo tiho glede nacizma! Kaj pa turški vpade pred nekaj stoletji? So bili nedolžni sprehodi po Evropi? Klanje in posiljevanje! Pa še tle so ostal. Sedaj hočejo spet!

Evropski politiki pa se dejansko postali "brezjajčni". In v to jih silite mediji, ker vsakega, ki malce odstopi od tolerantnih navedb pribijete na križ!!! Kot npr. tistega evropskega poslanca, ki je blebetal o ženskah (vsaj 66% njegove izjave je bilo 100% pravilne). Gremo se neko čistunstvo, muslimani in ostali prišleki pa to spretno izkoriščajo.
Kaj se bo zgodilo, če kakih 200 Evropejcev in Evropejk (evropsko oblečenih) pride brez dokumentov v npr. Savdsko Arabijo in zahteva finančno podporo, streh nad glavo, svoje pravice, postavitev krščanske cerkve,....
u dun goofed
# 20.03.2017 ob 21:50
waw dobro ste prevedli ta članek spiegla diretken prevod
vojnaslo91
# 20.03.2017 ob 18:17
Ali pa mogoče tole...

http://www.obramba.com/novice/spanski-raketni-sistemi-mim-104-patriot-v-turciji-tudi-v-letu-2016/
vojnaslo91
# 20.03.2017 ob 18:09
Nekaj piše o tem....

http://www.obramba.com/novice/nemcija-iz-turcije-umaknila-raketne-sisteme-mim-104-patriot/
objavljeno 23/12/2015
mb128
# 20.03.2017 ob 17:51
A nemški Patrioti so še vedno v Turčiji?! Hm, le kako si lahko sultan sploh dovoli takšen luksuz, da ga branijo, po njegovem, nacisti?!
ti-ne
# 20.03.2017 ob 17:49
Desni proti desnim na desno!
Churchill W.
# 20.03.2017 ob 17:31
@caims
Ko si ravno omenil smrtno kazen...
Mogoče veš, ali je kje zapisano, da država v kateri obstaja smrtna kazen ne more biti članica EU?
Ali je to le " splošno priznano dejstvo", ki se ga gentelmansko držijo?
vojnaslo91
# 20.03.2017 ob 17:26
gre888 # 20.03.2017 ob 16:42
Muti se je odločila, da bo uporabljala permisivno vzgojo. Otrok jo tepe po buči ona pa mu še naprej ponuja sladkarije,...
-------------------------
Prav nič me ne zanima, kako bi ravnal Erdogan.. če bi kdo želel ga tepsti po buči....Pri vsej oborožitvi, ki jo premore Turčija.
Kazalo