Dalajlama ves čas poziva k pomenu dialoga, medsebojnega razumevanja in nujnosti vključenosti žensk v družbo. Foto: EPA
Dalajlama ves čas poziva k pomenu dialoga, medsebojnega razumevanja in nujnosti vključenosti žensk v družbo. Foto: EPA
Dalajlama
V begunskem taborišču za Tibetance v Katmanduju so dalajlami v čast prepevali budistične pesmi in nosili obredne šale. Foto: EPA

14. dalajlama s pravim imenom Tenzin Gjatso je častitljivo obletnico praznoval s 5.000 svojimi privrženci v svojem templju McLeod Gandž v mestu Daramsala na severu Indije, kjer v izgnanstvu živi že vse od leta 1959.

Izredno simpatični mož, ki je aprila s svojo odprtostjo, skromnostjo in duhovitostjo navdušil tudi v Mariboru, je ob pogledu na svoje fotografije iz različnih obdobij življenja dejal: "Celo ob tej starosti si še vedno vzamem čas za študij budističnih vrednot, ki mi dajejo moč, mir, srečo in me ohranjajo pri dobrem zdravju."

Seveda pa niti ob veselem dogodku ni mogel pozabiti na to, da Tibetanci, živeči v Tibetu, njegovega rojstnega dne zaradi zatiranja kitajskih oblasti ne bodo mogli praznovati.

Nepal se je postavil na stran prijateljice Kitajske
V bližnjem Nepalu je policija priprla 22 tibetanskih izgnancev, ki so se želeli v Indiji pridružiti rojstnemu dnevu svojega vodje. Kot so sporočili iz Katmanduja, "Nepal ne bo dopuščal protestov proti prijateljskim državam, med katere sodi tudi Kitajska".

Uradni Peking pa se je na obletnico dalajlamovega rojstva odzval z besedami: "V mojem spominu sta le dva datuma - 8. marec leta 1951, ko je Kitajska sestavila sporazum v 17 točkah za Tibet, in 23. maj leta 1959, ko smo osvobodili tibetanske podložnike," je dejal predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Čin Gang.

Po dolgem in počez prekrižaril svet
Dalajlama je moral v zadnjem času dvakrat v bolnišnico - lani februarja zaradi ukleščenega živca, oktobra leta 2008 pa zaradi operacije žolčnih kamnov. Kljub temu je za svoja leta še vedno izredno dejaven. Povprečno je od svojega indijskega doma odsoten polovico leta, v zadnjih 12 mesecih je tako obiskal Francijo, Švico, Češko, Slovenijo, Nemčijo, Poljsko, dvakrat ZDA, Tajvan in nazadnje še Japonsko.

Čeprav se pogajanja s Kitajsko o Tibetu ne premaknejo z mrtve točke, pa dalajlami, tudi Nobelov nagrajenec za mir, prav s svojimi obiski, kampanjami in širjenjem budističnih vrednot uspe svet opozarjati na vprašanje Tibeta in zbuditi zanimanje, kjer koli se pojavi. Prav zato so se dalajlamovega jubileja spomnile tudi tibetanske skupnosti v Severni Ameriki, Evropi in Avstraliji, ki so priredile kulturne programe.

Nekaj podob dalajlame in utrinkov s prazovanja v Katmanduju si oglejte v spodnji galeriji.