Eksploziji sta povzročili razdejanje na univerzi. Foto: EPA
Eksploziji sta povzročili razdejanje na univerzi. Foto: EPA

Vzrok eksplozij za zdaj še ni jasen, a vlada in opozicija sta odgovornost pripisali druga drugi. Eksploziji sta odjeknili na prvi dan izpitov na univerzi.

Guverner Alepa Mohamed Vahid Akad je povedal, da so našteli 82 smrtnih žrtev in več kot 160 ranjenih, medtem ko je sirski observatorij za človekove pravice navedel, da je bilo ubitih 52 ljudi, vendar bi lahko število žrtev še naraslo.

Po poročanju uradne sirske televizije sta bili eksploziji "teroristični napad na univerzo v Alepu". Sirski uporniki so sporočili, da je šlo za letalski napad, sirska vojska pa trdi, da je šlo za raketo zemlja-zrak, ki so jo izstrelili uporniki, a je zgrešila tarčo in padla na območje univerze.

"Vojaška letala tega kriminalnega režima ne spoštujejo mošeje, cerkve ali univerze," je dejal eden izmed študentov.

Alep razdeljen med upornike in vojsko
Univerza je v predelu mesta, ki ga nadzira sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu zvesta vojska. Območje, ki ga nadzirajo uporniki več kot kilometer stran od univerze.

Prestolnica severa Sirije je sicer že od julija lani razdeljena na okrožja v rokah upornikov in tista pod nadzorom režima.

Študentje so povedali, da sta bili v napadu poškodovani stavbi fakultete za umetnost in fakultete za arhitekturo. Kljub spopadom je univerza oktobra odprla svoja vrata.

Uporniki se že od lanskega poletja trudijo, da bi zavzeli komercialno središče Sirije, a jim do zdaj iz mesta ni uspelo pregnati bolje oborožene in izurjene Asadove vojske.

Od začetka upora proti Asadu marca pred dvema letoma je bilo v Siriji ubitih že več kot 60.000 ljudi, medtem ko je na stotisoče prebivalcev v strahu pred nasiljem zapustilo svoje domove in se zateklo tudi v sosednje države.