Do tedaj so ZDA od prve eksplozije atomske bombe leta 1945 glede na uradne številke Združenih narodov izvedle 1032 jedrskih poskusov. Foto: EPA
Do tedaj so ZDA od prve eksplozije atomske bombe leta 1945 glede na uradne številke Združenih narodov izvedle 1032 jedrskih poskusov. Foto: EPA

Iransko zunanje ministrstvo je sporočilo, da poskus ZDA v sredo dokazuje, da se država močno zanaša na svoj jedrski program, kar pa ni v skladu s pozivom Združenih narodov, ki države spodbuja k jedrski razorožitvi, piše RT.com.

"Si Obama res želi svet brez jedrskega orožja?"
Župan Hirošime Kazumi Maciu si je ob novici postavil vprašanje, zakaj je administracija ameriškega predsednika Baracka Obame sploh izvedla sporni poskus, saj Obama rad poudarja, da si želi svet brez jedrskega orožja.
Ameriška jedrska državna služba je namreč v petek sporočila, da je uspešno izvedla podzemni jedrski poskus pod kritično mejo - poskus je bil namenjen proučevanju reakcije jedrskih materialov, ne da bi sprožili jedrsko eksplozijo.
ZDA izvaja podzemne poskuse od leta 1997
Podzemne jedrske poskuse izvajajo v ZDA od leta 1997, in sicer zato, da znanstveniki preverjajo reakcijo plutonija, ko je izpostavljen močnim eksplozijam, ki so sprožene s kemičnimi razstrelivi. Iz Washingtona so sporočili, da naj bi tako dobili "ključne informacije za vzdrževanje varnosti in učinkovitosti jedrskega orožja države".
Za ZDA že 27. jedrski poskus od leta 1992
Mednarodni inšpektorji niso smeli biti navzoči pri omenjenem poskusu, saj so ZDA že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja sprejeli prepoved udeležbe na tovrstnih testiranjih. Sredni podzemni poskus je bil že 27. zapovrstjo od leta 1992, ko so ZDA uradno prenehale izvajati jedrske poskuse, ki so se končali z jedrsko eksplozijo.