"V dobrem in zlu, dokler naju Izrael ne loči." Foto: EPA
Izraelska mejna policija je proti udeležencem poroke uporabila solzivec in zvočne granate. Foto: EPA

Šlo je za poskus poroke ženina iz Abu Disa na Zahodnem bregu in neveste iz Nazareta v Izraelu, poroča maannews.net. Svatje so se z avtobusoma pripeljali iz Jafe v Izraelu in Ramale z Zahodnega brega, srečali pa naj bi se na nadzorni točki Hizma, severovzhodno od Jeruzalema.

Izraelska vojska je oba avtobusa ustavila, še preden so prispeli do nadzorne točke, proti svatom na Zahodnem bregu, ki so začeli peti in plesati, pa naj bi, kot je dejal organizator Najvan Berekdar, uporabila zvočne granate in solzivec. Skupaj se je poroke želelo udeležiti okoli 200 ljudi.

Predstavnica izraelske vojske je dejala, da je "100 izgrednikov ob točki Hizma metalo kamne na pripadnike varnostnih sil, ki so uporabili sredstva za razganjanje množic, tudi solzivec".

Rasistični zakon z namenom preprečevanja priseljevanja Palestincev
Poroko je sicer organizirala kampanja "Ljubezen v času apartheida", ljudska iniciativa palestinske mladine. Namen dogodka je bil zoperstaviti se izraelski zakonodaji, ki Palestincem in Palestinkam z zasedenih ozemelj preprečuje živeti z njihovimi partnerji v Izraelu. Izraelski zakon o državljanstvu in vstopu v Izrael iz leta 2003 namreč prepoveduje dodelitev pravice do bivanja v Izraelu ali izraelskega državljanstva Palestincem z zasedenih ozemelj, ki se poročijo s palestinskimi državljani Izraela.

Izraelsko zunanje ministrstvo na svoji spletni strani zatrjuje, da so razlogi za ta začasni ukrep varnostni. Z njim naj bi namreč želeli preprečiti, da bi ljudje izkoristili izraelske dokumente za izvajanje terorističnih napadov.

"Izraelski zakon izpodbija palestinsko narodno enotnost in preprečuje Palestincem in Palestinkam, da bi sploh pomislili, da bi se poročili s Palestincem ali Palestinko na drugi strani," je dejal organizator Berekdar. "Deli Palestince ne zgolj geografsko, ampak tudi nacionalno, socialno in kulturno ter ima resne ekonomske in psihološke učinke na palestinske družine."

HRW in ZN proti zakonu
Organizacija za varstvo človekovih pravic Human Rights Watch je sporočila, da "zakon krši izraelsko dolžnost po konvenciji o odpravi vseh oblik rasne diskriminacije, ki se nanaša ne zgolj na raso, ampak tudi na nacionalno ali etnično pripadnost".

Tudi Komisija Združenih narodov za odpravo rasne diskriminacije je že leta 2003 Izrael pozvala, naj prekliče ta zakon.