Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 61 glasov Ocenite to novico!
Raül Romeva
Romeva meni, da bi se moral EU odločneje odzvati na krizo v Španiji. Foto: Reuters
EU
K posredovanju EU-ja poziva tudi barcelonska županja Ada Colau. Foto: Reuters
Katalonija
Na ulicah Barcelona na tisoče mladih zahteva pravico do glasovanja na referendumu. Foto: Reuters

Dodaj v

Katalonija: EU naj Španiji pove, naj dopusti referendum o neodvisnosti

Evropska komisija se ne želi vmešavati
28. september 2017 ob 15:33,
zadnji poseg: 28. september 2017 ob 17:27
Bruselj - MMC RTV SLO, Reuters

Zunanji minister Katalonije je dejal, da bi moral EU izpolniti svojo dolžnost kot varuh demokratičnih vrednot in Španiji sporočiti, naj dopusti izvedbo referenduma o neodvisnosti Katalonije.

"Pozivamo institucije EU-ja, naj podprejo vrednote in načela evropske pogodbe," je na tiskovni konferenci v Bruslju dejal Raül Romeva, nekdanji evropski poslanec. Dodal je, da se v Kataloniji "kršijo državljanske pravice" in da se "krni kakovost demokracije v Španiji", poroča Reuters.

Romeva še dejal, da Evropsko komisijo dojemajo kot podpornico "represivnih dejanj" Madrida, ker ne poziva k dialogu o tej temi. Katalonski minister je še opozoril, da španske oblasti nadlegujejo predstavnike katalonske vlade, župane in novinarje. Evropska komisija medtem sporoča, da spoštuje španski ustavni red.

Medtem je tudi županja Barcelone Ada Colau pozvala Evropsko komisijo, naj posreduje v krizi. Kot je zapisala v prispevku za britanski časopis Guardian, mora komisija "odpreti prostor za mediacijo med špansko in katalonsko vlado, da bi s pogajanji dosegli demokratično rešitev za konflikt".

Županja sicer ne podpira enostranske odcepitve, želi pa, da Madrid dovoli Kataloniji izvesti zakonit referendum o tem vprašanju. V skladu z določilom španske ustave, da je Španija nedeljiva država, je namreč ustavno sodišče referendum razglasilo za nezakonitega. Da bi njihova morebitna odcepitev morala biti zakonita, je pred kratkim Katalonce posvaril tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Kljub nasprotovanju španske vlade, ki je referendum označila za neustavnega in je regionalni policiji ukazala, naj prevzame nadzor nad volišči, so katalonske oblasti odločene, da bodo glasovanje v nedeljo izpeljale. "Če nekdo verjame, da bo s pretvarjanjem, da bo ustavil referendum 1. oktobra, preprosto utišal demokratično voljo katalonske družbe, moram povedati, da se moti, popolnoma moti," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA še dejal Romeva.

Opazovalca ZN-a: Morda so kršene človekove pravice
Opazovalca ZN-a David Kaye in Alfred de Zayas sta opozorila, da španske oblasti z ukrepi, s katerimi skušajo preprečiti referendum, morda kršijo človekove pravice. Med drugim so aretirali predstavnike regionalnih oblasti, zasegli skoraj deset milijonov glasovnic in izvajali pritisk na župane, ki naj bi sodelovali pri referendumu. Španska vlada je tudi prevzela nadzor nad katalonsko policijo Mossos d'Esquadra.

Poročevalec ZN-a za svobodo govora Kaye in strokovnjak za demokracijo de Zayas sta presodila, da so oblasti s tem morda kršile človekove pravice. Pri tem sta izpostavila aretacije politikov, onemogočanje spletnih strani in hišne preiskave.

"Ne glede na to, ali je referendum zakonit ali ne, morajo španske oblasti spoštovati osnovne pravice v demokratičnih družbah," sta po poročanju nemške tiskovne agencije DPA v izjavi za javnost zapisala strokovnjaka. Dodala sta, da ukrepi vzbujajo zaskrbljenost, ker kršijo temeljne pravice posameznika.

Protesti študentov in dijakov
V Barceloni medtem za pravico do referenduma protestira najmanj 10.000 študentov in dijakov, poročajo tuje tiskovne agencije. Študenti, med njimi številni oviti v katalonske zastave, so se zbrali pred univerzo v središču Barcelone. Sprehodili so se ob ulici Gran Vía, eni glavnih v največjem katalonskem mestu, ob tem pa vzklikali: "mi bomo glasovali" in "neodvisnost".

"Večina študentov je za neodvisnost. In tudi če niso bili, so se zdaj začeli zavzemati zanjo, ko so videli, kaj je Španija počela v zadnjih tednih," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala 16-letna udeleženka demonstracij Aina Gómez.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Rugess Nome
# 28.09.2017 ob 16:25
EU zna udrihat samo po Rusiji, za ostalo je slepa in gluha
Tao3
# 28.09.2017 ob 15:43
Ponovna diktatura v Španiji - sramota za EU. Še slabše kot je bilo v Jugoslaviji, pa če se Majer razpoči ...
Valuk_
# 28.09.2017 ob 15:44
Ja tudi članice EU, bi se lahko kaj opogumile in dejale, da notranje zadeve gor dol, tole kar Španija počne nima ničesar skupnega z demokracijo.

A žal res, kje sočasi, ko si v diplomaciji še slišal koga z "jajci"..
Enki
# 28.09.2017 ob 16:12
Hahaha, demokracija v Evropi?

Malo morgen. Demokracija le takrat, ko propaganda naredi svoje. Če je propaganda neuspešna se EU z veseljem poslužuje vseh trikov fašizma in komunizma.
graf314
# 28.09.2017 ob 15:54
Za krepitev narodne zavesti malih narodov ni boljšega kot je represija močnejšega naroda.

Prav neverjetno je, kako nespametno se tega lotevajo Španci. Zdi se, kot da so državo, vrh in krono Katalonci ujeli totalno nepripravljene; kot da o tem razvoju dogodkov sploh niso imeli načrtov, kar je paradoksalno glede razvoj dogodkov po Evropi nedolgo nazaj (kakšne načrte glede nacionalne varnosti pa potem sploh imajo, če jih nimajo niti o najbolj predvidljivih dogodkih??). Namesto Kataloncem, bi morali ušesa naviti vsem tem silnim svetovalcem za nacionalno varnost in vrhu, ki sprejema odločitve, ki spadajo v čas, ko je bila Španija velesila in ne v 21. stoletje - ti bodo razkrojili državo, ne Katalonci.

Če je bila pred enim mesecem podpora za neodvisnost 45%, potem je zdaj zagotovo v večini. Poti nazaj ni več; zdaj je le vprašanje časa, kdaj bo prišlo do samostojnosti. S policijo, vojsko in tanki si v Evropi ni več mogoče dolgoročno pokoriti volje naroda.
montebuba
# 28.09.2017 ob 16:35
"Evropa se ne želi vmešati".... isto se ne želi vmešati pri arbitraži...ja zakaj za vraga so potem tam pa vlečejo keš..a za vsako drugo stvar se ne opredelijo in se delajo nevtralne....za vsako članice EU so odgovorne in morejo delovati v skladu z evropsko politiko!..ne pozabimo...z vstopom v eu je vsaka država del suverenosti prenesla eu
nightwing
# 28.09.2017 ob 16:47
EU kekci pa tiho kot miši hahaha. "Demokracija" samo ko nam paše.
cairns
# 28.09.2017 ob 16:39
Katalonija: EU naj Španiji pove, naj dopusti referendum o neodvisnosti

To se ne bo nikoli zgodilo.
EK je preveč toga, skorumpirana in zbirokratizirana da bi dopustila svobodno izražanje volje nekemu narodu.
Kako EK ne reagira na očitno kršenje mednarodnega prava in načel na katerih temelji EU vidimo v primeru arbitražne sodbe. Hrvati rečejo NE in se ne zgodi nič. Po drugi strani pa takojšnja reakcija za višegrajce ki so se uprli katastrofalni politiki Pandore Merkel. Grožnje s sankcijami in odvzemom glasovalnih pravic .
astro
# 28.09.2017 ob 17:28
Španci postajajo okupatorji Kataloncev. Z represijo dosežeš kratkoročen uspeh, na dolgi rok pa izgubiš.
Naši brižinski spomeniki in prve omembe katalonščine segajo v približno isti čas - 10. - 11. stoletje.
Španija je nastala iz poroke med Aragoncem in Kastiljko in ker je Kastilja prevladala, so Katalonci naj....
pripet
# 28.09.2017 ob 17:42
Sedaj se znova in znova vidi kakšen gnoj je EU.
Follow Me
# 28.09.2017 ob 17:41
Demokracija my ass ;D
Kekec99
# 28.09.2017 ob 18:44
Bodo ZDA podprle katalonce tako kot podpirajo "borce" v Siriji?
moj komentar
# 28.09.2017 ob 18:38
Cerar pa tiho, kot miš, namesto da bi se v zvezi s terorjem Španije jasno izrazil ...Sramota in povsem v njegovi maniri!

Cerar v maniri brezhrbteničnega vazala.
Pahor pa tudi....
moj komentar
# 28.09.2017 ob 18:41
EU podpira fašizem španske monarhije.
Bolj očitno že ne more biti.
Laž o demokraciji je še bolj razgaljena.
Sklonjen
# 28.09.2017 ob 18:30
Cerar pa tiho, kot miš, namesto da bi se v zvezi s terorjem Španije jasno izrazil ...Sramota in povsem v njegovi maniri!
tomidelaj
# 28.09.2017 ob 17:44
Opazovalca ZN-a: Morda so kršene človekove pravice
Toti ZN so največja ga***. Stalno samo opozarjajo naredijo pa nič! Še ena ustanova, ki je v modernem svetu nepotrebna... no potrebna za hijene, ki dnare vlečejo.
ZVONKO
# 28.09.2017 ob 18:46
Katalonija je daleč največja šolska ura za mlajše in srednje generacije. O vsej prihodnosti in preteklosti bodo povsem drugače razsojale prav na osnovi tega, kar se ravnokar dogaja v zvezi z Katalonijo. Na tej točki se vso PR obdelovanje množic in čivkanje o demokraciji preprosto zlomi.
gesan
# 28.09.2017 ob 18:12
Katalonija: EU naj Španiji pove, naj dopusti referendum o neodvisnosti
....................................
Sramotno je že to ,da jih na to morajo opozarjat!
w la revolucion
# 28.09.2017 ob 21:14
Ce je lahko kosovo neodvisen nevem zakaj nebi civilizirana katalonja bla
gesan
# 28.09.2017 ob 18:21
Se pravi, da EU še vedno ni sposobna obračunat fašizma!

Kako lahko v ustavi neke države sploh piše, da je neka država "nedeljiva"?!

Zakaj potem ista politična moč nazdravlja ob razpadu SZ?
A niso tudi oni imeli zapisano v ustavo, da je SZ nedeljiva?

A so bili rusi kot komunajzarji bolj pošteni od španske demokratičnosti?

Grozljivo!
spicy
# 28.09.2017 ob 22:38
eu-diktatura..... sramota
miha_lj
# 28.09.2017 ob 21:47
Lahko bi se prva oglasila SLO, ker mi smo to "probal"
Emmure
# 28.09.2017 ob 20:21
Kriza v Spaniji?? sej to ni kriza,to je osnovna pravica cloveka o samoodlocanju.
AM
# 28.09.2017 ob 20:12
Katalonci, držim pesti za vas !
moj komentar
# 28.09.2017 ob 18:44
EU raje zakriva vse fašistične svinjarije, ki jih trenutno počnejo španske oblasti.
Branko3
# 28.09.2017 ob 18:39
Vprašanje neodvisnosti narodv je zadnje čase res pereče. kapitalu se glede etega fučka, vedno pogledajo s strani svojega kapitalskega ibnteresa.
infostriker
# 28.09.2017 ob 18:02
Kataloncem predlagam da enostavno kar ustanovijo svojo državo. EU itak en zna ukrepati. Smo videli primer Slovenija - Hrvaška.
Sula
# 28.09.2017 ob 17:03
Vojna v Španiji bo prva vojna znotraj EU. V vsakem primeru pa bo Španija bankrotirala brez Katalonije in bankrot Španije bo sprožil padanje domin v EU. Španija bo nova Ukrajina.
el CARTEL
# 28.09.2017 ob 21:19
severnik @ mislim,da bi demokracija in človekove pravice morale biti vedno pred "enotnostjo EU".
ker če je enotnost na prvem mestu, se opravičuje tudi potencialna represija.

kot rečeno, da tem EU birokratom naj dovolimo imeti EU vojsko, ki jo bodo vodili in selektivno podpirali demokracijo z njo ko jim paše, v nasprotnem pa izvajali represijo?
Simba
# 28.09.2017 ob 20:52
vranek: "n ce pustijo Kstaloncem bi tudi kske druge združbe to želele, kaj pa vem, ljubitelji oranžnih buč recimo.enako legitimno kot katalonci."

Če ne ločiš naroda od ljubiteljev oranžnih buč, potem ti itak ni pomoči.

Katalonci, Slovenija je z vami!
borut-blas
# 28.09.2017 ob 20:31
naslednje evropsko košararsko prvenstvo
prva slovenija
druga katalonija
tretja kastilija
siggi
# 28.09.2017 ob 19:58
Samo upam da bo Slovenija med prvimi, ki bo priznala Katalonija kot drzavo... tako kot npr. Kosovo.
Krimsky
# 28.09.2017 ob 19:31
Za pomoč naj se obrnejo na ZDA, sklicujoč se na njihovo Deklaracijo o neodvisnosti:

»Sodimo, da so te resnice samoumevne: da so vsi ljudje ustvarjeni enaki, da jim je njihov Stvarnik podaril nekatere neodtujljive pravice, med njimi pravico do življenja, svobode ter težnje po sreči. Da so med ljudmi vladavine ustanovljene le z namenom, da bi zagotavljale te pravice. Da črpajo vladavine oblast le iz soglasja tistih, katerim vladajo. Da ima vsako ljudstvo, če postane kakršnakoli oblika vladavine škodljiva za uresničevanje teh ciljev, pravico jo spremeniti ali odpraviti in ustanoviti novo vladavino ...«
~
Upss, sorry, … sem pozabil da so medtem tudi ZDA dale ta 'zoprni' tekst na črno listo …
skuggi
# 28.09.2017 ob 22:36
Demokracija ni nic drugega kot diktatura vecine nad manjsino. Se vedno precej dalec od najbolj pravicnega sistema.
mikitr
# 28.09.2017 ob 19:11
Naj se pokaže resnična demokracija.Če pač nočejo z Španci naj bodo sami.Zakaj se vse bolj zdi,da je veliko besed na papirju in malo v resnici.Vrednote kot so demokracija,pravna država,vsi enaki pred zakonom,........se zgubljajo v pohlepu manjšine.
kvisko75
# 28.09.2017 ob 18:40
Neodvisnost je narodova pravica. Pa vseeno, kdo trenutno pobira davke.
Gepard007
# 28.09.2017 ob 18:40
No ja saj, ko smo se mi ločevali od Jugoslavije so imeli Nizozemci tudi veliko za povedat...
Disfenocingul
# 28.09.2017 ob 17:41
Vlada bi morala podpreti prizadevanja Kataloncev za osamosvojitev,
ker bi to pomenilo, da je Slovenija nekako izvozila svoj politični model.
delfino_
# 29.09.2017 ob 09:22
Hinavska EU se odziva samo tam kjer vidi svoj interes.

Sedaj se še želi spremenit v federacijo, kjer bodo države potlačene na nivo provinc in bo še manj demokracije!!!
@twwwter
# 29.09.2017 ob 00:49
Katalonski narod si naj piše sodbo sam !
dharma
# 28.09.2017 ob 22:08
Imam zelo slab občutek, da se to ne bo mirno končalo. Poleg tega pa si želim večjo medijsko pokritost tega dogodka. Če namreč v Barceloni protesitra najman 10.000 študentov bi lahko to bolj izpostavili. Ali pa so vam naročili, da morate biti tiho. Kar je v dobi interneta itak nonsens in kontraproduktivno. In naj mi še en komentator kdaj pisne kakšno čez študente. V vsaki resni stvari so bili glavni motor (poleg delavcev) za družbene spremembe.
Grommm
# 29.09.2017 ob 08:05
Hahahaaaaa .. a' to je "diktatura"? Ko se je pa Krim odcepil od Ukrajine, ste pa pisali .. kaj, sami veste. In sankcije cele NATO zveze proti Rusiji?
Pa Kosovo?

Zapletena zadeva. Precej zapletena – z nepredvidljivimi posledicami.

Z odcepitvijo Katalonije dobi legitimnost:
– odcepitev Krima od Ukrajine (kaj pa potem sankcije proti Rusiji in vsa ta vojaška gonja?)
– odcepitev Kosova od Srbije
– začne se domino efekt .. definitivno

In namesto, da bi meje v EU odpravili, se bo počasi sestavilo novih, torej dodatnih 300+ državic od katerih bo vsaka imela svojo birokracijo, ki si bo vrtala po nosu in ropala svoje okolje. Samo zamislite si Nemčijo sestavljeno spet iz nekdanjih kneževin.

Pri nas se bo odcepila Primorska, Štajerska, potem gotovo Dolenjska .. itd. Nastale bodo državice z nekaj deset tisoč prebivalci, in če pogledamo naprej .. se bo to dalje drobilo, da bo vsaka občina postala “država” .. samo na našem teritoriju lahko čez kakih sto let računamo z 200+ državicami, mejami, policijo, “vojsko” … glede na sedanje število občin.

Folk je dovolj zabit, da je tak absurd povsem mogoč.

Na mojo srečo tega ne bom doživel …

Priporočam literaturo: Erich Fromm / Beg od svobode

“Svoboda je v naših glavah … ostalo je iluzija.”

Dokaz: življenje v naši državi nekoč, ko smo bili “okupirani od samoupravnega socializma” (kot razlagajo nekateri slaboumni ljudje) in življenje 20 let po tem …
Ramus
# 29.09.2017 ob 07:24
Katalonija: EU naj Španiji pove, naj dopusti referendum o neodvisnosti

Nerodna situacija, potem bi morali priznati tudi referendum na Krimu,...
Knez_Kocelj
# 29.09.2017 ob 01:22
slo-KP

Katalonija bi propadla brez Španije ? Je mar Irska propadla ko se je odcepila od Velike Britanije po prvi svetovni vojni ? Je morda propadla Norveška ko se je ta odključila od Švedske leta 1905 ? Morda Islandija, ki se je odcepila od Danske...itd

Večina "španske" industrije in visokih tehnologij se danes nahaja v Kataloniji. Ladijedelništvo, farmacevtska industrija, bančništvo, hotelirstvo, turizem, ribištvo, vinogradništvo in delovni ljudje v Kataloniji nočejo več plačevati visokih davkov v špansko državno blagajno, kjer smetano pobere Madrid. Po tem ko bo Katalonija (po osamosvojitvi) postala še največja davčna oaza v Evropi, nikakor ne bo primankovalo tujih naložb in vlaganj iz celega sveta v katalonsko gospodarstvo.

Problem v katalonski neodvisnosti vidim predvsem v tem, ker Madrid in Merklova pritiskata na Bruselj. Ta pa ni naklonjen želji naroda Katalonije po neodvisnosti. Lahko pa, da bo nekoč šla celo Katalonija po poti Velike Britanije in poleg Španije izstopila tudi iz EU (v kolikor bodo za to primerne geopolitične razmere v Evropi ter v kolikor bo Bruselj še dolgo ignoriral želje prebivalstva v tej državi).
brain2k
# 28.09.2017 ob 23:35
"Opazovalca ZN-a: Morda so kršene človekove pravice"

Morda? Kaj to pomeni, a so kršene ali niso. Kakšni so te opazovalci? Ker morda pa tudi niso kršene? Kdo ve. No "opazovalci ZN-a" oz. mutibriči zagotovo ne vedo, vedo samo to, da imajo dobro plačo.
boro007
# 28.09.2017 ob 23:21
Opazovalca ZN-a David Kaye in Alfred de Zayas sta opozorila, da španske oblasti z ukrepi, s katerimi skušajo preprečiti referendum, morda kršijo človekove pravice. Med drugim so aretirali predstavnike regionalnih oblasti, zasegli skoraj deset milijonov glasovnic in izvajali pritisk na župane

Kako morda? Aretacije, izvajanje pritiska na lokalne oblasti... Če se je to 100% dogajalo lahko tudi opazovalci 100% ocenijo, imejte j*jca, kršijo ali ne kršijo?
gogi1231
# 28.09.2017 ob 23:11
Vsak narod ima pravico do samoodločanja in EU bi tukaj morala stopit na stran Katalonije. Upam, da se ne vračamo v obdobje generala Franka.
Knez_Kocelj
# 28.09.2017 ob 22:36
"Zunanji minister Katalonije je dejal, da bi moral EU izpolniti svojo dolžnost kot varuh demokratičnih vrednot in Španiji sporočiti, naj dopusti izvedbo referenduma o neodvisnosti Katalonije."

EU ne bo ničesar izpolnjevala, dokler tega ne zaukaže Angela Merkel v Berlinu (kar je žalostna podoba razumevanja demokracije v Evropi). Vsi pa dobro vemo, da samostojne Katalonije ona ne podpira (tako kot ne podpira Škotov, Baskov, Korzičanov, Benečanov...) kot tudi Grkov, ki bi radi nazaj svojo staro denarno valuto "Drahmo".

Merklova je pretresena od Brexita, Donalda Trumpa, Erdogana in begunske krize, ki je načela temelje Evropske Unije. Da bi sedaj blagoslovila še samostojno Katalonijo. Mislim, da bi to bila kaplja čez rob, kateri bi sledile še druge države v Evropi.

Upam pa, da bo v prvih trenutkih razglasitve rezultatov referenduma o samostojnosti in neodvisnosti, ki bo potekal 1. oktobra 2017 v Kataloniji zadonela ta prelepa glasba, ki sta jo pred 25 leti skupaj zapela Freddie Mercury in Monseratt Caballe na odtvoritvi Olimpijskih iger v Barceloni leta 1992.

el CARTEL
# 28.09.2017 ob 21:00
Katalonija: EU naj Španiji pove, naj dopusti referendum o neodvisnosti

to jaz trobim že ves čas

ta "moralna" in "demokratična" EU je tiho, ko se kršijo pravice kataloncev (ker noče še več ozemlja izven EU)

in tem birokratom naj prepustimo vojsko? da bodo selektivno podpirali demokracijo po svetu in doma?
ne, hvala
Kazalo