Romeva meni, da bi se moral EU odločneje odzvati na krizo v Španiji. Foto: Reuters
Romeva meni, da bi se moral EU odločneje odzvati na krizo v Španiji. Foto: Reuters
EU
K posredovanju EU-ja poziva tudi barcelonska županja Ada Colau. Foto: Reuters
Katalonija
Na ulicah Barcelona na tisoče mladih zahteva pravico do glasovanja na referendumu. Foto: Reuters

"Pozivamo institucije EU-ja, naj podprejo vrednote in načela evropske pogodbe," je na tiskovni konferenci v Bruslju dejal Raül Romeva, nekdanji evropski poslanec. Dodal je, da se v Kataloniji "kršijo državljanske pravice" in da se "krni kakovost demokracije v Španiji", poroča Reuters.

Romeva še dejal, da Evropsko komisijo dojemajo kot podpornico "represivnih dejanj" Madrida, ker ne poziva k dialogu o tej temi. Katalonski minister je še opozoril, da španske oblasti nadlegujejo predstavnike katalonske vlade, župane in novinarje. Evropska komisija medtem sporoča, da spoštuje španski ustavni red.

Medtem je tudi županja Barcelone Ada Colau pozvala Evropsko komisijo, naj posreduje v krizi. Kot je zapisala v prispevku za britanski časopis Guardian, mora komisija "odpreti prostor za mediacijo med špansko in katalonsko vlado, da bi s pogajanji dosegli demokratično rešitev za konflikt".

Županja sicer ne podpira enostranske odcepitve, želi pa, da Madrid dovoli Kataloniji izvesti zakonit referendum o tem vprašanju. V skladu z določilom španske ustave, da je Španija nedeljiva država, je namreč ustavno sodišče referendum razglasilo za nezakonitega. Da bi njihova morebitna odcepitev morala biti zakonita, je pred kratkim Katalonce posvaril tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Kljub nasprotovanju španske vlade, ki je referendum označila za neustavnega in je regionalni policiji ukazala, naj prevzame nadzor nad volišči, so katalonske oblasti odločene, da bodo glasovanje v nedeljo izpeljale. "Če nekdo verjame, da bo s pretvarjanjem, da bo ustavil referendum 1. oktobra, preprosto utišal demokratično voljo katalonske družbe, moram povedati, da se moti, popolnoma moti," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA še dejal Romeva.

Opazovalca ZN-a: Morda so kršene človekove pravice
Opazovalca ZN-a David Kaye in Alfred de Zayas sta opozorila, da španske oblasti z ukrepi, s katerimi skušajo preprečiti referendum, morda kršijo človekove pravice. Med drugim so aretirali predstavnike regionalnih oblasti, zasegli skoraj deset milijonov glasovnic in izvajali pritisk na župane, ki naj bi sodelovali pri referendumu. Španska vlada je tudi prevzela nadzor nad katalonsko policijo Mossos d'Esquadra.

Poročevalec ZN-a za svobodo govora Kaye in strokovnjak za demokracijo de Zayas sta presodila, da so oblasti s tem morda kršile človekove pravice. Pri tem sta izpostavila aretacije politikov, onemogočanje spletnih strani in hišne preiskave.

"Ne glede na to, ali je referendum zakonit ali ne, morajo španske oblasti spoštovati osnovne pravice v demokratičnih družbah," sta po poročanju nemške tiskovne agencije DPA v izjavi za javnost zapisala strokovnjaka. Dodala sta, da ukrepi vzbujajo zaskrbljenost, ker kršijo temeljne pravice posameznika.

Protesti študentov in dijakov
V Barceloni medtem za pravico do referenduma protestira najmanj 10.000 študentov in dijakov, poročajo tuje tiskovne agencije. Študenti, med njimi številni oviti v katalonske zastave, so se zbrali pred univerzo v središču Barcelone. Sprehodili so se ob ulici Gran Vía, eni glavnih v največjem katalonskem mestu, ob tem pa vzklikali: "mi bomo glasovali" in "neodvisnost".

"Večina študentov je za neodvisnost. In tudi če niso bili, so se zdaj začeli zavzemati zanjo, ko so videli, kaj je Španija počela v zadnjih tednih," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala 16-letna udeleženka demonstracij Aina Gómez.