Isa Mustafa, ki je zjutraj prispel v Slovenijo na dvodnevni uradni obisk, je povedal, da Kosovo obsoja vsa dejanja, ki ogrožajo Makedonijo in destabilizirajo regijo. Foto: Reuters
Isa Mustafa, ki je zjutraj prispel v Slovenijo na dvodnevni uradni obisk, je povedal, da Kosovo obsoja vsa dejanja, ki ogrožajo Makedonijo in destabilizirajo regijo. Foto: Reuters

Isa Mustafa, ki je zjutraj prispel v Slovenijo na dvodnevni uradni obisk, je dejal, da Kosovo obsoja vsa dejanja, ki ogrožajo Makedonijo in destabilizirajo regijo. Pristojni kosovski organi pa so pripravljeni tesno sodelovati tako z makedonskimi oblastmi kot drugimi na območju pri razjasnitvi vseh okoliščin. Poudaril je, da je treba odgovorne postaviti pred roko pravice.

Priština si bo po njegovih besedah prizadevala, da se razmere umirijo in da se nasilje ne bi razširilo po območju. Kosovski premier je izrazil prepričanje, da se kaj takega da doseči. Kosovo bo tudi okrepilo nadzor mej, saj sodeluje pri izmenjavi informacij med varnostnimi in obveščevalnimi agencijami tako na Kosovu kot v regiji, poteka pa tudi koordinacija dejavnosti z državami na tem območju.

Zahvala Sloveniji za podporo
Slovenija spada poleg Nemčije, Avstrije in Italije med najpomembnejše tuje vlagatelje na Kosovu. Blagovna menjava med državama je bila leta 2013 skoraj 82 milijonov evrov, od tega je Slovenija na Kosovo izvozila za več kot 80 milijonov evrov blaga. Lani je bila blagovna menjava med državama 84 milijonov evrov, kar je za tri odstotke več kot leto prej. Slovenske naložbe na Kosovu znašajo okoli 450 milijonov evrov. Na Kosovu deluje okoli 250 slovenskih podjetij, ki so doslej ustvarila dva tisoč delovnih mest.

Slovenski premier Miro Cerar in njegov kosovski gost sta potrdila, da si kosovska vlada želi še več sodelovanja s slovenskimi podjetji, ki na Kosovu po besedah Cerarja dobro delujejo in so cenjena. Mustafa je še dejal, da so slovenska podjetja na Kosovu izredno uspešna in se zavzel za čim več slovenskih vlaganj na Kosovu. Gospodarski razvoj je sicer ena od glavnih prioritet kosovske vlade.

Kot je še danes dejal Cerar, Slovenija ostaja trdna podpornica samostojnega Kosova in njegovega vključevanja v evroatlantske in druge mednarodne organizacije. Ob tem je opozoril, da mora Kosovo, preden bo postalo polnopravni član evroatlantskih integracij, izpolniti številne zahteve, Slovenija pa je pripravljeni pomagati z nasveti in tudi na druge načine.

Velikega pomena je po besedah Cerarja tudi vizumska liberalizacija za Kosovo. Pri tem je opozoril, da mora Kosovo zagotoviti določene pravne in druge standarde, da bodo izpolnjeni vsi pogoji za vizumsko liberalizacijo. Mustafa je Cerarju zagotovil, da si kosovska vlada zelo prizadeva za izpolnitev teh pogojev in upa, da bi do nje lahko kmalu prišlo.

Kosovski premier se je Sloveniji zahvalil za vso dosedanjo podporo, ocenil pa je tudi, da je kosovska skupnost v Sloveniji deležna odlične obravnave, je integrirana v družbo, njeni člani pa bodo po njegovih besedah še naprej lojalni državljani Slovenije.