Pripadniki kosovskih specialnih enot so bili za nekaj ur poslani na območje jezera Gazivoda. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Pripadniki kosovskih specialnih enot so bili za nekaj ur poslani na območje jezera Gazivoda. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Priština
Več tisoč Kosovcev je z albanskimi zastavami protestiralo proti ideji o menjavi ozemlja med Kosovom in Srbijo. Foto: Reuters
Kosovski specialci v Gazivodi razburili Srbijo

Območje jezera je nato obiskal kosovski predsednik Hashin Thaci. "Prizadevajmo si skupaj za novo Kosovo. Kosovo je ena, edinstvena, neodvisna in suverena država," je novinarje nagovoril Thaci.

Srbske oblasti so navzočnost specialcev na severu Kosova označile za kršitev sporazumov in dogovorov, prav tako so jih obtožili nepotrebne aretacije štirih srbskih delavcev. Kosovo odgovarja, da je policija zagotavljala varnost in da niso nikogar aretirali.

"Srbija je o incidentu v Gazivodi obvestila vse mednarodne institucije, vendar nismo prejeli nobenega odgovora, niti od EU-ja niti Nata. Srbija je tudi uradno opozorila Prištino in mednarodno skupnost, da ne bo dopuščala nobene oblike nasilja nad Srbi," je na tiskovni konferenci dejal vodja srbskega vladnega urada za Kosovo Marko Đurić in dodal, da bo Srbija delovala v skladu z Resolucijo Združenih narodov 1244, poroča

Kosovski specialci, nekateri oboroženi s puškami in z zakritimi obrazi, so predsedniku Thaciju in spremljevalcem omogočili sprehod v okolici jezera. Đurić trdi, da so pri tem aretirali štiri delavce srbske narodnosti. "Vdrli so v Ekološki in športni center, kjer so brez razloga aretirali ljudi, vse z namenom ustrahovanja na Kosovu živečih Srbov," je na tiskovni konferenci dejal Đurić.

Okoli 60 specialcev je območje zapustilo kmalu po Thacijevem obisku. Kosovski predsednik je 15-minutni obisk označil za prijateljskega, poroča regionalna televizija N1.

Mednarodne mirovne sile na Kosovu (KFOR) po navedbah tiskovnega predstavnika niso bile seznanjene z operacijo specialcev. Na območje so že napotile svoje sile, da raziščejo položaj. Potrdili so, da je bil aretiran tamkajšnji uradnik.

Vučić odredil stanje bojne pripravljenosti
Srbski predsednik Aleksandar Vučić je medtem odredil stanje najvišje bojne pripravljenosti za srbsko vojsko. Podpredsednik srbske vlade in notranji minister Nebojša Stefanović je policistom naročil, naj bodo vse enote v stanju pripravljenosti, poroča srbski portal Blic.

Območje akumulacijskega jezera Gazivode s hidroenergetskim kompleksom si lastita tako Srbija kot Kosovo. Pred približno tremi tedni je ob okrepljeni varnosti jezero brez težav obiskal Vučić, potem ko je Priština po prvotni prepovedi odobrila obisk.

V Prištini protesti proti menjavi ozemlja
Na ulicah Prištine se je medtem več tisoč Albancev zbralo na protestih proti kosovskemu predsedniku Hashimu Thaciju in njegovemu predlogu, da bi Kosovo in Srbija zamenjala ozemlje. Protestniki z albanskimi, nemškimi in ameriškimi zastavami so od predsednika zahtevali, naj odstopi od pogajanj s Srbijo.

Kosovski specialci v Gazivodi razburili Srbijo