Long je policiste napadel iz zasede, potem ko so se odzvali na klic v sili, pri čemer je mogoče, da so se s tem ujeli v past. Foto: Reuters
Long je policiste napadel iz zasede, potem ko so se odzvali na klic v sili, pri čemer je mogoče, da so se s tem ujeli v past. Foto: Reuters
Baton Rouge
Med tremi ubitimi policisti je bil tudi en Afroameričan. Foto: Reuters
Baton Rouge
To je bil že drugi večji napad na policiste v juliju. Foto: Reuters
V ZDA ubiti trije policisti

29-letni Long je v nedeljo v streljanju ob avtocesti blizu policijske postaje v Baton Rougeu ubil tri policiste in še tri ranil, preden so ga ubili policisti. Ameriški predsednik Barack Obama je napad označil za strahopetno dejanje in pozval k umiritvi razmer.

Dan po napadu, ki ga je Long izvedel na svoj 29. rojstni dan, je znanih nekaj več podrobnosti o napadalcu, ki je med marinci služboval od leta 2005 do leta 2010, v vmesnem času pa je pol leta služil tudi v Iraku. V vojski je deloval kot specialist za obdelave podatkov in se prebil do čina narednika. Po poročanju CBS-ja je bil iz vojske častno odpuščen, vendar namestnica vodje službe za odnose z javnostjo pri marincih Yvonne Carlock tega podatka ni potrdila.

Long je napad na policiste izvedel v Baton Rougeu, kjer je bil na začetku julija pod policijskimi streli ubit temnopolti Američan Alton Sterling, kar je sprožilo proteste proti policijskemu nasilju. Na protestu v Dallasu dva dni po uboju Sterlinga je nekdanji pripadnik rezervnih enot ameriške vojske ubil pet policistov.

"V službi pravice"
V svojih zapisih in sporočilih na spletu se je Long pritoževal nad ravnanjem policistov s temnopoltimi Američani. Tako je po nedavnem uboju policistov v Dallasu dejal, da je bilo pravici zadoščeno.

Na videoposnetku 8. julija se je sam označil za nekdanjega kristjana in nekdanjega pripadnika gibanja Islamski narod, ob tem pa večkrat poudaril, da ne pripada nobeni skupini. Kot je povedal, ga bodo skušali povezati s skrajno skupino Islamska država ali kakšno drugo teroristično skupino, vendar sam služi duhu pravice in nikomur drugemu.

Long je imel tudi spletno stran z imenom "convoswithcosmo", kjer so objavljeni nasveti za samopomoč, zdravje in odnose. Sedež spletne strani se nahaja v Kansas Cityju na naslovu, ki je omenjen tudi v povezavi z dvema civilnima sodnima postopkoma Longa.

V videoposnetku 10. julija je dejal, da je v Dallasu, kjer se udeležuje protestov proti policijskemu nasilju. Povedal je še, da so Afroameričani zatirani, ob tem pa se je vprašal, zakaj so beli Američani deležni pohval za boj proti svojim zatiralcem, medtem ko se na Afričane pozablja. Kot pove pozneje, lahko spremembe sproži le nasilje ali finančni pritisk.

Long se je leta 2011 ločil od žene in je živel v delavski soseski. Kartoteke ni imel, je bil pa vpleten v sodni spor zaradi neplačanih davkov, a je bil primer kmalu opuščen.

Spomladi leta 2012 je en semester obiskoval univerzo v Alabami, kjer se je uvrstil na seznam najboljših študentov. Kot so sporočili z omenjene univerze, v času študija ni imel opravka z univerzitetno policijo.

V ZDA ubiti trije policisti