Boko Haramu je bila v Parizu
Boko Haramu je bila v Parizu "napovedana vojna". Foto: EPA
Vrh v Parizu gosti Hollande. Na fotografiji ob čadskem predsedniku Idrisu Debyju Itnu (na levi) in nigerijskem predsedniku Goodlucku Jonathanu (na desni). Foto: EPA

Vrha, ki ga je gostil francoski predsednik Francois Hollande, so se udeležili nigerijski predsednik Goodluck Jonathan ter predsedniki Čada, Kameruna, Nigerja in Benina, sodelovali pa so tudi predstavniki ZDA, Velike Britanije in EU-ja.

Spomnimo, Boko Haram je 14. aprila v Nigeriji ugrabil 223 deklic. Pomoč Nigeriji pri njihovem iskanju so poleg Francije, ZDA in Velike Britanije ponudili tudi Izrael, Kitajska in Kanada.

Pred srečanjem so udeleženci napovedali, da bodo razpravljali o novih strategijah za boj proti varnostni grožnji, ki jo predstavljajo Boko Haram in druge teroristične skupine na zahodu in v osrednjem delu Afrike. Hollande je pri tem poudaril, da ima Boko Haram "dokazane vezi" z Al Kaido.

Vojna, totalna vojna
Kot je po srečanju dejal Hollande, so se udeleženci strinjali glede "svetovnega in regionalnega akcijskega načrta." Dejal je, da to vključuje koordinacijo obveščevalnih dejavnosti in nadzora meja, izmenjavo podatkov ter sposobnost za skupno akcijo v primeru nevarnosti. Kamerunski predsednik Paul Biya pa je dejal: "Tu smo, da napovemo vojno Boko Haramu."

Idriss Deby, predsednik Čada, ki je govoril o "totalni vojni", je opozoril, da so teroristi že povzročili veliko trpljenja v regiji. "Če jim bomo dovolili, da nadaljujejo, grozi celotni podregiji, če ne kar vsej Afriki, nered," je poudaril. Nigerijski predsednik je med drugim zatrdil, da je njegova vlada polno zavezana iskanju ugrabljenih deklic in da jih išče kar 20.000 nigerijskih vojakov.

Novi napadi Boko Harama
Vrh so zaznamovale novice o novem nasilju Boko Harama. Ta skupina je namreč ponoči izvedla napad v Kamerunu in po različnih navedbah ubila ali ranila enega kitajskega delavca, deset so jih ugrabili. Tarča so bili uslužbenci kitajskega podjetja Sinohydro.

Boko Haram je v Kamerunu napadel že večkrat, med drugim je lani ugrabil več članov neke francoske družine, ki so jih pozneje izpustili, poroča BBC. Islamisti so izvedli napad tudi na vas v Nigeriji, nekaj ur vožnje od meje s Kamerunom. Umrlo naj bi 11 ljudi.

Boko Haram, ki po poročanju BBC-ja združuje borce ne zgolj iz Nigerije, temveč tudi iz Nigra, Kameruna in Čada, je v ponedeljek objavil videoposnetek, na katerem je videti okoli sto ugrabljenih deklet, ki naj bi bila prisiljena prestopiti v islam. V posnetku so ugrabitelji nakazali, da so se pripravljeni pogajati z oblastmi glede izpustitve šolark, a v zameno zahtevajo izpustitev svojih pripadnikov, ki so v zaporih.

Nigerijske oblasti so zahteve skupine zavrnile, je pa policija ponudila več kot 300.000 dolarjev nagrade za informacije o lokaciji ugrabljenih otrok.

Boko Haram, Al Kaida, Al Šabab
Afriko pa ne terorizira zgolj Boko Haram. Tu sta še Al Kaida v Magrebu in posebej nevarna somalijska islamistična milica Al Šabab. Strokovnjaki sicer že leta ocenjujejo, da se omenjene skupine vse tesneje povezujejo. Terorizem je še posebej hudo prizadel Mali, Somalijo in Nigerijo, države, ki so vse etnično in versko razdeljene, strateško pomembne, tamkajšnje prebivalstvo pa pesti huda revščina.