Na izpolnitev vseh meril za vstop Hrvaške v schengen Plenković računa v letu 2019. Foto: Reuters
Na izpolnitev vseh meril za vstop Hrvaške v schengen Plenković računa v letu 2019. Foto: Reuters
Plenković: Slovenija ne more sama uveljavljati arbitražne razsodbe

Plenković je v odgovoru na vprašanje, kako namerava Slovenija po 29. decembru implementirati arbitražno odločbo o meji med državama, odgovoril, da nobene sodbe ni mogoče izvesti enostransko. Ob nadaljnjem vprašanju, kaj bo, če bo začela Slovenija izvajati svojo pristojnost, je dejal, da so kolege iz Slovenije prosili, da "je v tovrstnih situacijah najpomembneje izogibanje enostranskim potezam, ki bi lahko vodile do incidentov", to sporočilo pa so prenesli tudi partnerjem v mednarodni skupnosti.

V tem trenutku vprašanje meje s Slovenijo ni urejeno, še posebej ne na morju, je nadaljeval hrvaški premier in zatrdil, da se bo vedel odgovorno. Ob tem je spomnil na nedavni obisk slovenskega premierja Mira Cerarja v Zagrebu in spet dejal, da je Hrvaška pokazala konstruktivno držo in željo za rešitev mejnega vprašanja ter pripravljenost na fleksibilnost v svojih stališčih in na doseganje rešitve, ki bi zadovoljila obe strani. Ponovil je stališče, da bi morali državi vprašanje meje rešiti z delom mešanih komisij.

Plenković je za HRT spregovoril tudi o prioritetah svoje vlade in ponovil, da so na zunanjepolitičnem področju te predvsem vstop Hrvaške v območje evra in schengna ter Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Kot pa je dodal, izpolnitev nobenega od teh ciljev že v letu 2018 ni realna. Na izpolnitev vseh meril za vstop v schengen tako računa v letu 2019.

Plenković: Slovenija ne more sama uveljavljati arbitražne razsodbe