Vladimir Putin in Recep Tayyip Erdogan sta se dogovorila, da se bosta srečala tudi osebno. Foto: Reuters
Vladimir Putin in Recep Tayyip Erdogan sta se dogovorila, da se bosta srečala tudi osebno. Foto: Reuters
Milharčič o turški politiki pomiritve z Izraelom in Rusijo

Za telefonski pogovor sta se odločila, potem ko je Erdogan v ponedeljek ruskemu kolegu poslal pismo, v katerem se je po navedbah Kremlja opravičil za ta incident. Klic so potrdili tako v Ankari kot v Moskvi. Voditelja sta spregovorila v prizadevanjih za popravo odnosov po novembrskem incidentu, zaradi katerega je Moskva proti Ankari uvedla sankcije.

V Ankari so o pogovoru sprva povedali le, da sta imela predsednika zelo ploden in pozitiven pogovor. Nato so dodali, da sta se dogovorila, da ostaneta v stiku in da se bosta srečala tudi osebno. V Kremlju so ob novici o telefonskem pogovoru najprej sporočili, da je Putin davi ob obisku šolarjev v Moskvi izrazil sožalje Turčiji po torkovem trojnem napadu na carigrajskem letališču Atatürk, v katerem je bilo po zadnjih podatkih ubitih najmanj 41 ljudi.

Putin naročil odpravo sankcij
"Predsednik Putin je izrazil sožalje turškemu ljudstvu zaradi pošastnega terorističnega napada
," je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Kot so nato dodali v Kremlju, sta Putin in Erdogan v pogovoru tudi v luči torkovega napada v Carigrad poudarila potrebo po krepitvi mednarodnega protiterorističnega sodelovanja.

Rusija bo zaradi nestabilnih razmer na zahodu države namestila dodatnih 10.000 vojakov, je dejal obrambni minister Sergej Šojgu: "Vojaške in politične razmere na zahodnih mejah ostajajo nestabilne. ZDA in druge članice Nata še naprej povečujejo svojo moč, predvsem v sosednjih državah Rusije." Rusija sicer že dlje časa obtožuje Severnoatlantsko zavezništvo, da s širjenjem na vzhod neposredno ogroža rusko nacionalno varnost.

Putin je nato vladi in javnosti sporočil, da bo Moskva odpravila omejitve potovanj v Turčijo, ki veljajo za ruske državljane. "Začeti želim z vprašanjem turizma - odpravljamo administrativne omejitve na tem področju," je dejal ruski predsednik. Poleg tega je ministrom naročil, naj sprožijo tudi proces normalizacije drugih trgovinskih in gospodarskih odnosov oziroma odprave sankcij.

Kremelj: V pismu Erdoganovo opravičilo
Turška vojska je 24. novembra lani sestrelila rusko lovsko letalo suhoj su-24, ki naj bi med preletavanjem Sirije, kjer Rusija zagotavlja letalsko podporo režimskim silam, domnevno za krajši čas kršilo turški zračni prostor. Pri tem je umrl ruski pilot, Rusija pa je zatem v večini zamrznila odnose s Turčijo.

Incident je sprožil tudi jedko besedno vojno med prvima človekoma Turčije in Rusije. Putin je takrat govoril o nožu v hrbet in od Erdogana terjal opravičilom, ki ga je po navedbah Kremlja prejel pisno v ponedeljek. V Ankari so medtem glede pisma Putinu sporočili, da je zaradi incidenta Erdogan v njem izrazil obžalovanje in ruskega predsednika zaprosil, naj svojce umrlega ruskega pilota prosi, naj oprostijo Turčiji. Niso pa v Ankari potrdili izrecnega opravičila za sestrelitev letala v tem pismu.

Milharčič o turški politiki pomiritve z Izraelom in Rusijo