Krhek mir med Ujguri in Kitajci Han vzdržujeta vojska in policija. Foto: EPA
Krhek mir med Ujguri in Kitajci Han vzdržujeta vojska in policija. Foto: EPA

Sedmi je bil obsojen na dosmrtno ječo. V nemirih najhujšega etničnega nasilja na Kitajskem v zadnjih desetletjih med etničnimi Ujguri in večinskimi Kitajci Han je umrlo skoraj 200 ljudi.

Oblasti so po nasilju v glavnem mestu pokrajine Urumčiju zaprle na stotine ljudi, 21 jih je bilo obtoženih. Sojenje je bilo prvo, ki je bilo neposredno povezano z nemiri, med katerimi so pripadniki Ujgurov napadali pripadnike naroda Han.

"Obtoženci niso prejeli pravne pomoči"
Kitajska vlada odgovornost za julijske nemire pripisuje ujgurskim organizacijam v tujini, ki zahtevajo večje pravic za Ujgure v Sinkiangu. Predstavnik izgnane organizacije Svetovni ujgurski kongres (WUC) je sojenje sedmerici označil za farso. "Celoten proces je bil netransparenten in nepravičen. Obtoženci niso prejeli nobene pravne pomoči. Ujgurom zakon ne podeljuje nobene zaščite," se je pritožil.

Nasilje sprožil pretep v tovarni igrač
Julijske proteste je sprožil pretep v tovarni igrač v provinci Guangdong na drugem koncu Kitajske, v katerem sta umrla dva Ujgura, 14 pa je bilo hudo ranjenih. V soboto je sodišče v Guangdongu enega moškega obsodilo na smrt, drugega pa na doživljenjski zapor zaradi njune vloge v pretepu.